Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Wat als vrienden scheiden?

4 tips om ze te helpen

Je merkt al een tijdje dat de relatie van je beste vriend of vriendin niet lekker loopt. En jawel hoor, na een tijdje komt het nieuws. Als je vrienden gaan scheiden, kan het zijn dat jij dit al eerder zag aankomen. Maar misschien komt het voor één van de twee wel als een verrassing. Je wil helpen. Maar hoe doe je dat? We geven je vier tips.

Als vrienden gaan scheiden: vier tips om ze te helpen

  1. Help met zoeken naar een deskundige mediator

Luister naar je vriend of vriendin zonder een oordeel en geef geen ongevraagd advies. Hou opmerkingen als ‘dat werd eens tijd’ of ‘fijn dat je eindelijk inziet dat hij of zij niet goed voor je is’ voor je. Geef de steun die nodig is. Ga uit van zijn of haar eigen kracht en ga niet op de stoel van mediator of advocaat zitten. Help liever met zoeken naar een deskundige mediator. Zij weten hoe je omgaat met momenten waarop de communicatie wat moeizaam verloopt. Het heeft te maken met emoties, onbegrip, wantrouwen, angst en onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen. Een mediator helpt om in gesprek te blijven met elkaar en passende afspraken te maken.

  1. Deel geen nare verhalen

Elke scheiding is anders. Misschien heb je zelf ervaring met een hele nare scheiding of zit een collega er middenin. Als je vrienden gaan scheiden, is het misschien verleidelijk om die verhalen te delen, maar doe het niet! Je beste vriend of vriendin heeft al genoeg aan ’t hoofd. Bovendien bezorgen dat soort verhalen alleen nog maar een slechter gevoel. Dat wil je natuurlijk niet.

  1. Vang je beste vriend of vriend ook op ná de scheiding

Ben er niet alleen voor je vriend of vriendin tijdens de scheiding, maar ook daarna. Als er kinderen zijn, is een scheiding vaak nog moeilijker. Op de momenten dat de kinderen bij de ex-partner zijn, kan je vriend of vriendin zich extra ellendig en alleen voelen. Je kunt het gemis niet wegnemen, maar je kunt wel de aandacht van het verdriet afleiden. Ga eens samen een stuk wandelen, houd een film- of gameavond of ga iets anders actiefs doen. Als je vrienden scheiden en in het eerste jaar elk moment een eerste keer is – is dat vaak de moeilijkste periode. Juist dan kun je iets betekenen.

  1. Laat je niet negatief uit over de ex-partner

Zelfs als je vriend of vriend(in) aan jou bevestiging vraagt, zeg niet wat voor een verschrikkelijke persoon de ex-partner is. Als ze toch ooit nog een keer bij elkaar komen, dan kan jij je met goed fatsoen niet meer bij hen vertonen. Dan is de vriendschap voorgoed beschadigd. Als je vriend of vriendin een misstap heeft begaan waardoor ze gaan scheiden, probeer dan ook niet met de vinger te wijzen. Vaak is er een hele geschiedenis aan gebeurtenissen vooraf gegaan. Als je vrienden gaan scheiden, laat je het beste de schuldvraag rusten. Die is niet belangrijk en het antwoord op die vraag verandert de situatie niet.

Gratis kennismakingsgesprek

Als je vrienden gaan scheiden, kan een mediator ze helpen met het maken van goede afspraken. Wij helpen hen graag. Laat je vriend of vriendin noemen dat hij of zij door jou is doorverwezen en wij zorgen voor een passende attentie. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen