Echtscheidingsconvenant: alle informatie op een rij   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Echtscheidingsconvenant

Alle informatie op een rij

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin partners die uit elkaar gaan afspraken vastleggen rondom de echtscheiding. Het echtscheidingsconvenant wordt meestal door een advocaat of door een mediator opgesteld.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant worden alle afspraken opgenomen die je samen met je ex-partner hebt gemaakt. Afspraken over partneralimentatie, inboedel, woning, motorvoertuigen, huisdieren,  bankrekeningen, beleggingen, kapitaalverzekeringen, lijfrenteverzekeringen, creditcards, ontvangen schenkingen en/of erfenissen, pensioen etc. Door deze afspraken in onderling overleg gezamenlijk vast te leggen in het convenant kan het verzoekschrift tot echtscheiding als een gezamenlijk verzoek door een advocaat bij de rechtbank worden ingediend. De rechter bekrachtigt de door jullie gemaakte afspraken door een beschikking af te geven waarmee de scheiding wordt uitgesproken.

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin partners die uit elkaar gaan afspraken vastleggen rondom de echtscheiding.

Echtscheidingsconvenant voorbeeld

Op het internet zijn diverse voorbeelden van convenanten te vinden. Dit zijn vaak vrij summiere documenten waarin enkele veel voorkomende keuzes nog openstaan. Doorgaans is dit geen weergave van alle opties. Het is daarom lastig voor partners die gaan scheiden om zelf een goed convenant op te stellen. Dit komt omdat je bij een scheiding door één van de moeilijkste periodes van je leven gaat en daarbij allerlei emoties vrijkomen, die helder denken in de weg kunnen staan.

Echtscheidingsconvenant | Scheiden met Aandacht

Hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is geen gemakkelijke invuloefening. Elke situatie is uniek. In de meeste gevallen wordt de scheiding begeleid door een mediator of advocaat. Deze kan jullie hulp bieden bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Het hoort bij het vak van de mediator of advocaat om echtscheidingsconvenanten op te stellen. Hij/zij kan jullie, door het stellen van gerichte vragen, door het scheidingsproces loodsen en een convenant opstellen wat uitvoerbaar is. Dit geeft rust en stelt jullie in staat om je te richten op een nieuwe start na de scheiding.

Gerelateerde artikelen