Hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden? | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden?

9 tips

Je gaat scheiden, het gesprek met je kind is iets waar vrijwel alle ouders enorm tegenop zien. Logisch, want je weet niet precies wat je gaat zeggen en op welke manier. Bovendien reageert elk kind weer anders. Dat maakt het lastig om een kant-en-klaar antwoord te geven op de vraag: hoe vertel ik mijn kind dat ik ga scheiden? Gelukkig zijn er wel een aantal handvatten die jullie vooruit helpen het eerste gesprek te starten.

Tip 1: vertel het ze zo snel mogelijk

Een kind voelt vaak al aan dat er iets aan de hand is. Voorkom dat ze het zelf gaan invullen en hier misschien wel angstig van worden. Vertel het ze daarom zo snel mogelijk. Op die manier geef ze de gelegenheid aan het idee te wennen. Daarnaast voorkomen jullie dat ze het van iemand anders te horen krijgen.

Tip 2: doe het sámen

Vertel het sámen aan de kinderen. Bespreek van tevoren wie wat zegt. Op deze manier ervaren de kinderen het als een gezamenlijke boodschap. Ze krijgen dan minder snel het gevoel een keuze te moeten maken tussen één van jullie. Vermijd woorden als ‘we houden niet meer van elkaar’. Met name jongere kinderen kunnen dan het gevoel krijgen dat ‘houden van’ iets is wat over kan gaan, en dat er dus ook een moment komt waarop jullie niet meer van de kinderen houden.

Tip 3: vertel het op een veilige plek

Vertel het op een plek waar jullie kinderen zich veilig voelen én zich ook eventueel terug kunnen trekken. Bij voorkeur thuis, bijvoorbeeld in de woonkamer of in de keuken.

Tip 4: kies het juiste moment

Een goede timing om het nieuws te brengen is in een weekend, op een zaterdag of zondagochtend. Vertel het ze niet vlak voor het slapengaan. Zo hebben de kinderen de ruimte om er met jullie over te praten.

Tip 5: blijf bij de hoofdlijnen

Vertel in hoofdlijnen waarom jullie gaan scheiden. Geef bijvoorbeeld aan dat jullie te veel ruzie maken, elkaar verdrietig maken of niet meer verliefd zijn op elkaar. Treed hierbij niet te veel in details, dan begrijpen ze het beter. Op die manier voorkomen jullie dat ze het gevoel krijgen dat het hun schuld is. Vertel wél dat jullie altijd van de kinderen blijven houden en dat dit nooit overgaat. Het is ook belangrijk om te vertellen dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen. Ook als éen van jullie straks in een ander huis woont.

Tip 6: stem je toon af

Stem je taalgebruik af op de leeftijd en de ontwikkeling van de  kinderen. Het is van belang dat ze het verhaal goed kunnen volgen en de keuze om te gaan scheiden begrijpen.

Tip 7: ben duidelijk

Wees duidelijk en geef de kinderen geen valse hoop. Geef ook aan welke dingen nog onduidelijk zijn en dat jullie hierop terugkomen zodra jullie hierover een beslissing hebben genomen.

Tip 8: reageer begripvol

Het is vooraf niet in te schatten hoe kinderen reageren op het nieuws van een scheiding. Of ze nu boos zijn of verdrietig, probeer altijd begripvol te reageren. Geef ze de ruimte en neem ze serieus. Het kan ook voorkomen dat jullie kinderen er niet direct over willen praten. Respecteer dit dan en kom er op een later moment op terug. De meeste vragen komen pas de volgende dag, of zelfs een paar dagen later.

Tip 9: stel de leerkrachten hoogte

Om ervoor te zorgen dat de kinderen ook op school worden opgevangen is het goed om leerkrachten te laten weten dat jullie het de kinderen hebben verteld. Zij kunnen er dan begrip voor opbrengen dat jullie kinderen misschien ander gedrag vertonen dan dat ze gewend zijn. En ze kunnen de kinderen ook beter tot steun zijn.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen