Na de scheiding zijn er vaak veel vragen over de (verdeling van) de financiën. Wie gaat wat betalen? Hoe ziet onze toekomst eruit? Bij de berekening partneralimentatie maakt de rechtbank gebruik van de Tremanormen. Hoeveel je precies betaalt óf ontvangt, is afhankelijk van verschillende aspecten. Hieronder vind je 5 belangrijke factoren om rekening mee te houden.
1. De behoefte van je ex-partner
Welk bedrag heeft je ex-partner nodig om op hetzelfde niveau te leven als tijdens jullie huwelijk? Dit bepaalt zijn of haar behoefte. Hebben jullie kinderen jonger dan 21 jaar? Ook hier wordt rekening mee gehouden in het vaststellen van de behoefte.
2. De behoefte van de kinderen
Om de behoefte van jullie kinderen vast te stellen, maken we gebruik van de tabel kosten van kinderen. Het aantal kinderen én het totale netto besteedbare inkomen tijdens het huwelijk levert een aantal punten op. Die punten vertaal je naar de behoefte in een geldbedrag. Dit helpt je bij de berekening van de partneralimentatie.
3. De draagkracht
De draagkracht van degene die partneralimentatie gaat betalen, hangt af van de financiële én maatschappelijke omstandigheden. Aan de hand daarvan maken we een berekening op basis van het bruto- of nettoloon.
4. Het fiscaal voordeel
Bij de berekening partneralimentatie houden we óók rekening met het fiscaal voordeel.
- Betaal je partneralimentatie? Dit is aftrekbaar bij de belastingdienst. Sinds 2020 geldt dat het maximale tarief stapsgewijs verlaagd wordt. Voor 2021 geldt dat voor een belastbaar inkomen van meer dan €68.507, de aftrek beperkt is tot 43%. In 2022 is dit 40% en in 2023 nog maar 37%.
- Ontvang je partneralimentatie? Het is van belang dat je dit in je inkomstenbelasting aangeeft als inkomen. Over de ontvangen partneralimentatie betaal je dan inkomenstenbelasting en ZVW-premie.
5. De jus-vergelijking
Het is niet de bedoeling dat degene die partneralimentatie betaalt, uiteindelijk minder te besteden heeft dan degene die het ontvangt. Daarom maken we de zogeheten jus-vergelijking. Hiermee berekenen we wat zowel de betaler als de ontvanger netto overhoudt. Hierbij houden we rekening met de minimale kosten voor levensonderhoud én de werkelijke woonlasten.
Gratis kennismakingsgesprek
Je merkt het al. Bij de berekening partneralimentatie komt best veel kijken. Onze mediators zijn geaccrediteerd om deze berekening te maken. Willen jullie hiervan afwijken? Dit is in overleg mogelijk.
Meer informatie over de berekening van partneralimentatie? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.