Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden?

9 tips

Je gaat scheiden. Het gesprek met je kind(eren) is iets waar vrijwel alle ouders enorm tegenop zien. Logisch, want je weet niet precies wat je gaat zeggen en op welke manier. Daarnaast reageert elk kind anders. Dat maakt het lastig om een kant-en-klaar antwoord te geven op de vraag: hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden? Wij geven tips.

1. Vertel het zo snel mogelijk

Hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden? De eerste tip: vertel het zo snel mogelijk. Een kind voelt namelijk vaak aan dat er iets aan de hand is. Voorkom dat ze het zelf invullen en er misschien wel angstig van worden. Door het snel te vertellen, geef je de gelegenheid om aan het idee te wennen. Daarnaast voorkomen jullie dat ze het van iemand anders te horen krijgen.

2. Doe het samen

Vertel het samen aan de kinderen en bespreek van tevoren wie wat zegt. Op die manier ervaren de kinderen het als een gezamenlijke boodschap. Ze krijgen dan minder snel het gevoel een keuze te moeten maken tussen één van jullie. Vermijd zinnen als ‘we houden niet meer van elkaar’. Met name jongere kinderen krijgen dan soms het gevoel dat ‘houden van’ iets is wat mogelijk overgaat. En dus dat er ook een moment komt waarop jullie niet meer van de kinderen houden. Dat moet natuurlijk voorkomen worden.

3. Vertel het op een veilige plek

Vertel het op een plek waar jullie kinderen zich veilig voelen én in de mogelijkheid zijn zich terug te trekken. Bij voorkeur thuis, bijvoorbeeld in de woonkamer of in de keuken.

4. Kies het juiste moment

Een goede timing om het nieuws te brengen? In het weekend, op een zaterdag óf op zondagochtend. Een extra tip: vertel het niet vlak voor het slapengaan. Zo hebben de kinderen alle ruimte om er met jullie over te praten.

5. Blijf bij de hoofdlijnen

Vertel in hoofdlijnen waarom jullie gaan scheiden. Geef bijvoorbeeld aan dat jullie te veel ruziën, elkaar verdrietig maken of niet meer verliefd zijn op elkaar. Treed hierbij niet te veel in detail, dan begrijpen ze het beter. Op deze manier voorkomen jullie tevens dat ze het gevoel krijgen dat het hun schuld is. Vertel wél dat jullie altijd van de kinderen blijven houden en dat dit nooit overgaat. Het is ook belangrijk om te vertellen dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen. Ook als één van jullie straks in een ander huis woont.

6. Stem je toon af

Stem je taalgebruik af op de leeftijd en de ontwikkeling van de  kinderen. Het is belangrijk dat ze het verhaal goed volgen en de keuze om te gaan scheiden begrijpen.

7. Ben duidelijk

Wees duidelijk en geef de kinderen geen valse hoop. Geef ook aan welke dingen nog onduidelijk zijn. Daar komen jullie op terug zodra er een beslissing is genomen.

8. Reageer begripvol

Het is vooraf niet in te schatten hoe kinderen reageren op het nieuws van een scheiding. Of ze nu boos of verdrietig zijn; probeer altijd begripvol te reageren. Geef ze de ruimte en neem ze serieus. Het is ook mogelijk dat jullie kinderen er niet direct over willen praten. Respecteer dit dan en kom er op een later moment op terug. De meeste vragen komen pas de volgende dag of zelfs een paar dagen later.

9. Stel de leerkrachten op de hoogte

Om ervoor te zorgen dat de kinderen ook op school worden opgevangen, is het goed om leerkrachten te laten weten dat jullie het de kinderen hebben verteld. De leerkrachten brengen er dan vaak meer begrip voor op als de kinderen ander gedrag vertonen dan dat ze gewend zijn. Ook zijn ze de kinderen beter tot steun.

Hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden? Wij helpen.

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen