Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe moet ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Op welke manier jullie het geregistreerd partnerschap ontbinden, hangt af van jullie persoonlijke situatie. We vertellen je er graag meer over.

Hoe moet ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

De manier waarop jullie het geregistreerd partnerschap ontbinden, hangt voornamelijk af van de kinderen.  Zijn jullie geregistreerd partner van elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan kan het geregistreerd partnerschap alléén ontbonden worden door de rechter. Hebben jullie echter geen minderjarige kinderen? Dan kan een advocaat of notaris dit doen. Daarnaast verzorgt de advocaat of notaris de inschrijving van de ontbinding bij de burgerlijke stand.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Willen jullie in goed overleg uit elkaar? Onze mediator helpt jullie dan graag bij het maken van de afspraken. Bijvoorbeeld over de financiële afwikkeling of het ouderschapsplan. Wij adviseren geregistreerde partners daarbij om de afspraken altijd door de rechter te laten bekrachtigen. Alleen in dat geval rust er een uitvoerbare titel op de afspraken en zijn de afspraken direct afdwingbaar. Onze advocaat dient voor jullie het verzoek in bij de rechtbank én verzorgt de inschrijving van de ontbinding bij de burgerlijke stand. We ontzorgen je dus van A tot Z.

Zijn jullie echter niet in staat om in goed overleg het partnerschap te ontbinden? Dan is het mogelijk om, met behulp van een advocaat, een eenzijdig verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap in te dienen bij de rechter.

Afspraken bij een ontbinding van het geregistreerd partnerschap

Bij de ontbinding van het geregistreerd partnerschap worden er afspraken gemaakt over álles wat van jullie samen is. Denk hierbij aan afspraken over al jullie bezittingen en schulden. We sommen een aantal voorbeelden op.

  • Partneralimentatie
  • Ouderdomspensioen (opgebouwd tijdens het geregistreerd partnerschap)
  • Partnerpensioen

Het ouderschapsplan

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan dient er ook een ouderschapsplan opgesteld te worden. Onze deskundige mediator helpt jullie graag bij de afspraken. Ook maken we een partner- en kinderalimentatieberekening volgens de richtlijnen van de tremanormen. Jullie bepalen vervolgens wat er met elkaar wordt afgesproken. Onze mediator legt deze afspraken voor jullie vast in een juridisch document: het convenant. De afspraken over de kinderen worden ook opgenomen in het ouderschapsplan.

Partnerschapsvoorwaarden

Willen jullie het geregistreerd partnerschap ontbinden en is er sprake van partnerschapsvoorwaarden? Dan is extra begeleiding wel zo prettig. De partnerschapsvoorwaarden zijn uniek en alleen op jullie van toepassing. Om deze goed te begrijpen, is juridische en fiscale kennis een vereiste. Wij begrijpen deze voorwaarden als geen ander en helpen jullie er dan ook graag bij.

In de partnerschapsvoorwaarden staan de uitgangspunten voor de verdeling van jullie vermogen en bezittingen. Vaak staat hierin opgenomen over hoe je om moet gaan met opgebouwde pensioenaanspraken, eventuele vergoedingsrechten en mogelijk andere zaken.

 

Geregistreerd partnerschap ontbinden: de laatste stap

Zijn het convenant en ouderschapsplan opgesteld? Dan wordt de ontbinding van het geregistreerde partnerschap ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dit gebeurt bij de gemeente waar het geregistreerde partnerschap is geregistreerd. Onze advocaat doet dit graag voor jullie. Na deze inschrijving is het partnerschap officieel ontbonden.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar? En willen jullie meer informatie over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen