Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Alimentatie betalen zonder huwelijk. Kan dat?

Hoe zit het precies met alimentatie zonder huwelijk? Goede vraag! Daarvoor gaan we terug naar de vorm van alimentatie. Er bestaan twee vormen: kinder- en partneralimentatie.

Partneralimentatie

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en je gaat scheiden, dan is er recht op partneralimentatie. Echter, is het niet altijd verplicht om die alimentatie te betalen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Ook de hoogte van het bedrag en de duur van de alimentatie per geval anders.

Als jullie samenwonen en een samenlevingscontract hebben staat in dat contract welke verplichtingen jullie hebben. Geen samenlevingscontract? Dan is er geen partneralimentatie verplicht. Uiteraard is het mogelijk dit – in gezamenlijk overleg – alsnog overeen te komen.

Kinderalimentatie

Wanneer er minderjarige of jongmeerderjarige kinderen – die financieel afhankelijk zijn én erkend door beide ouders – dan is er een kinderalimentatieplicht. Deze plicht geldt tot het 21ste levensjaar van de kinderen. Het kan langer zijn als jullie dit beiden overeenkomen in een contract.

 

Alimentatie zonder huwelijk

Kinderalimentatie

Ook als jullie niet getrouwd zijn, een samenlevingscontract hebben of wel of niet samenwonen (met of zonder samenlevingscontract); voor minder- en jongminderjarige kinderen geldt een plicht om kinderalimentatie te betalen. Kinderen zijn namelijk afhankelijk van hun ouders. Uiteraard dienen de kinderen wel erkend te zijn.

Partneralimentatie 

Wonen jullie samen zonder samenlevingscontract en gaan jullie uit elkaar, dan kunnen jullie partneralimentatie overeenkomen. Dit is geen verplichting. Wonen jullie samen met een samenlevingscontract zonder een afspraak over partneralimentatie bij verbreking van de samenleving, dan is er geen verplichting om partneralimentatie overeen te komen. Dit mag wel.

Alimentatie berekenen

Om de alimentatie op een goede manier te berekenen is het belangrijk om naar de tremanormen te kijken.

Kinderalimentatie berekenen

Om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen wordt eerst berekend welke kosten de ouders uit eigen middelen moeten voldoen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het netto besteedbare inkomen van de ouders opgeteld, hoeveel kinderen er in het gezin zijn en hoe oud de kinderen zijn.

Vervolgens worden die kosten naar draagkracht van de ouders verdeeld. Bij de bepaling van de hoogte van de draagkracht wordt rekening gehouden met het te ontvangen kindgebonden budget. Dit kindgebonden budget is ‘draagkrachtverhogend’.

Partneralimentatie berekenen

Bij de bepaling van de hoogte van de partneralimentatie wordt eerst berekend wat jullie behoefte is. Dat is wat jullie aan financiële middelen nodig hebben om op hetzelfde welzijnsniveau als jullie gewend waren tijdens het samenzijn door te leven.

Vervolgens wordt er gekeken of de meer verdienende partner of alimentatieplichtige draagkracht heeft voor de betaling van partneralimentatie. Het is niet de bedoeling dat de alimentatieplichtige partner na betaling van de partneralimentatie en belasting minder vrije ruimte heeft dan de alimentatiegerechtigde. Dat noemen we de jus-vergelijking.

Ook wordt er gesproken over eventueel resterende verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde.

Ga in overleg over alimentatie na het huwelijk

Alimentatie na een huwelijk is – ook als het niet wettelijk verplicht is – bespreekbaar. Wij helpen jullie daar graag bij. Samen zetten we de afspraken op papier en komen op die manier tot een vaststellingsovereenkomst. Wanneer jullie de afspraken ondertekenen zijn ze rechtsgeldig.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Willen jullie graag meer informatie? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.