Draagkracht berekenen: de aanpak | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Draagkracht berekenen

De aanpak

Een scheiding brengt veel onzekerheid met zich mee. Het financiële plaatje is één van die onzekerheden. De mediators van Scheiden met Aandacht helpen bij het berekenen van draagkracht. Het complete financiële plaatje wordt in kaart gebracht, zodat jullie precies weten hoe de situatie er na de scheiding uitziet.

Je financiële situatie na de scheiding is ook afhankelijk van eventueel te betalen of te ontvangen partneralimentatie na de scheiding. Om dit uit te kunnen rekenen dient enerzijds uitgerekend te worden wat jullie aan financiële middelen nodig hebben om op hetzelfde welzijnsniveau door te kunnen leven. Dit wordt ook wel de behoefte genoemd. Anderzijds dient in kaart gebracht te worden wat jullie draagkracht is na de scheiding.

Jullie draagkracht is afhankelijk van het inkomen, de uitgaven, eventuele belastingteruggave en ontvangen toeslagen. Maar hoe pak je dat aan, de draagkracht berekenen? Dat is maatwerk. Wij helpen jullie daarbij.

Waarom de draagkracht berekenen?

Bij een scheiding maken jullie onder andere financiële afspraken over de hoogte van de te betalen kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Hiervoor is inzicht nodig in jullie draagkracht.

Het berekenen van de draagkracht

Bij een scheiding wordt een alimentatieberekening gemaakt die rekening houdt met de te verwachten financiële situatie en de behoefte aan alimentatie. Bij het maken van deze berekening worden de richtlijnen van de tremanormen gevolgd. Op basis van deze richtlijn berekenen rechtbanken, advocaten en mediators de alimentatie en stellen deze vast. Gaan jullie in goed overleg scheiden, dan mogen jullie van de uitkomst van de berekening afwijken. De tremanormen zijn immers een richtlijn.

Het berekenen van draagkracht voor de te betalen kinderalimentatie is anders dan die van de partneralimentatie. Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud en forfaitaire woonlasten. Dit om te voorkomen dat hoge uitgaven van ouders ervoor zorgen dat er minder geld over is voor de kinderen. Bij de berekening van de partneralimentatie wordt er zoveel als mogelijk uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud, werkelijke woonlasten, fiscale voordelen en andere verplichte uitgaven zoals bijvoorbeeld schulden. Deze berekeningen kunnen als je die zelf uitvoert veel discussie opleveren. Het is dan ook verstandig de berekening over te laten aan een deskundige mediator van Scheiden met Aandacht.

Is het maken van een draagkrachtberekening verplicht?

Het maken van een draagkrachtberekening is niet verplicht. Jullie kunnen ook in overleg afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Wat je afspreekt moet uiteraard wel ergens op zijn gebaseerd anders levert het veel discussie tussen jullie op. En dat is nu net waarom het maken van een goede berekening van belang is. Deze berekening maakt inzichtelijk wat jullie onder aan de streep over houden, waardoor het makkelijker is in overleg tot een alimentatie afspraak te komen.

Herberekening alimentatie: bij een verandering van de draagkracht

Is je draagkracht veranderd, dan kun je een herberekening laten uitvoeren. Jouw draagkracht kan veranderen in de volgende situaties:

  • wijziging inkomsten en/of uitgaven;
  • jij of je ex-partner gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan;
  • de geboorte van een kind;
  • het wijzigen van de omgangsregeling.

De mediators van Scheiden met Aandacht kunnen jullie helpen bij het maken van goede financiële afspraken. De basis hiervoor is jullie input en een berekening conform de tremanormen. Deze berekening wordt met jullie besproken en vervolgens bepalen jullie samen in goed overleg wat jullie willen afspreken.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie graag meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen