Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hertrouwen met je ex

Kan dat zomaar?

Na een scheiding kun je hertrouwen nadat de beschikking van de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand. De meeste mensen die hertrouwen doen dat met een nieuwe partner. Soms komt het toch voor dat mensen met hun ex opnieuw in het huwelijksbootje stappen. Maar hertrouwen met je ex, kan dat zomaar? En wat zijn de gevolgen hiervan? In dit blogbericht geven we antwoord op je vragen.

Trouwen met je ex

Als je met je ex gaat trouwen, herleeft het huwelijksgoederenregime van je eerste huwelijk alsof er geen scheiding heeft plaatsgevonden. Het huwelijksgoederenregime is de set van afspraken die gelden tussen echtgenoten (of geregistreerd partnerschap) over bezittingen, schulden en inkomsten. Als het tweede huwelijk spaak loopt, kan dat dus negatieve gevolgen opleveren voor één of beide partners.

Hertrouwen met je ex en het huwelijksvermogensrecht

Ben je in Nederland getrouwd vóór 1 januari 2018? Dan ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dat betekent dat alles wat je bij het huwelijk hebt aangebracht in de gemeenschap van goederen valt. Wat dit concreet betekent? Alles is van jullie samen in de verhouding 50/50, behalve verkregen erfenissen en schenkingen met een uitsluitingsclausule.

Vanaf 1 januari 2018 kennen we de beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Alles wat je vóór het huwelijk had, blijft privé en valt dus niet in de gemeenschap van goederen. Wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt, is van jullie samen in de verhouding 50/50. Erfenissen en schenkingen komen diegene toe die het ontvangt. Bij een scheiding hoeven deze niet verdeeld te worden.

Nadelige gevolgen van hertrouwen met dezelfde partner

In het volgende voorbeeld wordt een situatie beschreven waarbij twee mensen zijn getrouwd in 2010 en gescheiden in oktober 2018. Laten we de mensen Piet en Fien noemen. Piet en Fien zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Ze hebben destijds geen huwelijkse voorwaarden opgesteld. Bij de scheiding hebben Piet en Fien hun vermogen verdeeld in de verhouding 50/50. Piet kreeg €100.000,- en Fien kreeg €100.000,-.

Op 10 februari 2020 hertrouwen Piet en Fien. Piet ging ervan uit dat de €100.000 die hij had en inbrengt tijdens het huwelijk, niet in de gemeenschap valt. Piet was door Fien op de hoogte gebracht dat haar €100.000,- op was. Ze had zelfs een schuld van €50.000,-. Helaas liep het tweede huwelijk van Piet en Fien ook spaak. Piet dacht door de beperkte gemeenschap van goederen zijn vermogen veilig te hebben gesteld en dat de schuld van Fien van haar zou blijven na de tweede scheiding. Niets bleek minder waar. Door het tweede huwelijk herleven de gevolgen van het eerste huwelijk. Piet en Fien zijn dus getrouwd in gemeenschap van goederen. Met als gevolg: Piet moest de helft van zijn vermogen verrekenen met Fien. Tegelijkertijd verrekende Fien de helft van haar vermogen (schuld dus) met Piet.

Voorkom financiële nadelen na hertrouwen met je ex-echtgenoot

Bovenstaand voorbeeld had niet zo hoeven aflopen. Piet en Fien hadden bij hun tweede huwelijk namelijk huwelijkse voorwaarden kunnen opstellen. In deze voorwaarden maak je o.a. individuele afspraken over de verdeling van je vermogen bij een scheiding. Op die manier voorkom je dus dat het vermogen anders wordt verdeeld dan gewenst.

Let op: wat hierboven is beschreven, geldt niet als je voor de tweede keer trouwt met een andere partner.

Hertrouwen met je ex? Plan een gratis kennismakingsgesprek

Ben jij hertrouwd met je ex en gaan jullie nu scheiden? En willen jullie graag goed begeleid worden bij de scheiding? Niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met ons in. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen