Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De duur van een echtscheidingsprocedure

Verloop, duur en kosten

De start van een echtscheidingsprocedure

Scheiden is al lastig genoeg. Daarom bieden wij mediation. We werken samen met deskundige bemiddelaars. Zij nemen jullie aan de hand en zorgen ervoor dat het scheidingstraject goed doorlopen wordt.

Een scheiding bestaat uit vier stappen, namelijk:

 1. Een kennismakingsgesprek
 2. Begeleiding bij het maken van afspraken
 3. Indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de Rechtbank
 4. Het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente

Tijdens het kennismakingsgesprek leren jullie de mediator kennen en wordt een inventarisatie gemaakt van jullie persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan geven we een indicatie van de duur en kosten van het traject.

Het verloop van de procedure

Na het kennismakingsgesprek volgen er een aantal gesprekken met jullie mediator. Hierin maken jullie afspraken over alles wat van jullie samen is.

 • Afspraken over de kinderen
 • Vermogensbestanddelen
 • Woning
 • Pensioen
 • Alimentatie

De mediator maakt voor jullie een alimentatieberekening conform de tremanormen. Dat is belangrijk omdat ook de rechtbank gebruikmaakt van deze normen. Zodra duidelijk is wat jullie met elkaar willen afspreken stellen we het convenant en het ouderschapsplan op.

Vervolgens dient onze advocaat het verzoek tot echtscheiding in bij de Rechtbank. Gaat de rechter akkoord? Dan ontvangen jullie de beschikking. De echtscheiding wordt daarna door ons ingeschreven bij de gemeente. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

De duur van een echtscheidingsprocedure

Je wilt weten hoe lang een echtscheidingsprocedure precies duurt. Begrijpen we. Echter is het afhankelijk van een aantal zaken. Jij en je ex-partner hebben hier gedeeltelijk invloed op. Het gaat namelijk om:

 • Hoe snel jullie de benodigde informatie aanleveren bij de mediator
 • Hoe snel jullie tot een overeenstemming komen
 • Of er sprake is van een koop- of huurwoning
 • Of jullie samen kinderen hebben
 • Of er sprake is van een onderneming

De gemiddelde duur van een echtscheiding is drie maanden.

De kosten van een scheiding

De kosten van een echtscheidingsprocedure verschillen per geval. Uiteraard zoeken we uit wat de goedkoopste manier van scheiden is voor jullie. Het is mogelijk dat jullie recht hebben op gesubsidieerde bijstand. In dat geval is er in enkele gevallen al begeleiding mogelijk vanaf € 58,- per persoon.

Komen jullie niet in aanmerking voor gesubsidieerde bijstand? Dan geldt het standaard tarief. Hoe hoog dat tarief is hangt af van jullie persoonlijke situatie.

 • Hebben jullie minderjarige kinderen?
 • Is er sprake van huwelijkse voorwaarden?
 • Is er sprake van een onderneming?

Scheiden met Aandacht heeft met de Raad voor Rechtsbijstand een High Trust relatie. Hoe? Al onze mediators zijn MfN gecertificeerd met accreditatie familie mediation en we staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Bij ons heb je te maken met één loket. Jullie hoeven dus niet zelf op zoek naar een advocaat. Ook de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente regelen wij voor jullie. Kortom: we nemen jullie bij de hand en begeleiden jullie door het complete traject.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen