Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Bang om dakloos te zijn na de scheiding?

Dit zijn de mogelijkheden

We kampen met een overspannen woningmarkt en een tekort aan betaalbare huurwoningen. Veel scheidende stellen maken zich zorgen over hun woonsituatie. Ben je bang om dakloos te zijn na de scheiding? Onze mediator voorkomt dit.

Dakloos na de scheiding. Wat nu?

De woningmarkt is enorm overspannen. Op dit moment is er meer vraag naar betaalbare- en huurwoningen dan dat er aanbod is. Er is simpelweg een tekort. Onder de woningzoekers bevinden zich bijvoorbeeld starters, doorstromers, statushouders, mensen die gescheiden zijn of mensen waarvan het huurcontract (binnenkort) afloopt. En zo zijn er nóg tientallen voorbeelden te noemen. Wij helpen scheidende stellen een goed convenant op te stellen. Zo voorkomen we dat de vertrekkende partij zonder pardon uit de woning wordt gezet. Een dak boven het hoofd geeft immers vaste grond onder de voeten in een periode die toch al zo onzeker is.

Voorlopige voorziening scheiding

Gaan jullie met behulp van een mediator uit elkaar? Dan wordt er geen voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechter. Jullie maken – onder begeleiding van één van onze mediators – in goed overleg afspraken met elkaar. Wanneer er geen sprake is van een overlegscheiding, verzoeken partijen de rechter nog wel eens om een voorlopige voorziening.

Stel je eens voor dat de situatie thuis onhoudbaar is. Het is dan ook onmogelijk om samen in de woning te blijven wonen. In dat geval kan er een procedure opgestart worden waarbij het uitsluitend gebruik wordt aangevraagd van de echtelijke woning. Het resultaat is dat iemand mogelijk de woning moet verlaten. Met alle gevolgen van dien.

Waar moet ik wonen na de scheiding?

In het convenant maken jullie onder andere afspraken over het gebruiksrecht van de woning. Zo is het duidelijk wie er mag wonen, voor welke duur én wie welke kosten betaalt. Bij de verkoop van een woning blijft het gebruiksrecht van de woning in principe toebedeeld aan jullie beiden. Tot het moment waarop één van jullie een andere woning heeft gevonden of wanneer de woning bij de notaris wordt overgedragen aan de kopende partij.

Neemt één van jullie de woning over en heeft de ander heeft nog geen alternatieve huisvesting? Dan wordt het gebruiksrecht toebedeeld aan beide partijen. Dit is het geval tot het gemeenschappelijke huisouden is gesplitst. De vertrekkende partij krijgt dan een periode van 6 maanden om andere woonruimte te vinden. Is deze periode te kort en kan hij of zij aantonen voldoende inspanning te hebben geleverd om een andere woning te vinden? Dan wordt de periode automatisch verlengd. Op deze manier is de vertrekkende partij altijd beschermd.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? Of willen jullie meer informatie omtrent dakloos zijn na de scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Wij helpen je maar al te graag. Scheiden is namelijk al lastig genoeg.

Gerelateerde artikelen