Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

5 Feiten over de indexering alimentatie 2021

Alimentatie is een bijdrage in het ouderhoud van de ex-partner of van de kinderen, die na een scheiding wordt betaald. Het wordt ook wel onderhoudsbijdrage genoemd. Deze onderhoudsbijdrage wordt jaarlijks verhoogd of geïndexeerd. Wij behandelen hieronder 5 feiten over de indexering van de alimentatie 2021.

Feit 1: Indexering van alimentatie 2021

Het ministerie van Veiligheid en Justitie publiceert elk jaar in de maand november de hoogte van de indexering van alimentatie in de Nederlandse Staatscourant. Voor het jaar 2021 is de indexering van de alimentatie vastgesteld op 3%. Dit houdt in dat de alimentatieplichtige het te betalen bedrag aan alimentatie met ingang van 1 januari 2021 dient te verhogen met 3%.

Feit 2: Hoogte van indexering alimentatie is afhankelijk van de verwachtte loonstijging

De hoogte van de indexering van alimentatie is afhankelijk van de verwachtte loonstijging. Het loonindexcijfer wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de salarisontwikkeling bij het bedrijfsleven en de overheid.

Feit 3: Indexering van alimentatie is verplicht, tenzij..

In principe is indexering van alimentatie verplicht. Ook als jouw financiële situatie gelijk is gebleven en je bijvoorbeeld geen loonsverhoging hebt gehad. Echter, jullie mogen hier tijdens het scheidingstraject andere afspraken over maken. De mediators van Scheiden met Aandacht helpen jullie hierbij en leggen de afspraken vast in het convenant en/of ouderschapsplan.

Feit 4: Indexering van alimentatie zelf toepassen

Het is jullie eigen verantwoordelijkheid om de indexering van alimentatie ieder jaar in januari zelf toe te passen. Als alimentatiegerechtigde kun je natuurlijk de spreekwoordelijke bal volledig bij de alimentatieplichtige neerleggen. Wij raden aan om als alimentatiegerechtigde de alimentatieplichtige even een reminder te sturen. Op die manier is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid en kun je een conflict voorkomen.

Feit 5: Indexering van alimentatie met terugwerkende kracht op te eisen

De indexering van alimentatie is tot maximaal 5 jaar terug te vorderen. Zijn jullie de indexering vergeten toe te passen, maar willen jullie dit graag alsnog? Dan kunnen de mediators van Scheiden met Aandacht jullie daarbij helpen. Wil jouw ex-partner niet meewerken aan de indexering van de alimentatie? En is er eerder een beschikking afgegeven? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met het Landelijk Bureau Innen Onderhoudsbijdragen (LBIO). Anders kun je jouw verzoek tot inning van de achterstallige alimentatie voorleggen aan de rechter. In dat geval heb je een eigen advocaat nodig, die je daarbij helpt.

Kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie hierover graag meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen