Hoe lang duurt rouw na scheiding? | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe lang duurt rouw na scheiding?

Wij helpen.

Scheiden doe je niet zomaar. Veel mensen vragen zich dan ook af: hoe lang duurt rouw bij scheiding? Voordat de knoop wordt doorgehakt hebben jullie samen al veel meegemaakt. In sommige gevallen neemt één persoon het initiatief en zegt te willen scheiden. In weer andere gevallen groeien jullie samen naar dat moment toe. Als het besluit is genomen om uit elkaar te gaan begint het rouw proces. Afscheid nemen van elkaar gaat gepaard met rouwen.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang rouw duurt bij een scheiding. Mensen lopen in een verschillend tempo de verschillende fasen door.

Elk afscheid is persoonlijk en uniek

Als het besluit om te scheiden is genomen, kan dat gepaard gaan met emoties als boosheid, verdriet, angstige gevoelens, machteloosheid, apathisch, bitter, eenzaamheid of opluchting. Iedereen verwerkt dit afscheid op een andere manier. Elk afscheid is persoonlijk en uniek. Na een traumatische gebeurtenis is het nodig om te rouwen. Dat geldt ook voor een scheiding. Hoe lang duurt rouwen bij scheiding? Dat vindt plaats in fasen. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontwikkelde een 5 fasen rouwmodel. Dit model laat zien hoe mensen in fasen traumatische of ingrijpende ervaringen verwerken.

Hoe lang duurt rouw bij een scheiding: de fasen in de rouwcurve

Ontkenning

Zodra de scheidingsmelding is gemaakt vindt er meestal een fase van ontkenning plaats. Je bevindt je in een shock. Je kan niet geloven dat de ander wilt scheiden. Aan het einde van deze fase gaat de persoon op zoek naar de waarheid, feiten en eventueel de schuldigen.

Boosheid

Na het ontkennen van de scheiding en het inzien dat er geen weg terug is, komt de volgende fase. We hebben het over boosheid, jaloezie en wrok. Je hebt de neiging de schuld bij de ander te zoeken en de ander van alles te verwijten. De schuld wordt buiten zichzelf gezocht. Het is een reactie op de oneerlijkheid van je verlies. Verlies kan ook het afscheid nemen van je geliefde zijn.

Onderhandelen

In deze fase probeer je eigenlijk de werkelijkheid te ontvluchten. Je stelt jezelf doelen waardoor het slechte nieuws wordt verzacht. In deze fase onderhandel je met de ander en je doet beloftes. Je belooft een beter persoon te worden.

Depressie

In deze fase dringt de waarheid tot je door. Je voelt je hierdoor machteloos. Je trekt je terug en sluit je af voor de omgeving. Je bent apathisch. Je kunt helemaal niets doen om het besluit te veranderen. Dit is een fase waarbij sommigen de pijn verzachten met alcohol, medicijnen of drugs.

Aanvaarding en acceptatie

Pas als je zeker weet dat er geen andere weg is dan uit elkaar te gaan kun je de scheiding aanvaarden. Dat betekent ook dat je jouw verdriet beter accepteert. Je hebt het een plekje gegeven. Na verloop van tijd heb je weer energie om dingen op te pakken.

 

Hoe lang duurt rouw bij scheiding | Scheiden met Aandacht

De Kübler-Ross rouwverwerkingscurve

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag: hoe lang rouw duurt bij een scheiding. Mensen lopen in een verschillend tempo de verschillende fasen door. Sommigen blijven in een bepaalde rouwfase steken terwijl anderen fasen overslaan of de fasen in een andere volgorde doorlopen. Rouwverwerking is een persoonlijk en daarmee uniek proces. Het verloopt bij iedereen anders.

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen