Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De beste manier om te scheiden

Mogelijkheden op een rij

Er zijn verschillende mogelijkheden om een scheidingstraject te doorlopen. Bij de keuze van een traject is het belangrijk om te weten welke opties er zijn. Daarom sommen we ze voor je op.

  1. Online scheiden zonder deskundige hulp
  2. Online scheiden met behulp van een mediator
  3. Scheiden in overleg met behulp van mediation
  4. Scheiden met ieder een eigen advocaat

Jullie persoonlijke situatie

Elke situatie is anders. Wat voor de een de beste manier om uit elkaar te gaan is, past bij de ander juist helemaal niet. Kijk daarom naar jullie persoonlijke situatie.

  1. Zelf online scheiden is mogelijk bij eenvoudige situaties. Wanneer jullie het eens zijn over te te maken afspraken, geen onderneming, koopwoning of kinderen hebben, beiden fiscaal en juridisch onderlegd zijn, alle gevolgen overzien van de keuzes overzien, zelf een advocaat zoeken, zelf een verzoekschrift indienen én de inschrijving van de scheiding bij de gemeente indienen.
  2. Is jullie situatie niet complex en hebben jullie behoefte aan minimale begeleiding? Dan is online scheiden met behulp van een deskundige mediator van Scheiden met Aandacht is een goede optie. In dit geval regelen jullie de meeste zaken – zoals het maken van afspraken – zelf. Wij informeren jullie bij bij eventuele juridische en fiscale gevolgen, maken de alimentatieberekening conform de tremanorm en stellen een convenant en/of ouderschapsplan op. Uiteraard dienen we het verzoekschrift in bij de rechtbank en de inschrijving bij de gemeente.
  3. Is de situatie complexer en worden jullie graag door alle stappen van het scheidingstraject geloodst? Ga dan voor scheiden met behulp van mediation. Een mediator helpt jullie om in goed overleg afspraken te maken. Bijvoorbeeld afspraken over de kinderen, de woning, het vermogen, eventuele schulden, de partneralimentatie of de kinderalimentatie. Een mediator is onpartijdig en werkt samen met specialisten die gedurende het traject ingeschakeld kunnen worden. Denk aan een hypotheekadviseur, hulp bij aangifte inkomstenbelasting of hulp bij het aanvragen van toeslagen.
  4. Wanneer jullie niet in staat zijn afspraken te maken met elkaar, niet met elkaar in één ruimte willen zitten en ook niet met behulp van een onafhankelijke derde vooruitkomen dan is het goed om allebei een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat die je zelf in de arm neemt behartigt jouw belangen en voert namens jou het gesprek.

Snel en goedkoop scheiden

Wanneer je weet dat je uit elkaar gaat, wil je dit op een vlotte manier aanvliegen. Dat begrijpen we. Wil je snel scheiden? Ga dan voor een goede begeleiding. Dat leidt namelijk tot een vlotte, goede afwikkeling van het traject. Online scheiden (met mediation) of scheiden met een mediator zijn in de meeste gevallen het snelst.

Helaas kost een scheiding altijd geld. Vaak lijkt online scheiden – zonder mediaton – het goedkoopst. Echter wordt het duurder als er verplichte juridische of fiscale gevolgen over het hoofd worden gezien. Laat jullie daarom altijd goed begeleiden zodat nadelige gevolgen niet aan de orde zijn.

Gerelateerde artikelen