Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Gemeenschap van goederen

Hoe werkt dat bij een scheiding?

Scheiden bij gemeenschap van goederen. Alles door de helft delen of toch niet? Als jullie getrouwd zijn ná 1 januari 2018, dan gelden er andere regels. We vertellen alles.

Gemeenschap van goederen

Bij een gemeenschap van goederen zijn jullie bezittingen van jullie samen. Zijn jullie vóór 1 januari 2018 getrouwd en hebben jullie geen voorwaarden opgesteld bij de notaris? Dan zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen. Al jullie bezittingen en schulden zijn in dat geval van jullie samen; in de verhouding 50/50. Alles wordt dus verdeeld in deze verhouding als jullie gaan scheiden. Hebben jullie schenkingen of erfenissen ontvangen met een uitsluitingsclausule? Deze vallen niet in de gemeenschap en hoeven dan ook niet te worden verdeeld.

Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt er een ander huwelijksvermogensrecht. Zijn jullie na deze datum getrouwd? Dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat jullie hadden vóór het huwelijk niet in de gemeenschap valt. Alles wat jullie samen opbouwen in het huwelijk is dus wel gemeenschappelijk. Heeft één van jullie een schenking of erfenis tijdens het huwelijk ontvangen? Deze valt niet in de gemeenschap en hoeft dan ook niet te worden verdeeld bij een scheiding. Vermogen en schulden verdelen in de beperkte gemeenschap is soms best lastig. De mediators van Scheiden met Aandacht helpen jullie daar graag bij.

In dit artikel wordt verder gesproken over een huwelijk of getrouwd zijn. Dit is hetzelfde bij een geregistreerd partnerschap.

Huwelijkse voorwaarden huis op 1 naam

Bij huwelijkse voorwaarden is het van belang te weten wat er over het eigendom van de eigen woning is afgesproken. Is de woning van één van jullie en is er niets over afgesproken? Het is mogelijk dat de waarde van de woning niet verdeeld hoeft te worden. Dit wordt anders als de andere partner heeft geïnvesteerd in die woning. Óf als er een (periodiek) verrekenbeding is afgesproken. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden zijn bepalend hoe de woning moet worden verdeeld bij echtscheiding.

De mediator van Scheiden met Aandacht helpt jullie graag. Zowel bij gemeenschap van goederen als huwelijkse voorwaarden wordt het scheidingstraject aan jullie uitgelegd. Zo weten jullie precies hoe het zit in jullie situatie.

Huis op 1 naam partner

Zijn jullie vóór 1 januari 2018 getrouwd en had je partner een eigen woning? Dan ben jij door het huwelijk mede-eigenaar van deze woning. Bij een scheiding wordt de overwaarde van de woning verdeeld in de verhouding 50/50.

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd zónder het opstellen van huwelijkse voorwaarden? En had je partner een eigen woning voor het huwelijk? Dan blijft de woning van je partner. Door de huwelijkssluiting valt jullie ontvangen salaris in de gemeenschap. Als jullie tijdens het huwelijk investeren in de woning of jullie lossen de hypotheek (deels) af, dan ontstaan er vergoedingsrechten. Onze mediator helpt jullie graag bij het vaststellen van de hoogte van de vergoedingsrechten.

Huis op 1 naam zetten

Hebben jullie samen een woning en gaan jullie uit elkaar? Dan moet de woning worden verdeeld. Als één van jullie de woning wil overnemen, dan moet de andere partij worden uitgekocht. De andere partij wordt in dat geval ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. Er wordt dan een akte van verdeling getekend.

De mediator van Scheiden met Aandacht werkt nauw samen met de hypotheekadviseur. Zo zorgen we dat er afspraken worden gemaakt die woningbehoud niet in de weg staan. De geldverstrekker gaat pas kijken of woningbehoud mogelijk is nadat de beschikking door de rechtbank is afgegeven. Ook wordt er pas naar gekeken als de scheiding is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Als er dan afspraken zijn gemaakt die woningbehoud in de weg staan, moet de woning alsnog worden verkocht. Om dit te voorkomen, werken wij samen met hypotheekadviseurs die jullie in het voortraject (voordat het convenant wordt getekend) aangeven of woningbehoud mogelijk is. Op die manier zorgen we ervoor dat jullie convenant uitvoerbaar is.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? En willen jullie meer informatie over scheiden bij gemeenschap van goederen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen