Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De mogelijkheden omtrent omgangsregeling met grootouders

Ouders hebben een wettelijk omgangsrecht met hun kinderen. Grootouders hebben dat niet. Grootouders spelen in de meeste gevallen wel een belangrijke rol in het leven van de kleinkinderen. Hoe mooi zou het zijn als de relatie tussen ouders, grootouders en kleinkinderen altijd goed is?

Helaas is dat om uiteenlopende redenen niet altijd het geval. Als de relatie niet goed is, kunnen de ouders voorkomen dat er contact is met de grootouders. Wat kunnen grootouders dan doen om omgang te krijgen met de kleinkinderen?

Grootouders kunnen een verzoek tot omgangsrecht indienen bij de rechter. Zij moeten dan al wel ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ staan met de kleinkinderen.

 

Omgangsregeling grootouders

De meeste klanten die wij begeleiden bij hun scheiding, willen graag dat de grootouders deel uitmaken van het leven van hun kinderen. Zij beschrijven dan in het ouderschapsplan, dat zij er alles aan doen om de band met de grootouders te stimuleren. Zij verbinden zich aan elkaar dit na te streven, ook nadat de andere ouder is overleden. De grootouders kunnen hieraan echter geen rechten ontlenen. Het zijn immers de afspraken tussen de ouders van hun kleinkinderen.

Passen de grootouders op de kinderen in de week, dan kunnen de ouders deze afspraak opnemen in het ouderschapsplan. De grootouders kunnen aan die afspraak tussen de ouders geen rechten ontlenen.

Recht om kleinkind te zien

Grootouders hebben geen recht om de kleinkinderen te zien. Zij kunnen wel een verzoek indienen bij de rechter. Een rechter moet dan bepalen of zij dat recht toegewezen krijgen of niet. Hierbij speelt een grote rol of de grootouders ‘ in nauwe persoonlijke betrekking staan’ met de kleinkinderen. Dat wilt zeggen dat de grootouders al structureel en frequent contact hadden met het kleinkind door bijvoorbeeld al 1 of meerdere dagen in de week op te passen. In die gevallen kan het zijn, dat de grootouders een recht op omgang met de kleinkinderen krijgen toegewezen.

Kleinkind niet zien

Voor grootouders is het pijnlijk als ze hun kleinkind niet kunnen zien en andersom kan het ook voor het kleinkind pijnlijk zijn. Het toewijzen van een omgangsrecht aan grootouders gebeurt echter niet in alle gevallen. Soms is er sprake van een vechtscheiding en staat het kind al tussen beide ouders in. Het kind zit dan al klem. Een rechter wil dan niet het kind verplichten tot een contactregeling met de grootouders. Het kind wordt in dat geval teveel belast. In weer andere gevallen hebben de ouders een slechte relatie met de grootouders. Als er dan een verplichte omgangsregeling met de grootouders wordt overeengekomen, zou het kind hier de dupe van worden. In zo’n geval krijgen de grootouders geen omgangsrecht. Het belang van de kinderen staat bij de toewijzing of afwijzing van het omgangsrecht voorop en niet dat van de grootouders.

 

Gratis kennismakingsgesprek

De klanten die wij helpen, willen in goed overleg uit elkaar. Het voordeel daarvan is, dat zij samen afspraken maken over de afwikkeling van hun scheiding en hoe zij in de toekomst met de kinderen willen omgaan. Zij maken samen afspraken waar zij zelf achter staan. Dit biedt dan een goede basis om als ouder er in de toekomst samen voor de kinderen te zijn.

Gaan jullie scheiden en willen jullie in alle redelijkheid afspraken maken met elkaar? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen