Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug

Gaan je ouders scheiden? 5 Tips

Als je ouders gaan scheiden doet dat pijn. De grond zakt onder je voeten weg als je ouders hebben aangegeven uit elkaar te gaan. Je zit met veel vragen en weet niet waar je terecht kan.

5 Tips voor kinderen in deze situatie:

#1 Probeer er met iemand over te praten.

Dat kan met een vriend of een goede bekende zijn of met een professionele instantie. Raadpleeg de site van ouders uit elkaar. Daar vind je nuttige informatie voor kinderen in alle leeftijden.

#2 Geef jezelf de ruimte om verdriet te hebben.

Elk kind onafhankelijk van zijn/haar leeftijd hoeft zich niet groot te houden voor zijn/haar ouders of omgeving. Als kind mag je verdriet hebben en dat laten zien. Het is een misvatting te denken dat als de kinderen ouder zijn zij minder verdriet ervaren van de scheiding.

#3 Geef je grenzen aan.

Vraag je ouders hun woede en ongenoegen bij zich te houden en dat niet te uiten waar je bij bent. Dat doet jou immers verdriet. Je houdt namelijk van beide ouders.

#4 Praat met je ouders over jouw gevoelens.

Jouw ouders hebben veel verdriet en vergeten soms dat je als kind ook verdriet ervaart en de behoefte hebt dit met hen te delen. Bespreek jouw gevoelens met hun.

#5 Probeer onpartijdig te blijven.

Ouders vragen vaak onbewust advies aan kinderen. Zeker als de kinderen al wat ouder zijn. Het is niet goed dat ouders advies vragen aan hun kinderen over het ouderconflict. Geef je ouders hierover dan ook geen advies. Door advies te geven stel je je partijdig op. Het dwingt jou te kiezen voor een ouder en dat wil je als kind helemaal niet. Jij wordt dan onderdeel van hun strijd.

Ouders scheiden

Een scheiding heeft veel impact op de kinderen. Zeker als het gepaard gaat met ruzie. Kinderen kunnen zich schuldig voelen en denken soms dat zij hiervan de oorzaak zijn. Als kinderen de scheiding niet goed verwerken, kunnen zij in hun latere leeftijd daar last van ondervinden.

Ouders gaan scheiden

Wil je als ouder de scheiding zo goed mogelijk voor je kinderen laten verlopen, kies dan voor de overlegscheiding. Bij Scheiden met Aandacht begeleidt de mediator jullie bij het maken van onderlinge afspraken. De mediator wijst jullie tevens op juridische en fiscale consequenties hiervan. Door het samen maken van afspraken wordt een goede basis gelegd voor de toekomstige ouderrelatie. Als ouder blijf je namelijk je hele leven aan elkaar verbonden.

Ouders scheiden op latere leeftijd

De laatste jaren scheiden er steeds meer ouders op latere leeftijd. De impact hiervan op de kinderen is er niet minder om. Ook al woon je niet meer thuis, een scheiding van je ouders hakt er in. Neem de hierboven genoemde tips ter harte en accepteer dat de verwerking van de scheiding van je ouders een rouwproces is.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jouw ouders scheiden? Laat ze dit blog dan lezen. Wij helpen hen graag.
Jouw ouders kunnen een gratis kennismakingsgesprek inplannen met één van onze deskundige mediators.

Gerelateerde artikelen