Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Echtscheiding of vechtscheiding?

Wij helpen.

Een scheiding heeft niet alleen een enorme impact op ouders, maar zeker ook op kinderen. Kinderen hebben niet voor de scheiding gekozen, maar moeten wel met alle veranderingen dealen. En dat zijn er nogal wat: 1 of 2 verhuizingen, wonen in 2 huizen, soms een nieuwe school, nieuwe partners, stiefbroers en/of stiefzussen en soms nog een nieuwe baby erbij.

Afname vechtscheidingen

De meeste Nederlanders zijn zich er bewust van dat een gang naar de rechter veel negatieve energie kost. De meesten vinden vaak passende hulp en staan daar ook voor open. Mensen zien het stranden van hun relatie als onderdeel van het leven en hoeven zich hier niet voor te schamen. Dat was vroeger anders. Waarschijnlijk is het afnemen van de vechtscheidingen of conflictscheidingen een gevolg van de bewustwordingscampagnes van de overheid.

In de meeste gevallen lukt het om stellen goed te begeleiden op sociaal emotioneel en juridisch vlak. Op dit moment leven we in een maatschappij waar gelijkwaardigheid een belangrijke rol speelt in de relatie maar blijkbaar ook bij de beëindiging hiervan.

Scheiden is al lastig genoeg Wij helpen.

Steeds vaker co-ouderschap

Bij de zorgverdeling van de kinderen wordt voornamelijk gekozen voor een co-ouderschap (34%). In 2011 was dit nog maar 25%. Het komt bijna niet meer voor dat ouders een minimale ouderschapsregeling overeenkomen. Een heel klein percentage van 3% kiest voor birdnesting. Dat betekent dat de kinderen een vast woonverblijf hebben maar dat de ouders komen en gaan.

Zorgen na de scheiding

Als mensen uit elkaar gaan gaat dit gepaard met zorgen. Stellen zonder kinderen maken zich vooral zorgen over de eenzaamheid na de scheiding. 33% maakt zich zorgen over de financiën na de scheiding. 35% is bang dat de kinderen er last van zullen krijgen en 46% van de vrouwen maakt zich zorgen over de nieuwe woonsituatie. Mannen daarentegen maken zich vooral zorgen om het sociaal-emotionele welzijn van de kinderen (36%) en 30% van de mannen maakt zich zorgen om de huisvesting. Wat wel opvallend is dat ex-partners die er gezamenlijk in goed overleg uit zijn gekomen zich minder vaak zorgen maken (20% vs. 11%).

Scheiden in goed overleg

Dat laatste is wel interessant. Dus als mensen in goed overleg de scheiding regelen betekent dit dat ze zich minder zorgen maken over de situatie na de scheiding. Wellicht komt dit omdat er ruimte is om alles te bespreken en elkaar ook te helpen zaken mogelijk te maken. Daarnaast begeleidt de mediator hen bij alle zaken waar onzekerheid over is of zorgen over kunnen zijn. Bij Scheiden met Aandacht is aandacht voor al die zaken waar mensen zich onzeker over voelen. Dat maakt dat de mensen die voor Scheiden met Aandacht kiezen beter weten waar ze voor kiezen omdat ze de gevolgen van hun keuzes beter kunnen overzien.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze werkwijze? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen