Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Het verloop van een echtscheidingsprocedure

Gaan jullie scheiden? Dan komt er veel op jullie af. In dit artikel gaat de mediator van Scheiden met Aandacht in op het verloop van de echtscheidingsprocedure, de duur en de kosten.

Hoe begint en verloopt een echtscheidingsprocedure?

Een echtscheidingsprocedure bestaat uit de volgende stappen:

 1. een kennismakingsgesprek;
 2. een aantal afspraken met de mediator waarin jullie worden begeleid bij het maken van afspraken;
 3. het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de Rechtbank;
 4. het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente.

Tijdens het kennismakingsgesprek maken jullie kennis met de mediator van Scheiden met Aandacht. In dit gesprek wordt er onder andere een inventarisatie gemaakt van jullie persoonlijke situatie. Aan de hand daarvan kan de mediator van Scheiden met Aandacht een indicatie geven van de duur en de kosten van het traject.

Na dit kennismakingsgesprek volgen er een aantal gesprekken met jullie mediator, waarin jullie afspraken maken over alles wat van jullie samen is. Hierbij moeten jullie denken aan afspraken over onder andere jullie kinderen, de  vermogensbestanddelen, de woning, het pensioen en de alimentatie. De mediator maakt voor jullie een alimentatieberekening conform de trema normen, die de rechters ook hanteren. Als duidelijk is wat jullie met elkaar willen afspreken, stelt de mediator het convenant en ouderschapsplan op. Onze advocaat dient het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Gaat de rechter akkoord? Dan ontvangen jullie de beschikking. De echtscheiding wordt vervolgens door ons ingeschreven bij de gemeente. Als dat is gebeurd, zijn jullie officieel gescheiden.

Bij Scheiden met Aandacht hebben jullie te maken met 1 loket. Jullie hoeven niet zelf een advocaat te zoeken en hoeven niet zelf de echtscheiding te laten inschrijven bij de gemeente. Wij nemen jullie aan de hand en begeleiden jullie door het traject.

Duur echtscheidingsprocedure

De duur van een echtscheidingsprocedure is afhankelijk van:

 • hoe snel jullie de benodigde informatie aanleveren bij de mediator;
 • is er sprake van een koopwoning of een huurwoning;
 • komen jullie snel tot overeenstemming of niet;
 • is er wel of niet sprake van kinderen;
 • is er wel of niet sprake van een onderneming.

Gemiddeld genomen is de duur van een echtscheidingsprocedure 3 maanden.

Kosten echtscheidingsprocedure

De kosten van een echtscheidingsprocedure kan per geval verschillen. Tijdens de kennismaking met de mediator wordt jullie persoonlijke situatie besproken. Onze mediator zoekt altijd naar de goedkoopste manier van scheiden en kijkt of jullie in aanmerking voor gesubsidieerde bijstand. In dat geval kan de mediator je soms al voor € 58,- euro per persoon begeleiden. Kom je in aanmerking voor gesubsidieerde bijstand? Dan vraagt de mediator van Scheiden met Aandacht de subsidie voor jullie aan. Al onze mediators zijn MfN gecertificeerd met accreditatie familiemediation. Daarnaast staan zij allen ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Scheiden met Aandacht heeft met de Raad voor Rechtsbijstand een High Trust relatie. Komen jullie niet in aanmerking voor gesubsidieerde bijstand dan geldt het standaard tarief. Wat dit tarief precies inhoudt, is mede afhankelijk van jullie persoonlijke situatie:

 • is er sprake van minderjarige kinderen;
 • is er sprake van huwelijkse voorwaarden;
 • is er sprake is van een onderneming.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie meer informatie? Plan dan  een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen