Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Akte van berusting

Wanneer is de scheiding definitief?

Is het echtscheidingsverzoek ingediend bij de rechtbank én heeft de rechter uitspraak gedaan over de scheiding? Dan kun je - binnen 3 maanden - in beroep gaan tegen die uitspraak. Door het tekenen van de akte van berusting geven jullie aan het eens te zijn met de uitspraak van de rechter. Jullie hoeven in dat geval niet drie maanden te wachten voordat de echtscheiding definitief is. Deze akte is nodig om de echtscheiding in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. Na deze inschrijving is de inschrijving pas definitief.

Termijn bij de akte van berusting

Wie met ons in gesprek gaat, kiest ervoor om in overleg de scheiding te regelen. De beslissing om te gaan scheiden is dan al genomen. In onze praktijk wil dan ook bijna niemand drie maanden wachten tot de echtscheiding definitief is gemaakt. Er zijn verschillende redenen om de inschrijving van de echtscheiding spoedig te willen regelen.

  • De echtscheiding is vanaf dat moment definitief. En dus kunnen jullie werken aan een toekomst. Voor jullie én de kinderen!
  • Er kan een aanvraag tot ontslag hoofdelijke medeschuldenaarschap worden ingediend bij de hypotheek. Daarna kunnen de akte van verdeling én eventuele hypotheekakte passeren bij de notaris. Vanaf dat moment is de ander dus niet meer aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
  • Ook kan er een nieuwe hypotheekaanvraag worden ingediend bij de hypotheekverstrekker. Dit kan het geval zijn wanneer er een nieuwe woning is aangekocht.
  • Het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens de huwelijkse periode is niet meer voor de helft van de ander. Dit is alleen wanneer jullie de wet verevening pensioenrechten niet uitgesloten hebben.
  • Tot slot reserveer je vanaf dat moment geen partnerpensioen meer voor elkaar.

Het is van belang dat de echtscheiding bij de gemeente binnen zes maanden na de uitspraak van de rechter wordt ingeschreven. Als dit niet binnen die periode gebeurt, moet de scheiding opnieuw worden aangevraagd. Dat is niet prettig en bovendien komen daar kosten bij kijken.

Wat als je wil terugkomen op de akte van berusting?

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, ga je in hoger beroep bij een hogere rechter. De akte van berusting wordt dan niet ondertekend. Heb je dit toch gedaan, en wil je daarop terugkomen? Dat kan niet zomaar. Je kunt alléén in hoger beroep als je onder dwang de akte van berusting hebt getekend óf als je niet goed bent voorgelicht. In hoger beroep gaan omdat je liever geen handtekening had gezet, kan dus niet.

Wat te doen bij twijfel

Het komt zelden voor dat mensen met wie wij in gesprek zijn, gaan twijfelen. Als je niets doet en de drie maanden zijn verlopen, kan je niet meer in hoger beroep gaan. De scheiding kan dan evengoed worden ingeschreven bij de gemeente.

Hoe wordt de echtscheiding in het register van de burgerlijke stand ingeschreven?

Scheiden met Aandacht verzorgt voor jullie de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente. Maar er zijn ook mediators die dat niet doen. In dat geval moeten jullie samen met de getekende akte van berusting naar de gemeente om de echtscheiding in te schrijven.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer informatie over de akte van berusting? Of over scheiden in het algemeen? Scheiden met Aandacht helpt jullie graag. Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.