Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe kan ik mijn kind helpen bij de verwerking van de scheiding?

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Een scheiding heeft veel impact op het leven van kinderen. Als kinderen te horen krijgen van hun ouders dat ze gaan scheiden, worden ze vaak boos en/of verdrietig. De grond zakt onder hun voeten weg. Kinderen kunnen veel vragen hebben, waarop zij een antwoord willen. Zij vragen zich af waar ze na de scheiding gaan wonen of ze nog wel naar dezelfde school gaan of met dezelfde vriendjes kunnen blijven spelen.

Alles wat veilig en vertrouwd voelt is in één keer onzeker. Kinderen hebben vaak het gevoel de oorzaak te zijn van de scheiding. Het is daarom belangrijk met de kinderen te praten over de scheiding. Een (lees)boek dat gaat over kinderen in een scheidingssituatie, kan jullie als ouder helpen om het gesprek aan te gaan met jullie kind(eren). Het helpt jullie daarnaast om je kind(eren) beter te begrijpen. Op die manier kunnen jullie beter inspelen op de behoefte van jullie kind(eren).

Hoe kinderen de scheiding verwerken verschilt per levensfase. We kunnen de volgende fases onderscheiden:

 1. Kinderen tot 4 jaar
 2. Kinderen van 4 tot 6 jaar
 3. Kinderen van 6 tot 9 jaar
 4. Kinderen van 9 tot 12 jaar

In dit blog gaan we in op de leeftijdsgroep van vier tot zes jaar. We geven ook tips voor een  zestal boeken die voor deze leeftijdscategorie geschikt zijn. In een volgend blog gaan we in op de andere leeftijdsgroepen, waarin de andere levensfasen van kinderen worden beschreven en daarin benoemen we een aantal boeken die voor deze kinderen geschikt zijn. Hopelijk helpt het jou met je kind in gesprek te gaan, je kind iets beter te begrijpen en kan je daardoor beter inspelen op de behoefte van jouw kind.

Belangrijkste kenmerken van de kleuterfase

 • Een kleuter denkt intuïtief.
 • Een kleuter vindt wat die vindt en staat minder open voor de ideeën van een ander.
 • Een kleuter is heel erg beïnvloedbaar en laten zich makkelijk misleiden door de uiterlijke schijn van dingen.
 • Een kleuter denkt vaak de oorzaak te zijn van de scheiding, omdat de kleuter niet alles kan overzien en begrijpen.
 • Een kleuter heeft vaak last van verlatingsangst.
 • Een kleuter ziet het gezinsleven als iets vanzelfsprekends.

Algemene reacties van een kleuter op een scheiding

Algemene reacties op de scheiding van een kleuter zijn: boosheid en verdriet. Ze huilen vaker en kunnen veeleisender worden. Het kind kan driftbuien hebben, wilt bij de ouder in bed slapen, plast in bed en/of heeft een verandering in het slaap- of eetpatroon. Als eerste schok op het bericht van de scheiding kunnen de kinderen ook regressie vertonen: duimen, om een fopspeen vragen, gevoerd willen worden, enzovoorts.

Sekseverschillen

Jongens reageren vaak weer anders in een scheidingssituatie dan meisjes. Jongens worden vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ze spelen minder goed met vriendjes en zijn geneigd vaker alleen te zitten. Op school gooien ze sneller de boel in de war. Sommige meisjes in deze leeftijd zijn ook boos. Meisjes kunnen zich ontpoppen als kleine volwassenen. Ze doen overdreven hun best op school, gehoorzamen en lezen andere kinderen de les of geven een standje, alsof ze ouder of onderwijzeres zijn.

Aan te bevelen voorleesboeken voor kleuters

 • Kamil, de groene kameleon  van Danielle Steggink
 • Sloompje Slak, het gebroken huis van Claudia Hass
 • Van alles twee van Martine Delfos
 • Papa woont in een ander huis van Fabrega
 • Papa en mama wonen apart van Jolanda van Dam
 • Thuis bij allebei  van Mike van Dam

Samenwerking met kindertherapeuten

Heeft jullie kind daarnaast de behoefte aan de ondersteuning van een kindertherapeut? We bespreken dit met elkaar tijdens het kennismakingsgesprek. Wij verwijzen jullie graag door naar een van onze samenwerkende kindertherapeuten.

Kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen