Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Draagkracht berekenen: hoe werkt dat?

Een scheiding brengt veel onzekerheid met zich mee. Het financiële plaatje is bijvoorbeeld één van die onzekerheden. Onze mediators helpen graag bij het berekenen van draagkracht. We brengen alle financiën in kaart. Zo weten jullie precies hoe de situatie er na de scheiding uitziet.

Draagkracht berekenen: hoe pak je dat aan?

Je financiële situatie na de scheiding is afhankelijk van verschillende zaken. Ook van eventueel te betalen of ontvangen partneralimentatie na de scheiding. Om dit uit te rekenen dient er enerzijds uitgerekend te worden wat jullie aan financiële middelen nodig hebben om op hetzelfde welzijnsniveau door te kunnen leven. Dit wordt ook wel de behoefte genoemd. Anderzijds dient in kaart gebracht te worden wat jullie draagkracht is na de scheiding.

De draagkracht is afhankelijk van het inkomen, de uitgaven, eventuele belastingteruggave en ontvangen toeslagen. Maar hoe pak je dat aan, de draagkracht berekenen? Dat is maatwerk. Geen zorgen: wij helpen jullie daar graag bij.

Draagkracht berekenen volgens de tremanormen

Bij een scheiding maken jullie onder andere financiële afspraken over de hoogte van de te betalen kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Hiervoor is inzicht nodig in jullie draagkracht. Bij het maken van de berekening worden de richtlijnen van de tremanormen gevolgd. Op basis van deze richtlijn berekenen rechtbanken, advocaten en mediators de alimentatie en stellen deze vast. Scheiden jullie in goed overleg? Dan mogen jullie van de uitkomst van de berekening afwijken. De tremanormen zijn immers een richtlijn.

Het berekenen van de draagkracht

Het berekenen van draagkracht voor de te betalen kinderalimentatie is anders dan die van de partneralimentatie. Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud en forfaitaire woonlasten. Dit om te voorkomen dat hoge uitgaven van ouders ervoor zorgen dat er minder geld over is voor de kinderen.

Bij de berekening van de partneralimentatie wordt er zoveel mogelijk uitgegaan van minimale kosten voor het levensonderhoud, werkelijke woonlasten, fiscale voordelen en andere verplichte uitgaven zoals bijvoorbeeld schulden. Deze berekeningen kunnen – als je ze zelf uitvoert – echter voor veel discussie zorgen. Het is dan ook verstandig de berekening over te laten aan een deskundige mediator.

Draagkracht berekenen | Scheiden met Aandacht

Draagkracht berekenen, is dat verplicht?

Nee, dat is niet verplicht. Het is ook mogelijk in overleg afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Wat je afspreekt dient uiteraard wel ergens op te zijn gebaseerd. Anders levert het namelijk discussie tussen jullie op. En dat is nou nét waarom het maken van een goede berekening zo belangrijk is. Deze berekening maakt immers inzichtelijk wat jullie onder aan de streep over houden. Hierdoor is het makkelijker in overleg tot een afspraak te komen.

Herberekening alimentatie bij een verandering van de draagkracht

Is je draagkracht veranderd? Dan is het mogelijk een herberekening te doen. Jouw draagkracht kan veranderen in de volgende situaties:

  • Wijziging inkomsten en/of uitgaven.
  • Jij of je ex-partner gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan.
  • De geboorte van een kind.
  • Het wijzigen van de omgangsregeling.

Wij helpen jullie bij het maken van goede financiële afspraken. De basis hiervoor is jullie input en een berekening conform de tremanormen. Deze berekening wordt met jullie besproken en vervolgens bepalen jullie samen wat jullie willen afspreken.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie graag meer informatie over draagkracht berekenen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen jullie daarom graag.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.