Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De 5 fases van rouw na een scheiding

De rouwcurve

Scheiden wordt ook wel gezien als een afscheid. Je neemt afscheid van elkaar als partners en van gezamenlijke tradities. Je sluit een soms lange periode in je leven af. Jullie delen als stel alleen nog een verleden, maar geen toekomst meer. Hoewel elk afscheid persoonlijk en uniek is, zijn er verschillende fases van rouw na een scheiding. Lees er hier meer over.

Fases van rouw na een scheiding

Er is geen precies antwoord op de vraag hoe lang rouw duurt na een scheiding. Mensen lopen in een verschillend tempo de rouwfases door. Maar er is wel een bepaalde curve te zien, waarin duidelijk wordt welke fases de meeste mensen doorlopen na een scheiding. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontwikkelde een rouwmodel van vijf fases. Dit model laat zien hoe mensen traumatische of ingrijpende ervaringen verwerken.

1. Ontkenning

Als je van je partner te horen krijgt dat hij of zij wil scheiden, dan maak je meestal een fase van ontkenning door. De welbekende donderslag bij heldere hemel. In deze fase ben je vaak in shock en vol ongeloof. Je vraagt je af waarom de ander wil scheiden? Welke signalen zag je bijvoorbeeld over het hoofd? Aan het einde van deze fase ga je op zoek naar de waarheid, de feiten en eventueel, de schuldige.

2. Boosheid

Als je eenmaal weet dat er geen weg meer terug is, dan dient de volgende fase zich aan. Je voelt je boos en onbegrepen. Misschien voel je wel jaloezie en wrok. En heb je de neiging de schuld bij de ander neer te leggen. Je maakt misschien veel verwijten naar de ander toe. Alles en iedereen lijkt schuldig. In deze fase is het lastig om kritisch naar jezelf te kijken. Het is een reactie op de oneerlijkheid van je verlies. Je neemt afscheid van je geliefde zijn, de gezamenlijke toekomstplannen en in het geval van kinderen, ook het gezinsleven dat jullie samen hadden.

3. Onderhandelen

In deze fase van rouw na de scheiding ontvlucht je de werkelijkheid. Door het stellen van doelen, verzacht je het slechte nieuws. Er breekt een fase aan waarin je onderhandelt met de ander. Je belooft een beter persoon te worden.

4. Depressie

Als je in de fase van depressie bent belandt, kan een gevoel van machteloosheid je overvallen. De waarheid dringt tot je door. Je hebt de neiging om je voor je omgeving af te sluiten en trekt je terug. Sommige mensen gedragen zich apathisch. Je beseft je dat je helemaal niets kunt doen om het besluit te veranderen. Sommigen grijpen in deze fase naar alcohol, medicijnen of drugs om de pijn te verzachten.

5. Aanvaarding en acceptatie

Pas als je zeker weet dat er geen andere weg is dan uit elkaar te gaan, dan kun je de scheiding aanvaarden. Je kunt je verdriet beter accepteren. Nu heb je alle fases van rouw na de scheiding doorlopen. In deze fase van aanvaarding en acceptatie heb je de scheiding een plekje gegeven. Super, want nu  heb je weer energie om nieuwe dingen op te pakken.

Hoe lang duurt rouw na scheiding? | Scheiden met Aandacht

Gratis kennismakingsgesprek

Wil je meer weten over de fases van rouw na de scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Neem dan contact op met één van onze mediators. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen