Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Een geregistreerd partnerschap dient in sommige gevallen beëindigd te worden via de rechter. Dit is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. In welke gevallen moet het beëindigd worden via de rechter? En in welke gevallen hoeft dit niet? We omschrijven de situaties.

Geregistreerde partnerschap beëindigen via de rechter

Er zijn twee gevallen waarin je een geregistreerd partnerschap via een gerechtelijke procedure laat lopen.

  1. Wanneer één van de partners niet wil meewerken aan het ontbinden van de partnerschap.
  2. Als jullie samen minderjarige kinderen hebben.

In deze gevallen doet de rechter uitspraak. Die uitspraak wordt vastgelegd in een beschikking en die wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand.

Een mediator biedt uitkomst bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Zij helpen jullie bij het maken van afspraken over bijvoorbeeld de kinderen, woning, alimentatie, vermogen, schulden en het pensioen. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. Die worden ingediend bij de advocaat en het verzoekschrift tot ontbinding van het partnerschap bij de rechtbank. Een efficiënte manier waarbij rekening gehouden wordt met jullie beiden.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Als jullie geen kinderen hebben en samen in goed overleg uit elkaar willen, dan begeleiden wij jullie begeleiden bij het maken van afspraken. Er zijn namelijk afspraken nodig over gezamenlijke vermogensbestanddelen, schulden, de woning, alimentatie en pensioen. Ook in deze situatie geldt dat de mediator jullie inhoudelijk begeleidt, de partneralimentatie berekent en het convenant opstelt. Op deze manier maken jullie duurzame afspraken die juridisch en fiscaal houdbaar zijn. Jullie hebben de keuze om het partnerschap door een advocaat/notaris of rechter te laten ontbinden.

Wij werken samen met een advocaat die voor jullie het geregistreerde partnerschap kan ontbinden of dit verzoek tot ontbinding kan indienen bij de rechter. Indien gewenst brengen wij jullie met elkaar in contact.

 

Voordelen van het ontbinden van het geregistreerde partnerschap door de rechter

Als jullie geen kinderen hebben kan het geregistreerd partnerschap worden ontbonden door een advocaat of notaris. Echter heeft het zo zijn voordelen om het toch via de rechter te laten lopen.

  1. Indien de rechter de afspraken van jullie bekrachtigt (partnerschap ontbindt) rust er een executoriale titel op. Dit heeft als voordeel dat de door jullie gemaakte afspraken direct afdwingbaar zijn.
  2. Als het geregistreerd partnerschap door de rechter wordt ontbonden, is dit in het buitenland ook aangemerkt als ontbonden. Laten jullie het door een advocaat of notaris ontbinden, dan kan het zijn dat jullie in het buitenland toch als geregistreerd partner worden aangemerkt met alle gevolgen van dien.

Beëindigen van het geregistreerde partnerschap via Online Scheiden met Aandacht

Willen jullie in goed overleg uit elkaar en graag zoveel mogelijk zelf doen? Kies voor Online Scheiden met Aandacht. Alle afspraken die jullie willen maken bespreken we via een online gesprek. Een mediator stelt het convenant en een eventueel ouderschapsplan voor jullie samen. Vervolgens wordt er een kinder- en of partneralimentatieberekening gemaakt. In totaal hebben jullie twee online gesprekken. Op die manier wordt de kwaliteit van de door jullie gemaakte afspraken gewaarborgd.

Gratis kennismakingsgesprek

Meer weten over het ontbinden van het geregistreerde partnerschap? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Uit elkaar gaan is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen