Mag je na de scheiding de achternaam van je ex-partner behouden? En als je dit niet doet, moet je dan wél je handtekening aanpassen? Hoe zit het met de naamswijziging van mijn kind na de scheiding? Wij geven je antwoord op al deze vragen. En meer! Lees je mee?
Je achternaam wijzigen na de scheiding
Vanaf de trouwdatum óf het aangaan van een geregistreerd partnerschap, nemen vrouwen vaak de naam van de man aan. Niet iedereen wil die achternaam na de scheiding aanhouden. In Nederland is het mogelijk om je achternaam na de scheiding te wijzigen. Dit gaat namelijk niet vanzelf. Wil je de achternaam van je ex-partner behouden? Dan mag dat. Zijn er geen kinderen en heeft je partner gegronde redenen, dan kan hij of zij dit wel aanvechten bij de rechter. Ga je opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan mag je de achternaam van je ex-partner niet meer gebruiken.
Naamswijziging van een kind na de scheiding
De ouder die gezag heeft over het kind mag verzoeken de achternaam van het kind te wijzigen. Er moet dan wel aan een minimale verzorgingstermijn worden voldaan. Die gaat in vanaf het moment van de scheiding. De duur hiervan ligt tussen de 3 en 5 jaar en is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Heeft de andere ouder óók het gezag? Dan dient hij of zij toestemming voor de naamswijziging te geven. Gaat deze ouder niet akkoord? Dan is het mogelijk via de rechter vervangende toestemming te krijgen. Wanneer het kind 12 jaar of ouder is, dient ook hij of zij in te stemmen met de naamswijziging.
Achternaam na scheiding doorvoeren bij de burgerlijke stand
Op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand, wordt je achternaam niet automatisch aangepast. Bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente geef je de juiste achternaam na de scheiding door. Zij passen het vervolgens aan in de Basis Registratie Personen.
Sommige gemeentes vragen daarentegen wél of je je achternaam wilt behouden of wijzigen. Deze vraag wordt in dat geval gesteld op het moment dat de echtscheiding wordt ingeschreven. Let op, dit doen niet alle gemeentes!
Hoe zit het met mijn legitimatie en handtekening?
Als je gaat scheiden en je had de achternaam van je ex-partner, dan staat deze natuurlijk nog op je legitimatiebewijzen. Je mag deze documenten gewoon blijven gebruiken. Pas als ze zijn verlopen, verander je de naam.
Wij krijgen regelmatig de vraag of een handtekening ook aangepast moet worden. Het antwoord is simpel: nee, dat hoeft niet. Er zijn namelijk geen wettelijke regels voor het gebruik van je handtekening. Wil je jouw handtekening aanpassen? Informeer dan de officiële instanties en zorg ervoor dat je handtekening in essentiële documenten wordt aangepast.
Vragen over je achternaam wijzigen na de scheiding?
Wij staan voor jullie klaar. Maak een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.