Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Een kinderrekening openen bij co-ouderschap

Een kinderrekening is een gezamenlijke rekening. Hierop storten beide ouders maandelijks een bedrag voor de kinderen, totdat ze geen financiële onderhoudsplicht meer hebben.

Een kinderrekening openen bij co-ouderschap

Veel gescheiden ouders met co-ouderschap kiezen ervoor om een gezamenlijke kinderrekening te openen. Hiervan betalen zij de maandelijkse kosten van hun kinderen.

Een kinderrekening is dus geen spaarrekening voor de kinderen. Een spaarrekening is bedoeld om geld op te sparen voor later. Daarmee kan het kind bijvoorbeeld zijn of haar rijbewijs halen, studeren of een eigen onderneming opstarten.

Kinderrekening

Een kinderrekening is een gezamenlijke rekening. Hierop storten beide ouders maandelijks een bedrag voor de kinderen, totdat ze geen financiële onderhoudsplicht meer hebben.  Van de kinderrekening worden dan de verblijfsoverstijgende kosten voldaan. Dat zijn kosten, die niet specifiek aan één huishouden zijn toe te rekenen. Voorbeelden van verblijfsoverstijgende kosten zijn onder andere zakgeld, kleding, kapper en contributies.

Het is belangrijk dat de ouders hierover duidelijke afspraken maken met elkaar. Dit om te voorkomen dat beide ouders bijvoorbeeld een dure winterjas aanschaffen en er te weinig geld overblijft om de andere kosten van te voldoen. Stel dat jullie ervoor kiezen om een fiets of ander duur speelgoed aan te schaffen van de kinderrekening. Mag het kind deze dan meenemen naar de andere ouder? De afspraken die jullie maken, moeten redelijk zijn en in het belang van jullie kinderen. Uiteraard mogen ze niet in strijd zijn met de wet.

Kinderrekening bij co-ouderschap

Om de hoogte van de onderlinge bijdrage aan de kinderrekening te bepalen, maakt de mediator van Scheiden met Aandacht een alimentatieberekening volgens de tremanorm. Deze houdt onder andere rekening met jullie draagkracht. Jullie mogen in onderling overleg afwijken van de uitkomst van deze berekening. De mediator van Scheiden met Aandacht helpt jullie dan om de afwijkende afspraken helder in het ouderschapsplan vast te leggen.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar en willen jullie meer informatie over de kinderrekening? Of hebben jullie een andere vraag? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

Gerelateerde artikelen