Berekening partneralimentatie | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Berekening partneralimentatie

Vijf aspecten om rekening mee te houden

Na de scheiding zijn er vaak veel vragen over de (verdeling van) de financiën. Wie gaat wat betalen? Hoe ziet onze toekomst eruit? Bij de berekening partneralimentatie, maakt de rechtbank gebruik van de Tremanormen. Hoeveel je precies betaalt of hoeveel je exact ontvangt, is afhankelijk van verschillende aspecten. Hieronder vind je vijf belangrijke factoren om rekening mee te houden.

1. De behoefte van je ex-partner

Wat heeft je ex-partner nodig om op hetzelfde niveau te leven als tijdens jullie huwelijk? Dát bepaalt de behoefte van je ex-partner. Hebben jullie kinderen jonger dan 21 jaar? Dan wordt hier ook rekening mee gehouden in het vaststellen van  de behoefte van je ex-partner.

2. De behoefte van de kinderen

Om de behoefte van jullie kinderen vast te stellen maken we gebruik van de tabel kosten van kinderen. Het aantal kinderen en het totale netto besteedbare inkomen tijdens het huwelijk levert een aantal punten op. Die punten kun je vertalen naar de behoefte in een geldbedrag.

3. De draagkracht

De draagkracht van degene die partneralimentatie gaat betalen, hangt af van de financiële en maatschappelijke omstandigheden. Aan de hand daarvan maken we een berekening op basis van het bruto- of nettoloon.

4. Het fiscaal voordeel

Bij de berekening partneralimentatie bekijken we ook wat de draagkracht van degene is die alimentatie gaat betalen. Daarbij houden we rekening met het fiscaal voordeel.

  • Als je partneralimentatie betaalt is dit aftrekbaar bij de belastingdienst. Sinds 2020 geldt dat het maximale tarief waartegen (onder andere) de partneralimentatie aftrekbaar is, stapsgewijs verlaagd wordt. Voor 2021 geldt dat voor een belastbaar inkomen van meer dan 68.507 euro, de aftrek beperkt is tot 43 procent. In het jaar 2022 is dit nog 40 procent en in 2023 37,05 procent.
  • Wanneer je partneralimentatie ontvangt, is het van belang dat je dit in de aankomsten inkomstenbelasting aangeeft als inkomen. Over de ontvangen partneralimentatie betaal je inkomstenbelasting en ZVW-premie.

5. De jus-vergelijking

Het is niet de bedoeling dat degene die partneralimentatie betaalt, uiteindelijk minder te besteden heeft dan degene die het ontvangt. Daarom maken we de zogenoemde jus-vergelijking. Hiermee berekenen we wat zowel de betaler als de ontvanger netto overhoudt. We houden rekening met de minimale kosten voor levensonderhoud en de werkelijk te verwachten woonlasten.

Gratis kennismakingsgesprek

Je leest, bij de berekening partneralimentatie komt best veel kijken. Onze mediators zijn geaccrediteerd om deze berekening te maken. Willen jullie liever afwijken van de berekening? In overleg is dit mogelijk. Meer weten over dit onderwerp? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen