Een relatiecrisis tijdens Corona? | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Een relatiecrisis tijdens Corona

Wat nu?

Corona is er en we hebben er mee te dealen. De golven van besmettingen komen en gaan. Inclusief alle bijbehorende maatregelen en lockdowns. Tijdens een lockdown kun je niet meer doen en laten wat je zelf wil. Je zit op elkaars lip en even stoom afblazen bij iemand anders is dan amper mogelijk. Zelfs kleine spanningen in een relatie worden in zo'n periode uitvergroot. Soms komt een relatie hierdoor serieus onder druk te staan, met als gevolg: een relatiecrisis.

Herken je dit ook in jouw relatie?

Het is niet meteen zorgwekkend als je relatie tijdens een lockdown onder druk komt te staan. Het is alleen de vraag of dit ook de échte reden is waarom het tussen jullie niet meer botert.

Feit is, je relatie zit nu op een dood spoor. En je weet even niet hoe je hier uit moet komen. Tijdens een lockdown is er veel tijd om na te denken. Je gaat je dingen afvragen als:

  • Passen we nog wel bij elkaar?
  • Waarom begrijpt de ander mij niet?
  • Hoe komt het dat we nog maar weinig met elkaar praten?
  • Onze relatie is saai geworden, waarom vind ik dat?

Het zijn vragen die vaak niet met elkaar worden besproken. Dat is gevaarlijk, want als je stopt met communiceren, dan stopt ook het vertrouwen. Jullie verwijderen daardoor steeds meer van elkaar. Het gevolg is een relatiecrisis.

Help, ik zit in een relatiecrisis

Wat kunnen jullie doen om de relatie te redden?

We geven je een paar tips die je kunnen helpen uit de relatiecrisis te komen:

Communiceer met elkaar
Bespreek met de ander waar je mee zit. Luister naar elkaar zonder elkaar iets te verwijten. Als je de ander niet begrijpt, vraag dan wat hij of zij bedoelt.

Haal geen oude koeien uit de sloot
Laat het verleden rusten en richt je op de toekomst. Met je vinger naar de ander wijzen doet jullie relatie niet goed. Bespreek met elkaar hoe jullie vanaf nu met elkaar willen omgaan.

Een relatie heb je sámen
Je hebt elkaar nodig om te werken aan jullie relatie. Betrek de ander in dat proces. Geef niet de ander automatisch de schuld, maar sta ook stil bij je zelf. Vraag jezelf af wat jouw aandeel is in het geheel en wat jij zelf kan doen om de relatie te verbeteren. Heb het hierover met je partner.

Bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen zijn
Om een goede match te zijn én te blijven, is het belangrijk dat jullie dezelfde verwachtingen hebben van de relatie. Soms loopt een relatie niet goed omdat de verwachtingen niet matchen. Als je de verwachtingen niet naar elkaar uitspreekt, leidt dit tot frustratie, boosheid en onbegrip.

Praat over je gevoelens
Als je jouw gevoel deelt, geeft dat aan dat je je open stelt voor de ander. Dat kan zowel fysiek als emotioneel. Beide uitingen zijn een belangrijke voedingsbodem voor jullie relatie. Hoe leuk is het om van de ander te horen dat je er leuk uitziet vandaag? Of dat je een bedankje krijgt omdat je de kinderen even hebt meegenomen waardoor de ander even rustig kon werken? Hoe heerlijk een vluchtige kus op je wang? Echt, het zijn de kleine dingen die ertoe doen.

Wat als de relatie toch niet meer blijkt te werken?

Het lukt niet iedereen om sterker uit een relatiecrisis te komen. Soms is de kloof onoverbrugbaar, of misschien heeft de ander je zó gekwetst dat het vertrouwen volledig weg is.

Dan komt er een moeilijk besluit. Jullie willen scheiden. Als de kogel definitief door de kerk is, stel de scheiding dan niet uit. Hoe langer je wacht met het maken van heldere afspraken, hoe groter de kans op een vechtscheiding. En dat wil niemand.

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie de scheiding graag in goed overleg regelen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. We nemen jullie aan de hand mee. Samen zorgen we ervoor dat we alle stappen in het scheidingstraject goed doorlopen. Zokunnen jullie later terugkijken op duidelijke afspraken over de kinderen, de woning, het pensioen, het vermogen en de schulden, de onderneming, de alimentatie en de verdeling van de boedel. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen