Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen de bezittingen en schulden die je had voor het huwelijk niet in de gemeenschap. In dit artikel vertellen we je meer over de beperkte gemeenschap van goederen. Lees je mee?
Beperkte gemeenschap van goederen
Zijn jullie vóór 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen alle bezittingen en schulden automatisch in de gemeenschap van goederen. Zijn jullie na deze datum getrouwd? Dan vallen de bezittingen en schulden die je had voor het huwelijk niet (automatisch) in de gemeenschap. Willen jullie dit wel, dan maken jullie hier afspraken over bij de notaris. Maken jullie geen andere afspraken? Dan is alles wat je tijdens een beperkte gemeenschap opbouwt gezamenlijk.
In dit artikel kun je getrouwd ook lezen als een geregistreerd partnerschap.
Scheiding van goederen met toevoeging van een beperkte gemeenschap
Bij beperkte gemeenschap van goederen is een goed (bijvoorbeeld een huis of geld) in principe van de ene óf van de andere partner. Het is ook mogelijk dat er ‘goederen in onverdeeldheid’ zijn. Hiervan zijn beide partners samen onverdeeld eigenaar. Jullie bepalen dan zelf welke goederen in die beperkte gemeenschap komen. Een nadeel is dat schuldeisers soms beslag leggen op de beperkte gemeenschap. De oplossing? Laat de notaris een verklaring opstellen. Zo wordt het goed, bijvoorbeeld de woning, onbeslagbaar verklaard. Veel ondernemers kiezen voor dit huwelijksstelsel. Dit doen ze om te voorkomen dat schuldeisers beslag leggen op privé goederen.
Wij helpen je
Hebben jullie hulp nodig bij scheiden met een beperkte gemeenschap van goederen? In ons scheidingstraject helpt één van onze mediators jullie met het in kaart brengen van zowel jullie gezamenlijke als privé bezittingen en schulden. Alles wat van jullie samen is, moet immers worden verdeeld.
Wat geldt er bij de beperkte gemeenschap van goederen?
Zijn jullie getrouwd na 1 januari 2018 en hebben jullie verder geen andere afspraken bij de notaris gemaakt? Dan geldt het volgende.
- Bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van jou persoonlijk waren, blijven van jou.
- Alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jullie samen waren vallen in de gemeenschap van goederen. Ook als de ander een kleiner deel bezat.
- Een verkregen erfenis of schenking vóór of tijdens het huwelijk, is van de persoon die het heeft ontvangen. Dit valt dus niet in de gemeenschap van goederen.
- Alles wat jullie in het huwelijk aanschaffen en aan schulden laten ontstaan, valt in de gemeenschap van goederen.
Toevoeging: rechtsbijstand scheiding
Gaan jullie uit elkaar? Dan kijken onze mediators of jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde bijstand. De mediator vraagt aan jullie om te kijken of jullie een rechtsbijstandverzekering hebben waarbij de kosten voor mediation worden vergoed. Daarnaast onderzoeken we of jullie op grond van jullie inkomen en vermogen in aanmerking komen voor gesubsidieerde bijstand. We zoeken altijd de goedkoopste oplossing. Al onze mediators staan daarom ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Heb je recht op subsidie? Dan mogen wij voor jou de subsidie aanvragen. En dit is niet overal zo. Scheiden met Aandacht heeft tevens een high-trust relatie met de Raad voor Rechtsbijstand.
Gratis kennismakingsgesprek
Gaan jullie scheiden? Of willen jullie meer informatie informatie over de beperkte gemeenschap van goederen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.