Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Eenzijdig scheiden, hoe werkt dat?

Wil jij graag scheiden, maar wil je partner niet meewerken aan de scheiding? Dan kun je eenzijdig een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Om zo’n verzoek in te dienen heb je een advocaat nodig. We vertellen je alles.

Eenzijdig scheiden

Bij een eenzijdige scheiding krijgt je partner een kopie van het verzoek tot echtscheiding. Binnen 6 weken na ontvangst kan hij of zij een verweerschrift indienen. Om dit te kunnen doen heb je echter wel een advocaat nodig. Is je partner het eens met het verzoek tot echtscheiding? Dan hoeft er ook geen verweerschrift opgesteld te worden. In dat geval wordt er met behulp van een advocaat een referteverklaring ingevuld. Hierin wordt aangegeven dat het niet nodig is dat er een zitting plaatsvindt in de rechtbank.

De nadelen van een eenzijdige scheiding

Het grote nadeel van een eenzijdige scheiding is dat er vaak nog afspraken moeten worden gemaakt over alles wat van jullie samen is. Nadat het verzoek tot echtscheiding is ingediend, zijn jullie vermogensrechtelijk gescheiden. In de meeste gevallen moeten er nog afspraken gemaakt worden. Denk aan het pensioen, de kinderen en de alimentatie. Zowel jij als je partner willen natuurlijk invloed hebben op hoe alles geregeld moet worden. Dit zorgt vaak voor een conflict. Bij een eenzijdige scheiding heb je daarom allebei een advocaat nodig. Dit leidt doorgaans tot hogere kosten, getouwtrek en een lange procedure.

Hulp bij eenzijdig scheiden

Denk je dat je partner onder begeleiding en in goed overleg wil scheiden? Wij helpen jullie graag. De mediator van Scheiden met Aandacht neemt jullie aan de hand en bespreekt alle mogelijkheden. Jullie kiezen wat er met elkaar wordt afgesproken en wij wijzen jullie op de eventuele consequenties. Op deze manier maken jullie afspraken waar jullie allebei met een goed gevoel op terugkijken. Een goede basis voor de toekomst.

Echtscheidingsprocedure

Zijn jullie het niet eens over de te maken afspraken met elkaar? Dan doet de rechter hierover een uitspraak. Aan het einde van een zitting zal de rechter aangeven wanneer de uitspraak volgt. Dit hangt af van het verloop van de zitting. Als jullie de beschikking van de rechtbank ontvangen en het er niet mee eens zijn, is het mogelijk om in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof. Je advocaat moet dit binnen 3 maanden na de uitspraak doen. Is één van jullie het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof? Dan ga je met behulp van een advocaat in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad beoordeelt alleen of het gerechtshof de juiste juridische afwegingen heeft gemaakt.

Wij helpen je met de echtscheidingsprocedure

Willen jullie graag in goed overleg scheiden? Wij begeleiden je graag bij de te maken afspraken. Onze mediator stelt voor jullie het convenant en ouderschapsplan op. Onze advocaat dient het verzoek tot echtscheiding vervolgens in bij de rechtbank. Na ongeveer 2 tot 3 weken volgt de beschikking. Zijn jullie het eens met de de uitspraak van de rechtbank? Dan wordt de echtscheiding door onze advocaat ingeschreven bij de gemeente. Jullie zijn dan formeel gescheiden.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? Of wil je graag meer informatie ontvangen over eenzijdig scheiden en de mogelijkheden? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen