Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

5 feiten over rechtsbijstand bij een scheiding

De mediators van Scheiden met Aandacht gaan na of jullie in aanmerking komen voor rechtsbijstand. Zij zoeken de goedkoopste oplossing voor jullie om te scheiden. Komen jullie in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand oftewel een toevoeging? Dan vraagt de mediator van Scheiden met Aandacht deze subsidie voor jullie aan.

Rechtsbijstandsverzekering of Raad voor Rechtsbijstand?

Er bestaan twee vormen van rechtsbijstand. Er is rechtsbijstand mogelijk vanuit een rechtsbijstandverzekering of vanuit de overheid. Hebben jullie een rechtsbijstandverzekering waarbij de kosten voor mediation bij een scheiding worden vergoed? Dan kunnen jullie de nota van Scheiden met Aandacht indienen bij de verzekeraar. Hebben jullie geen rechtsbijstandverzekering? Dan kunnen jullie mogelijk op grond van jullie verzamelinkomen en vermogen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand vanuit de overheid.

5 feiten over rechtsbijstand bij een scheiding

  1. Een rechtsbijstand verzekering vergoedt niet altijd de kosten van mediation bij scheiden.
  2. In sommige gevallen worden de kosten slechts deels vergoed.
  3. Er zijn verzekeraars die eisen dat je minimaal een bepaalde periode verzekerd moet zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor mediation bij scheiding.
  4. Je mag meestal zelf een mediator kiezen, mits deze aan de eisen voldoet die in de voorwaarden zijn beschreven.
  5. Ben je niet verzekerd voor de kosten van de mediation bij echtscheiding? De mediators van Scheiden met Aandacht onderzoeken of jullie in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor mediation. Het kan dus zijn dat jullie alsnog gesubsidieerd worden door de overheid.

Voorwaarden gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiden

Om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand mag je verzamelinkomen en vermogen niet te hoog zijn. Bovendien mag er na de scheiding niet meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen aan jou worden toebedeeld. De mediators van Scheiden met Aandacht staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand als High Trust organisatie en zijn daarom bevoegd een toevoeging voor jullie aan te vragen. Zij informeren jullie al tijdens de kennismaking of jullie hiervoor in aanmerking komen. Weet wel, dat lang niet alle mediators daartoe bevoegd zijn.

Rechtsbijstand scheiden: hoe kom ik daarvoor in aanmerking?

Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand oftewel een toevoeging? Dan vraagt de mediator van Scheiden met Aandacht deze voor jullie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.  Een toevoeging is een tegemoetkoming in de kosten voor mediation. De Raad toetst twee keer of jullie daarvoor in aanmerking komen. De eerste toetsing vindt plaats bij aanvang van de mediation en de tweede toetsing vindt plaats na de scheiding. Bij de eerste toetsing kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar de hoogte van jullie verzamelinkomen en vermogen van twee jaar geleden. Ieder wordt daarbij apart beoordeeld. Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan betaal je een eigen bijdrage van € 58,- of € 115,- (2022). Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap dat wordt ontbonden, dan zijn er ook griffierechten verschuldigd. Griffierechten zijn de administratiekosten van de rechtbank. Als de toevoeging wordt toegekend gelden de lage griffierechten van € 43,- (2022) per persoon.

De tweede toetsing door de Raad voor Rechtsbijstand vindt plaats als de scheiding is gerealiseerd. Er wordt per persoon gekeken of er resultaat is uit de scheiding. Er is sprake van resultaat als je meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen van € 15.873,50 (2022) toebedeeld hebt gekregen. In dat geval wordt de toevoeging ingetrokken en betaal je alsnog het standaard tarief. Het lage griffierecht blijft wel van toepassing. Wat als de toevoeging wordt ingetrokken bij één persoon? In dat geval moet die persoon de helft van het standaard tarief betalen. De andere persoon betaalt de eigen bijdrage die eerder is vastgesteld en het lage griffierecht.

Komen jullie niet in aanmerking voor een toevoeging of ook wel tegemoetkoming in de kosten voor mediation, dan geldt het standaard tarief of uurtarief. Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek vertellen wij je hierover meer.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie in alle redelijkheid afspraken maken met elkaar? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen