Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Help, mijn vriend(in) gaat scheiden, wat kan ik doen?

Wij helpen.

Al een tijdje hoor je van je vriend(in) dat zijn of haar relatie niet meer zo best is. Het komt dan ook niet geheel als een verrassing dat hij of zij meldt dat de relatie ten einde is. Ze gaan scheiden. Soms kan dit ook een complete verrassing zijn voor je vriend(in). Hij of zij heeft dan de eerdere signalen gemist of wellicht onbewust genegeerd. Hoewel de verleiding groot kan zijn om mee te gaan in het verdriet of in de boosheid van je vriend(in), je helpt hem of haar daar niet mee. Wat kun je dan wel doen?

4 tips waarmee jij je vriend(in) kan helpen als hij of zij gaat scheiden

  1. Verwijs door naar een deskundige partij, zoals Scheiden met Aandacht

Luister naar je vriend(in) zonder oordeel en geef geen ongevraagd advies. Houd ook opmerkingen als ‘dat werd eens tijd’ of ‘fijn dat je eindelijk inziet dat hij of zij niet goed voor je is’ voor je. Geef hem of haar de steun die hij of zij nodig heeft . Ga uit van zijn of haar eigen kracht. Een beslissing om te gaan scheiden, komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen. Daar is vaak goed en lang over nagedacht. Steun hem of haar daarom in zijn of haar eigen gevoel. Hij of zij zal daardoor de beslissing nemen die voor hem of haar goed voelt. Ga vooral zelf niet op de stoel van mediator of advocaat zitten, maar verwijs je vriend of vriendin door naar een deskundige mediator, zoals een mediator van Scheiden met Aandacht.  Zij kunnen ook ondersteunen op het moment dat de  onderlinge communicatie moeizaam verloopt. Dit kan komen door emoties, onbegrip en wantrouwen, maar ook angst en onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen. Wij  helpen hen  om toch in goed overleg afspraken te maken.

  1. Deel geen nare verhalen

Iedere scheiding is anders. Wellicht heb je zelf net een hele nare scheiding achter de rug of zit een collega of kennis er middenin. Het is dan verleidelijk om die verhalen te delen. Besef je dan goed dat je hem of haar alleen een slechter gevoel geeft en meer zorgen bezorgd. En dat is natuurlijk helemaal niet je bedoeling.

  1. Vang hem of haar ook op na de scheiding

Ben er niet alleen voor je vriend of vriendin tijdens de scheiding, maar ook de periode erna. Als er kinderen zijn, is een scheiding vaak nog moeilijker. Op de momenten dat de kinderen bij de ex-partner van je vriend of vriendin zijn, kan deze zich extra ellendig en alleen voelen. Je kunt niet het gemis wegnemen, maar je kunt wel de aandacht van het verdriet afleiden. Ga eens lekker samen een stuk wandelen, houd een film- of gameavond of ga iets anders doen dat hij of zij leuk vindt. Zeker het eerste jaar na de scheiding, waarin een eerste keer alleen voor alles is, is vaak een moeilijke periode voor gescheiden ouders.

  1. Laat je niet negatief uit over de ex-partner

Zelfs als je vriend of vriend(in) aan jou bevestiging vraagt, zeg niet wat voor een verschrikkelijke persoon de ex-partner toch is. Als ze toch ooit nog een keer bij elkaar komen, dan kan jij je met goed fatsoen niet meer bij hen vertonen en is de vriendschap voorgoed beschadigd. Als je vriend of vriendin een misstap heeft begaan waardoor de scheiding tot stand is gekomen, wijs hem of haar dan ook niet als schuldige aan. Vaak is er een hele geschiedenis aan gebeurtenissen vooraf gegaan. Laat de schuldvraag daarom rusten. Deze is niet belangrijk en het antwoord op deze vraag verandert de situatie niet.

Kennismakingsgesprek

Verwijs jij jouw vriend of vriendin door naar Scheiden met Aandacht , dan willen wij jou graag belonen voor jouw goede daad. Je laat ons je vriend of vriendin samen met zijn of haar ex-partner helpen om goede en houdbare afspraken te maken. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dit erg belangrijk. Laat je vriend of vriendin benoemen dat hij of zij door jou is doorverwezen en wij zorgen voor een passende attentie.

Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen