Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Draagkracht berekenen: hoe werkt dat?

Een scheiding brengt veel onzekerheid met zich mee. Het financiële plaatje is één van die onzekerheden. De mediators van Scheiden met Aandacht helpen bij het berekenen van draagkracht. We brengen alle financiën in kaart, zodat jullie precies weten hoe de situatie er na de scheiding uitziet.

Je financiële situatie na de scheiding is ook afhankelijk van eventueel te betalen of te ontvangen partneralimentatie na de scheiding. Om dit uit te rekenen dient enerzijds uitgerekend te worden wat jullie aan financiële middelen nodig hebben om op hetzelfde welzijnsniveau door te kunnen leven. Dit wordt ook wel de behoefte genoemd. Anderzijds dient in kaart gebracht te worden wat jullie draagkracht is na de scheiding.

De draagkracht is afhankelijk van het inkomen, de uitgaven, eventuele belastingteruggave en ontvangen toeslagen. Hoe pak je dat aan, de draagkracht berekenen? Dat is maatwerk. Wij helpen jullie daarbij.

Tremanormen

Bij een scheiding maken jullie onder andere financiële afspraken over de hoogte van de te betalen kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Hiervoor is inzicht nodig in jullie draagkracht. Bij het maken van de berekening worden de richtlijnen van de tremanormen gevolgd. Op basis van deze richtlijn berekenen rechtbanken, advocaten en mediators de alimentatie en stellen deze vast. Scheiden jullie in goed overleg? Dan mogen jullie van de uitkomst van de berekening afwijken. De tremanormen zijn immers een richtlijn.

Het berekenen van de draagkracht

Het berekenen van draagkracht voor de te betalen kinderalimentatie is anders dan die van de partneralimentatie. Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud en forfaitaire woonlasten. Dit om te voorkomen dat hoge uitgaven van ouders ervoor zorgen dat er minder geld over is voor de kinderen.

Bij de berekening van de partneralimentatie wordt er zoveel mogelijk uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud, werkelijke woonlasten, fiscale voordelen en andere verplichte uitgaven zoals bijvoorbeeld schulden. Deze berekeningen kunnen – als je ze zelf uitvoert – veel discussie opleveren. Het is dan ook verstandig de berekening over te laten aan een deskundige mediator.

Draagkracht berekenen | Scheiden met Aandacht

Is het maken van een draagkrachtberekening verplicht?

Nee, dat is niet verplicht. Het is ook mogelijk in overleg afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Wat je afspreekt dient uiteraard wel ergens op te zijn gebaseerd. Anders levert het discussie tussen jullie op. En dat is nou net waarom het maken van een goede berekening van belang is. Deze berekening maakt inzichtelijk wat jullie onder aan de streep over houden. Hierdoor is het makkelijker in overleg tot een alimentatie-afspraak te komen.

Herberekening alimentatie bij een verandering van de draagkracht

Is je draagkracht veranderd, is het mogelijk een herberekening te doen. Jouw draagkracht kan veranderen in de volgende situaties:

  • Wijziging inkomsten en/of uitgaven.
  • Jij of je ex-partner gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan.
  • De geboorte van een kind.
  • Het wijzigen van de omgangsregeling.

Wij helpen jullie bij het maken van goede financiële afspraken. De basis hiervoor is jullie input en een berekening conform de tremanormen. Deze berekening wordt met jullie besproken en vervolgens bepalen jullie samen wat jullie willen afspreken.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie graag meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen