Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Checklist scheiden: wat moet je allemaal regelen?

Als je gaat scheiden, zijn er veel onderwerpen waarover jullie afspraken moeten maken. Wij helpen je met een handige checklist bij scheiden. Lees even verder.

Checklist scheiden

Je wil scheiden. En nu? Het allerbelangrijkste: licht je partner in. Vertel het verhaal rustig en duidelijk. Leg ook uit waarom je wil scheiden. Vervolgens zijn er verschillende afspraken waar jullie afspraken over moeten maken. In deze handige checklist scheiden beschrijven we de belangrijkste punten die je moet regelen. Deze lijst is echter niet volledig én geheel afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Hulp nodig? Wij staan voor je klaar.

1. De kinderen

Gaan jullie scheiden en hebben jullie kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In het ouderschapsplan komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod.

  • Zorgverdeling
  • Opvoedkundige afspraken
  • Informatie-uitwisseling tussen de ouders
  • Toekomstige veranderingen
  • Financiële afspraken (kinderalimentatie)

De kinderalimentatie wordt vervolgens berekend volgens de geldende normen en tabellen. Jullie hebben echter wel de mogelijkheid om hier in onderling overleg van af te wijken.

2. De woning

Ten tweede: de woning. Wat jullie precies moeten regelen hangt af of jullie een huur- of koopwoning hebben.

Huurwoning

Hebben jullie samen een huurwoning? En wil er één van jullie in deze woning blijven wonen? Dan is het vaak relatief eenvoudig om het contract op één naam voort te zetten. Als jullie een koopwoning hebben, is dat daarentegen niet zo makkelijk.

Koopwoning

Wanneer jullie samen een koopwoning hebben, moeten jullie allereerst de waarde van de woning en de uitkoopsom vaststellen. Om aan fiscale regels te blijven voldoen, dient de hypotheek aangepast te worden. Indien noodzakelijk moet het uit te kopen bedrag meegefinancierd worden. Het is belangrijk dat de afspraken hierover op de juiste manier worden vastgelegd in het convenant. Zo gaat de hypotheekverstrekker ook akkoord met de gemaakte afspraken. Onze deskundige partners en mediators helpen jullie graag.

3. Checklist scheiden: financiën

Op financieel vlak zijn er ook veel zaken die je moet regelen. Hebben jullie vermogen of schulden? Of een onderneming? Dit zijn belangrijke dingen om afspraken over te maken. Net zoals de alimentatie en het pensioen. Ook de (schade)verzekeringen worden aangepast op de nieuwe situatie. En niet vergeten: laat je testament checken door de notaris!

4. De inboedel

Tot slot: de inboedel. Jullie moeten deze verdelen én bepalen wie wat krijgt. Bij de verdeling houd je niet alleen rekening met wat je nodig hebt na de scheiding, maar ook waaraan je bent gehecht en welke spullen je graag wil houden. Houdt de één meer dan de ander? Dan vindt er mogelijk een verrekening plaats.

Checklist scheiden: wij helpen je

Deze scheiden checklist biedt jullie houvast in de zaken die jullie moeten regelen. Het is belangrijk dat jullie geen belangrijke zaken over het hoofd zien. Onze mediator neemt jullie aan de hand en zorgt ervoor dat alle stappen op de juiste wijze doorlopen worden. Wij helpen jullie om samen afspraken te maken, bijvoorbeeld over kinderen en geld. De mediator van Scheiden met Aandacht is onafhankelijk en behartigt de belangen van jullie allebei.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? Of willen jullie graag meer informatie over de checklist scheiden? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Willen jullie de scheiding graag zelf regelen, maar wél met de zekerheid dat er geen zaken over het hoofd worden gezien? Dan is online scheiden perfect voor jullie.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.