Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De duur van een echtscheidingsprocedure

Verloop, duur en kosten

De start van een echtscheidingsprocedure

Scheiden is lastig. En precies daarom bieden wij mediation. Hiervoor werken we samen met deskundige bemiddelaars. Zij nemen jullie aan de hand en zorgen ervoor dat het scheidingstraject goed doorlopen wordt.

Een scheiding bestaat uit vier stappen, namelijk:

 1. Een kennismakingsgesprek
 2. Begeleiding bij het maken van afspraken
 3. Indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de Rechtbank
 4. Het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente

Tijdens het kennismakingsgesprek leren jullie de mediator kennen en wordt een inventarisatie gemaakt van jullie persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan geven we een indicatie van de duur en kosten van het traject.

Het verloop van de procedure

Na het kennismakingsgesprek volgen er een aantal gesprekken met jullie mediator. Hierin maken jullie afspraken over alles wat van jullie samen is. Denk aan:

 • Afspraken over de kinderen;
 • Vermogensbestanddelen;
 • Woning;
 • Pensioen;
 • Alimentatie.

Onze mediator maakt vervolgens een alimentatieberekening conform de tremanormen. Dat is belangrijk omdat ook de rechtbank gebruik maakt van deze normen. Zodra het duidelijk is wat jullie met elkaar willen afspreken, stellen we het convenant en het ouderschapsplan op.

Daarna dient onze advocaat het verzoek tot echtscheiding in bij de Rechtbank. Gaat de rechter akkoord? Dan ontvangen jullie de beschikking. De echtscheiding wordt vervolgens door ons ingeschreven bij de gemeente. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

De duur van een echtscheidingsprocedure

Je wilt natuurlijk weten hoe lang een echtscheidingsprocedure precies duurt. Begrijpen we. Echter is het afhankelijk van een aantal zaken. Jij en je ex-partner hebben hier gedeeltelijk invloed op. Het gaat namelijk om:

 • Hoe snel jullie de benodigde informatie aanleveren bij de mediator
 • Hoe snel jullie tot een overeenstemming komen
 • Of er sprake is van een koop- of huurwoning
 • Of jullie samen kinderen hebben
 • Of er sprake is van een onderneming

De gemiddelde duur van een echtscheiding is ongeveer drie maanden.

De kosten van een scheiding

De kosten van een echtscheidingsprocedure verschillen uiteindelijk per geval. Uiteraard zoeken we uit wat de goedkoopste manier van scheiden is voor jullie. Het is ook mogelijk dat jullie recht hebben op gesubsidieerde bijstand. In dat geval is er in enkele gevallen al begeleiding mogelijk vanaf €58,- per persoon.

Komen jullie echter niet in aanmerking voor gesubsidieerde bijstand? Dan geldt het standaard tarief. Hoe hoog dat tarief is hangt echter af van jullie persoonlijke situatie.

 • Hebben jullie minderjarige kinderen?
 • Is er sprake van huwelijkse voorwaarden?
 • Is er sprake van een onderneming?

Scheiden met Aandacht heeft met de Raad voor Rechtsbijstand een High Trust relatie. Wat dat inhoudt? Al onze mediators zijn MfN gecertificeerd met accreditatie familie mediation en we staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Bij ons heb je te maken met één loket. Jullie hoeven dus niet zelf op zoek naar een advocaat. Ook de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente regelen wij voor jullie. Kortom: we nemen jullie bij de hand en begeleiden jullie door het complete traject. Twijfel daarom niet en neem contact met ons op.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.