Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hertrouwen na de scheiding

Wat zijn de gevolgen?

Na een scheiding gaat het leven door. Heb je een nieuwe liefde ontmoet en wil je graag trouwen? Dan kan dat nadat de beschikking van de scheiding is ingeschreven bij de Basisregistratie Personen. De gevolgen van hertrouwen na een scheiding verdelen we onder in een aantal categorieën. In dit blogbericht legt onze mediator per categorie uit wat de gevolgen zijn. Lees je mee?

Vermogensrechtelijke gevolgen bij hertrouwen na scheiding

Allereerst de vermogensrechtelijke gevolgen. Welk huwelijksvermogensrecht geldt op het moment van hertrouwen als je geen huwelijkse voorwaarden laat opstellen? Dat verschilt per situatie.

  • Trouw je na 1 januari 2018, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat je aanbrengt tijdens het huwelijk blijft van jou. Verkregen erfenissen en schenkingen blijven ook van jou. Alles wat je tijdens het huwelijk opbouwt, is van jullie samen in de verhouding 50/50.
  • Ben je getrouwd vóór 1 januari 2018? Dan is er sprake van een algehele gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alles wat je vóór het huwelijk had, tijdens het huwelijk opbouwt én verkregen erfenissen en schenkingen (zonder uitsluitingsclausule) van jullie samen zijn in de verhouding 50/50.
  • Trouw je opnieuw met dezelfde partner, dan geldt het huwelijksvermogensrecht dat gold tijdens je eerste huwelijk.

De erfrechtelijke gevolgen als je gaat hertrouwen na een scheiding

Door te hertrouwen na een scheiding wordt jouw partner volgens de wettelijke regels de eerste erfgenaam. Deze partner erft dan ook alle goederen en schulden. Heb je kinderen uit een eerdere relatie? Dan hebben de kinderen een geldvordering op de langstlevende echtgenoot. Zij hebben recht op hun kindsdeel. De kinderen krijgen hun kindsdeel echter niet direct. Ze kunnen het pas opeisen als de langstlevende echtgenoot overlijdt, in staat van faillissement verkeert óf in de schuldsanering zit. Door een testament op te stellen kun je jouw nalatenschap anders verdelen dan de wettelijke verdeling. De notaris helpt je hierbij.

Sociaal-emotionele en praktische gevolgen na hertrouwen

Ga je hertrouwen met een nieuwe partner en hebben jij en je ex-partner samen kinderen? Dan moet er met nog iemand extra rekening gehouden worden. Er moet namelijk van alles geregeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afspraken over de vakanties en de zorgverdeling. Ook kan hertrouwen na een scheiding een emotionele impact hebben op de kinderen.

Alimentatie en hertrouwen

Partneralimentatie bij hertrouwen

  • De verplichting om partneralimentatie te betalen, stopt op het moment dat de ontvangende partij gaat hertrouwen. Dit kan ook eerder zijn, namelijk vanaf het moment dat hij of zij duurzaam samenwoont.
  • Ontvang jij partneralimentatie en gaat jouw ex-partner hertrouwen na de scheiding? Dan heeft dit niet automatisch gevolgen voor de hoogte van de te ontvangen partneralimentatie.

Financiële gevolgen op kinderalimentatie bij hertrouwen

Gaat jouw ex-partner hertrouwen? Dan heeft dit niet per se gevolgen voor de hoogte van de kinderalimentatie. Behalve als:

  • De nieuwe partner van jouw ex-partner de stiefouder wordt van jullie kinderen
  • Jouw ex-partner kinderen krijgt met zijn of haar nieuwe partner
  • De draagkracht van jouw ex-partner verandert

Hertrouwen na de scheiding is niet altijd zonder gevolgen

Ga jij hertrouwen na een scheiding? Realiseer je dan goed dat dit financiële, sociale-emotionele, praktische, vermogensrechtelijke én erfrechtelijke gevolgen kan hebben. Bereid je daarom goed voor op een volgend huwelijk en laat je goed informeren.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je nog vragen over hertrouwen na een scheiding? Of willen jullie graag goed begeleid worden bij de scheiding, ook voor de kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met ons in. Wij helpen jullie graag.

Gerelateerde artikelen