Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Eerste hulp bij een scheiding

De mediator van Scheiden met Aandacht legt uit wat je kunt doen als je besluit om te scheiden.

Scheiden doe je niet zomaar. Meestal is er veel aan vooraf gegaan. Ben je op het punt gekomen dat je de relatie wilt verbreken? Dan kun je wel wat tips gebruiken. Want wanneer vertel je deze boodschap aan je partner? En hoe pak je dat aan? Wanneer lichten jullie de kinderen in? Wat komt er verder allemaal bij kijken om een scheiding te regelen? En wie kan jullie helpen bij het complete traject?

Eerste hulp bij een scheiding

Scheiden is niet niks. Van het nieuws vertellen aan je partner tot de afwikkeling en verdeling van de boedel. Daarom geven we een aantal tips.

  1. Vertel het aan je partner. Dit noemen wij de scheidingsmelding. Draai niet om de boodschap heen en vertel kort dat je de relatie wilt verbreken. Motiveer deze melding met duidelijke argumenten. En geef hierbij aan dat het voor jou geldt. Doe dit op een tijdstip dat jullie beiden de rust hebben om er eventueel verder over te praten.
  2. Geef en gun de ander verwerkingstijd. Als de scheidingsmelding is gedaan, begint namelijk de rouwverwerking. De ontvanger van de boodschap heeft tijd nodig om deze boodschap te verwerken.
  3. Hebben jullie kinderen? Vertel hen dan samen dat jullie uit elkaar gaan. Geef aan dat jullie van hen houden en dat de scheiding niets met hen te maken heeft. Zij hebben geen schuld. Jullie gaan ervoor zorgen dat alles goed geregeld wordt en dat zij zich geen zorgen hoeven te maken. De boodschap is kort en bondig en wordt verteld op een moment dat jullie allemaal daarna de tijd en de rust hebben. De kinderen hebben dan de mogelijkheid om er met jullie over te praten.
  4. Bepaal samen hoe je de scheiding wilt regelen. Roep bijvoorbeeld de hulp in van een advocaat of mediator. Willen jullie de scheiding in goed overleg regelen? Dan helpen wij jullie graag. Onze deskundige mediator begeleidt jullie tijdens het hele scheidingstraject. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap met kinderen? Dan wordt het verzoek tot echtscheiding ingediend door onze advocaat bij de rechtbank. Willen jullie niet in overleg de scheiding regelen? Dan kunnen jullie je ieder wenden tot een eigen advocaat.
  5. Laat jullie helpen door een deskundige die vakinhoudelijk is onderlegd. Door deskundige hulp in te schakelen verloopt een scheidingstraject gestructureerd en wordt er bij de afhandeling niets over het hoofd gezien. Bovendien geeft dit rust in een situatie die doorgaans chaotisch is. Een mediator neemt jullie aan de hand en bespreekt alle mogelijkheden. Het is namelijk niet mogelijk om op álles voorbereid te zijn en om overal van op de hoogte te zijn. Jullie kiezen en de mediator bespreekt de gevolgen hiervan. Zo maken jullie weloverwogen keuzes.

Begeleiding tijdens het scheidingstraject

Een goede begeleiding bij een scheiding zorgt voor heldere en duidelijke afspraken. Hieraan zijn kosten verbonden, maar wat als jullie deze niet kunnen betalen? Geen nood. Ook dan helpen wij jullie graag. De mediator van Scheiden met Aandacht staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en onderzoekt of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand (subsidie). Als jullie hiervoor in aanmerking komen, dan bedraagt de eenmalige eigen bijdrage per persoon € 59,- of € 117,-  (2023). De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je verzamelinkomen en vermogen. Het griffierecht bedraagt € 43,- per persoon (2023).

Komen jullie niet in aanmerking voor subsidie? Dan geldt het reguliere tarief.

Gratis kennismakingsgesprek

Hebben jullie hulp nodig bij de afwikkeling van de scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

Gerelateerde artikelen