Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De mogelijkheden omtrent een omgangsregeling met grootouders

Ouders hebben een wettelijk omgangsrecht met hun kinderen. Grootouders hebben dat niet. Grootouders spelen in de meeste gevallen echter wél een belangrijke rol in het leven van de kleinkinderen. Hoe mooi zou het zijn als de relatie tussen ouders, grootouders en kleinkinderen altijd goed is?

Een omgangsregeling met grootouders na de scheiding

Een goede relatie tussen ouders, grootouders en (klein)kinderen na een scheiding is om uiteenlopende redenen helaas niet altijd het geval. Als deze relatie niet goed is, voorkomen ouders vaak dat er contact is met de grootouders. Wat kunnen grootouders dan doen om omgang te krijgen met hun kleinkinderen? Een verzoek tot omgangsrecht indienen bij de rechter. Zij moeten in dat geval wel ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ staan met de kleinkinderen.

Omgangsregeling grootouders

De meeste mensen die wij begeleiden bij een scheiding, willen graag dat de grootouders deel uitmaken van het leven van hun kinderen. Zij beschrijven in dat geval in het ouderschapsplan dat zij er alles aan doen om de band met de grootouders te stimuleren. Zij verbinden zich aan elkaar dit na te streven, ook nadat de andere ouder is overleden. De grootouders kunnen hieraan echter geen rechten ontlenen. Het zijn immers de afspraken tussen de ouders van hun kleinkinderen.

Passen de grootouders regelmatig op de kinderen? Dan nemen de ouders deze afspraak soms op in het ouderschapsplan. Ook aan deze afspraak worden echter geen rechten ontleend.

Recht om kleinkind te zien

Grootouders hebben geen recht om de kleinkinderen te zien. Het is echter wél mogelijk om een verzoek in te dienen bij de rechter. Een rechter bepaalt dan of zij dat recht toegewezen krijgen of niet. Hierbij speelt een grote rol of de grootouders ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ staan met de kleinkinderen. Dat wil zeggen dat de grootouders structureel en frequent contact hadden met het kleinkind. Bijvoorbeeld door één of meerdere dagen in de week op te passen. In die gevallen is het mogelijk dat de grootouders een omgangsregeling met de kleinkinderen krijgen toegewezen.

Kleinkind niet zien

Voor grootouders is het pijnlijk wanneer ze hun kleinkind niet zien. Andersom geldt hetzelfde. Een omgangsregeling met grootouders gebeurt echter niet in alle gevallen. Soms is er sprake van een vechtscheiding en staat het kind tussen beide ouders in. Het kind zit dan klem en wordt veel belast. Een rechter wil het kind dan niet verplichten tot een contactregeling met de grootouders.

In andere gevallen hebben de ouders een slechte relatie met de grootouders. Als er dan een verplichte omgangsregeling met de grootouders wordt overeengekomen, wordt het kind daar de dupe van. In zo’n geval krijgen de grootouders dan ook geen omgangsrecht. Het belang van de kinderen staat bij de toe- of afwijzing van het omgangsrecht voorop. Niet dat van de grootouders.

 

Gratis kennismakingsgesprek

De mensen die wij helpen, willen in goed overleg uit elkaar. Het voordeel is dat zij samen afspraken maken over de afwikkeling van hun scheiding en hoe zij in de toekomst met de kinderen willen omgaan. Zij maken dan ook afspraken waar ze zelf achter staan. Dit biedt een goede basis om er als ouder in de toekomst samen voor de kinderen te zijn, ondanks de scheiding.

Gaan jullie scheiden en willen jullie in alle redelijkheid afspraken maken met elkaar? Of hebben jullie nog vragen betreft de omgangsregeling met grootouders bij een scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen