Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Combinatiekorting

Zo werkt het

Heb je kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar? Dan is het - in sommige gevallen - mogelijk om aanspraak te maken op een inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een heffing die je korting geeft op de te betalen belastingen. We praten je bij.

Wat zijn de voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

In 2022 gelden de volgende voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

  • Op 1 januari 2022 is je kind jonger dan twaalf jaar.
  • In 2022 staat je kind minimaal een half jaar bij jou ingeschreven, gerekend vanaf 1 januari 2022. Als je co-ouder bent, dan mag je kind ook ingeschreven staan op het adres van je ex-partner.
  • In 2022 heb je inkomen uit werk en dat is hoger dan € 5.220,-.
  • Je hebt geen fiscale partner of minder dan zes maanden een fiscale partner. Je mag langer dan zes maanden een fiscale partner hebben en je hebt in dat geval een lager arbeidsinkomen dan jouw fiscale partner.

Om allebei in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet er sprake zijn van een co-ouderschap.

Wat houdt co-ouderschap in?

Bij een co-ouderschap is de zorg van de kinderen ongeveer gelijk verdeeld. Dat betekent concreet dat een kind in een bepaald ritme ten minste 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is. Dit komt gemiddeld neer op drie dagen per week. Ook dagdelen tellen mee. Is niet het hele jaar sprake van co-ouderschap, maar wel minimaal zes maanden? Dan wordt de 156-dageneis naar de tijd berekend.

Wat is het voordeel van de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

Het is belangrijk om te weten of je recht hebt op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hiermee krijg je mogelijk korting op de belasting die je moet betalen. En die kan wel oplopen tot € 2.534,- in 2022. Dat is de moeite waard, toch?

Of misschien heb je de inkomensafhankelijke combinatiekorting aangevraagd, maar vindt de belastingdienst dat je niet aan alle voorwaarden voldoet. Dan moet je dit bedrag terugbetalen. Pas als je aan alle voorwaarden voldoet, dan kun je in de aangifte inkomstenbelasting aangeven dat je er recht op hebt.

Gratis kennismakingsgesprek

We helpen jullie goede afspraken te maken over de zorgverdeling. Dit leggen we vast in het ouderschapsplan. We zoeken uit of je recht hebt op de inkomensafhankelijk combinatiekorting. En we rekenen uit hoe hoog die voor jou is. Zijn jullie op papier een co-ouderschap overeengekomen, maar wordt in de praktijk dit plan niet nageleefd? Dan wordt er dus niet aan de voorwaarde van een co-ouderschap voldaan.

Willen jullie hier graag meer over weten? Of willen jullie meer weten over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen