Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe kan ik mijn kind helpen bij de verwerking van de scheiding?

Kinderen van 6 tot 9 jaar

Kinderen waarvan de ouders gaan scheiden worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet voor hebben gekozen. Een situatie die veel impact heeft op hen. Hoe een kind de scheiding verwerkt, is mede afhankelijk van de leeftijd van het kind. In een vorig blog zijn we ingegaan op de levensfase van kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. In dit artikel gaan we in op de leeftijdsfase van kinderen van 6 tot 9 jaar.

Belangrijkste kenmerken van kinderen van 6 tot 9 jaar

 • Kinderen in deze leeftijdsfase kunnen waarnemingen ordenen en op elkaar betrekken, zodat er logische conclusies uit afgeleid kunnen worden.
 • Kinderen zijn in staat een relatie te leggen tussen oorzaak en gevolg in het scheidingsproces. Zij denken na over de gevolgen voor zichzelf en voor het hele gezin. Het gaat dan vaak om praktische zaken zoals: “Wie brengt mij nu naar school?”
 • De voornaamste reactie van deze kinderen is verdriet. Kinderen zijn verdrietig, hangerig, huilerig en kunnen in huilen uitbarsten om de scheiding.
 • Kinderen verlangen naar de andere ouder.
  De kinderen in deze leeftijdsfase verlangen meestal naar de ouder die het huis heeft verlaten. De kinderen zijn gauw geneigd te geloven dat ze zijn afgewezen dor de ouder die is weggegaan. Dit besef om afgewezen te worden leidt tot een verminderd gevoel van eigenwaarde, depressie en het achteruitgaan van schoolprestaties. Deze kinderen tobben veel over hun ouders en proberen de scheiding te verhinderen en het gezin weer bij elkaar te brengen. Uitspraken zoals “Waarom maken jullie het niet gewoon weer goed?” zijn dan ook niet vreemd.
 • Vaak hebben kinderen medelijden met hun ouder die alleen is. Kinderen kunnen zich vaak niet voorstellen dat hun vader of moeder dat helemaal niet erg vindt.

Sekseverschillen

Jongens van deze leeftijd zijn vaak meer van streek dan meisjes. Als de vader de woning heeft verlaten, kunnen de jongens hun vader hevig missen.

Tips om kinderen te helpen bij het verwerken van de scheiding

 • Luister naar jullie kind.
 • Geef jullie kind een (voorlees)boek over het onderwerp scheiden. Lees het boek eerst zelf, zodat jullie weten wat er in staat en jullie beter op de behoefte van jullie kind kunnen inspelen. Door het lezen van een boek over scheiden went jullie kind spelenderwijs aan het idee van een nieuwe woon- en omgangssituatie. Boeken bevatten vaak illustraties en soms ook vragen die ervoor zorgen dat je als ouder in gesprek raakt met jullie kind over het verhaal in het boek. In de boeken komen onderwerpen naar voren als angst, verdriet, onzekerheid, schuldgevoel en andere emoties. Boeken werken therapeutisch en geven je als ouder inzicht in de belevingswereld van je kind. Ga erover in gesprek.
 • Bereid jullie kind voor op veranderingen.
 • Geef jullie kind een stem. Moet er een nieuwe kamer worden ingericht? Betrek jullie kind er dan bij. Hebben jullie een zorgverdeling afgesproken? Vraag je kind wat hij of zij ervan vindt of vraag na een tijdje wat je kind ervan vindt.
 • Help jullie kind een planning te maken welke spullen hij of zij nodig heeft in welke woning.
 • Maak een schema voor jullie kind zodat hij of zij weet waar hij of zij die dag is of door wie hij of zij wordt opgehaald.
 • In elk huis andere huisregels? Dat is niet erg. Een kind kan daar prima mee omgaan. Geef duidelijk aan wat de regels zijn bij beide ouders.
 • Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen.

Aan te bevelen voorleesboeken voor kinderen van 4 tot 6 jaar

 • ‘Papa en mama wonen apart’ van Annemiek van der Steen en Jolanda van Dam
 • ‘Ik ben Noor- mijn papa en mama gaan scheiden’ van Marjon Veldman
 • ‘Van alles twee’ van Martine Delfos
 • ‘Thuis bij allebei’ van Mike van Dam

Aan te bevelen boek voor ouders in een scheidingssituatie

Jullie hebben nu enkele tips ontvangen. Heb je als ouder zelf ook behoefte om hierover een boek te lezen, dan is het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Marsha Pinedo en Petra Vollinga, aan te bevelen. Hierin staan veel tips van kinderen voor ouders in een scheidingssituatie. Dit boek helpt jullie te leren kijken door de ogen van je kind.

Samenwerking met kindertherapeuten

Heeft jullie kind daarnaast de behoefte aan de ondersteuning van een kindertherapeut? We bespreken dit met elkaar tijdens het kennismakingsgesprek. Wij verwijzen jullie graag door naar een van onze samenwerkende kindertherapeuten.

Kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen