Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Help: een relatiecrisis tijdens de corona pandemie

Wat nu?

Sinds maart 2020 zit iedereen al in een onnatuurlijke situatie. Een situatie die ons is overkomen. Corona is er en we hebben er mee te dealen. Door de lockdown kan je niet meer doen en laten wat je wilt. Bijna alle vormen van ontspanning zijn afgenomen. Iedereen zit op elkaars lip en even stoom afblazen bij een goede buur of vriend(in) is niet tot nauwelijks mogelijk. Er zijn weinig mogelijkheden even tot jezelf te komen. Alles wat al niet lekker liep wordt hierdoor uitvergroot en irritaties zijn het gevolg. Relaties komen hierdoor onder druk te staan met een relatiecrisis tot gevolg.

Herken je dit ook in jouw relatie?

Echt vreemd is het natuurlijk niet dat door de lockdown je relatie onder druk is komen te staan. Het is alleen de vraag of dit ook de reden is waarom het tussen jullie niet meer botert.

Je relatie zit op een dood spoor en je weet niet hoe je hier uit moet komen. Tijdens de lockdown is er veel tijd waarin veel wordt nagedacht:

  • Passen we nog wel bij elkaar?
  • Waarom begrijpt de ander mij niet?
  • Waarom praten we nog maar weinig met elkaar?
  • Waarom vind ik onze relatie saai?

Het zijn vragen die meestal niet worden uitgesproken naar elkaar. Als er niet meer wordt gecommuniceerd, dan stopt ook het vertrouwen. Jullie verwijderen daardoor steeds meer van elkaar. Het gevolg is een relatiecrisis.

Help: ik zit in een relatiecrisis!

Wat kunnen jullie doen om je relatie te redden?

We geven hieronder een aantal tips:

Communiceer met elkaar
Bespreek met de ander waar je mee zit. Luister naar elkaar zonder elkaar dingen te verwijten. Als je de ander niet begrijpt, vraag dan wat hij of zij bedoelt.

Haal geen oude koeien uit de sloot
Laat het verleden rusten en richt je op de toekomst. Met je vinger naar de ander wijzen doet jullie relatie niet goed. Bespreek met elkaar hoe jullie vanaf nu met elkaar willen omgaan.

Een relatie heb je samen en niet alleen
Je hebt elkaar nodig om te werken aan jullie relatie. Betrek de ander in dat proces. Geef niet de ander automatisch de schuld, maar sta ook stil bij je zelf. Vraag jezelf af wat jouw aandeel is in het geheel en wat jij zelf kan doen om de relatie te verbeteren. Bespreek dit met je partner en kijk wat jullie beiden kunnen doen om de relatie te verbeteren.

Bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen zijn
Om een goede match te zijn of te blijven moeten jullie wel dezelfde verwachtingen hebben van een relatie. Soms loopt een relatie niet goed omdat jullie beiden andere verwachtingen hebben. Als deze verwachtingen niet worden uitgesproken leidt dit tot frustratie, boosheid en onbegrip.

Onderdruk niet jouw gevoelens
Iedereen heeft gevoelens en deze mogen er zijn. Onderdruk niet jouw gevoelens maar maak deze bespreekbaar met je partner. Het delen van je gevoel geeft aan dat je je open stelt voor de ander. Het delen van gevoel kan fysiek en emotioneel. Zowel fysieke – als emotionele intimiteit is een belangrijke voedingsbodem voor jullie relatie. Hoe leuk is het om van de ander te horen dat je er leuk uitziet vandaag of een bedankje krijgt omdat je de kinderen even hebt meegenomen waardoor de ander even rustig kon werken. Hoe fijn is het dat je een vluchtige kus op je wang krijgt? Het zijn allemaal kleine dingen die er toe doen.

Wat als de relatie toch niet meer blijkt te werken?

Niet iedereen lukt het om sterker uit een relatie te komen door een crisis. Soms is de kloof onoverbrugbaar of heeft de ander je zo gekwetst dat het vertrouwen volledig weg is.

Jullie besluiten om te scheiden. Als jullie graag in goed overleg  willen scheiden, stel de scheiding dan niet uit. Hoe langer je wacht met het maken van heldere afspraken, hoe groter de kans wordt op een vechtscheiding. In dat laatste geval zijn er alleen maar verliezers.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie de scheiding graag in goed overleg regelen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met een van de deskundige mediators van Scheiden met Aandacht. Wij nemen jullie mee aan de hand en zorgen ervoor dat alle stappen in het scheidingstraject op een goede manier doorlopen worden. Zo kunnen jullie later terugkijken op duidelijke afspraken over de kinderen, de woning, het pensioen, het vermogen en de schulden, de onderneming, de alimentatie en de verdeling van de boedel. Afspraken die in de praktijk uitvoerbaar zijn. Dit zorgt voor rust.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen