Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Aansprakelijkheidsverzekering voor een kind na de scheiding

Hoe zit dat precies?

Ouders komen allemaal wel een keer in de situatie dat hun kind schade veroorzaakt. In die gevallen is het mogelijk om een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Zolang jullie als gezin samenzijn en een gezinspolis hebben, zijn jullie hiervoor verzekerd. Maar hoe zit dat na de scheiding?

Gezag over de kinderen en de aansprakelijkheidsverzekering na de scheiding

Ouders met gezag over kinderen tot 14 jaar zijn beiden aansprakelijk voor de schade die hun kinderen veroorzaken. Zijn jullie gescheiden? Dan blijven beide ouders hiervoor aansprakelijk. Daarom is het van belang dat beide ouders zich na de scheiding goed verzekeren. Vergeet dus niet om een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor de kinderen af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor materiële en immateriële schade die wordt veroorzaakt bij derden. Op zo’n gezinspolis zijn meeverzekerd:

  • De verzekeringnemer
  • De echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner waar de verzekeringnemer duurzaam mee samenwoont
  • De ongehuwde kinderen van de verzekeringnemer die in gezinsverband met de verzekerde samenwonen

Wat als je geen aansprakelijkheidsverzekering met dekking hebt voor de kinderen?

Wanneer jullie geen aansprakelijkheidsverzekering met dekking hebben voor de kinderen komen er een aantal gevolgen kijken. In het ergste geval wordt de schade niet vergoed. Wettelijk is het zo geregeld dat beide ouders met gezag over hun kinderen tot 14 jaar, beiden aansprakelijk zijn voor de schade die hun kinderen veroorzaken. Dit kan ook gelden voor kinderen die 14 of 15 jaar zijn. Dit staat dus los van de door de ouders gemaakte afspraken in het ouderschapsplan.

Een voorbeeld

Pieter en Jozefien zijn gescheiden. Zij hebben drie zonen. De jongste van 10 jaar is af en toe wat onhandig en heeft per ongeluk een steentje door de ruit van een auto gegooid. Als Pieter alleen een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor de kinderen heeft afgesloten en Jozefien niet, dan vergoed de verzekeraar van Pieter de schade maar de helft. De overige schade wordt dus Jozefien verhaalt. Daarom is het verstandig dat iedere ouder een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor de kinderen afsluit. Dat biedt dekking voor de volledige schade. Let op: elke polis dekt de helft van de schade.

Afspraken in een ouderschapsplan, zijn de afspraken tussen twee ouders. Dus als jullie kind schade berokkend bij een derde, dan geldt die afspraak niet voor die derde partij. Die verhaalt de volledige ontstane schade bij beide ouders of één daarvan. Zorg er dus voor dat elke ouder een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor de kinderen afsluit en laat dit ingaan direct na de scheiding. Eén dag na de scheiding kan jouw kind immers ook iemand schade berokkenen en dan is het wel zo prettig dat deze volledige schade door de verzekeraar wordt vergoed.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie graag goed begeleid worden bij de scheiding? Voor jullie, maar ook voor de kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met ons in. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen