Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

Geruime tijd hebben jullie samen lief en leed gedeeld. Je bent niet meer gelukkig met je partner en je verwacht dat je dat ook niet meer kunt worden. Jullie relatie heeft voor jou geen toekomst meer. Maar de ander is zich hier (nog) niet van bewust. Soms is er een ander in het spel, maar vaak ook niet. Na lang wikken en wegen heb je besloten om te gaan scheiden. Dan komt het... Hoe vertel je dit aan je partner? Wij geven tips.

Tip 1: Vertel het persoonlijk

Een scheiding is één van de meest emotionele en impactvolle gebeurtenissen in het leven. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Het is niet makkelijk om aan je partner te vertellen dat je niet samen verder wilt. Misschien heb je dit moment ook al een hele tijd voor je uitgeschoven? Misschien ben je zo bang voor de reactie van de ander dat je het haast niet aandurft om het je partner persoonlijk te vertellen? Toch is het ontzettend belangrijk om dit wel te doen en niet te kiezen voor een brief, mail of app. Dit roept bij de ander namelijk veel (onnodige) gevoelens van boosheid en gekwetstheid op. Wat het extra ingewikkeld maakt om het scheidingstraject op een goede manier in gang te zetten.

Tip 2: Bereid je goed voor

Er wordt weleens gezegd dat de scheidingsmelding gezien kan worden als het fundament voor de rest van de scheiding. Aangezien de impact groot kan zijn, is een zorgvuldige voorbereiding op z’n plek. Kies om te beginnen een geschikt moment en floep het er niet uit tijdens een ruzie.

Als er kinderen zijn, probeer het gesprek dan te voeren op een moment dat zij niet thuis zijn. Let ook op de agenda van je partner. Het is wel zo fijn als je partner niet vlak na de scheidingsmelding verplichtingen heeft van bijvoorbeeld het werk, vrienden of familie. Let ook op het tijdstip. Wanneer het hoge woord er pas ’s avonds laat uitkomt, is het voor je partner ingewikkelder om steun te vragen bij familie of vrienden.

Tip 3: Wees duidelijk

Zeker wanneer de scheidingsmelding voor de ander onverwacht komt, kun je geneigd zijn om de scheidingsboodschap te verzachten. Je gaat om de hete brei heen draaien, verkleinwoorden gebruiken (‘ik weet het niet precies’, ‘ik voel me de laatste tijd een beetje minder happy’, ‘om het zo maar te zeggen’). Dit maakt de boodschap er niet duidelijker op. Je partner kan denken dat er nog een kans is dat het goedkomt. Het is dus belangrijk om je partner heel duidelijk te maken dat je zeker bent van je zaak en dat je besluit vaststaat. Dit betekent echter niet dat je je heel hard en gevoelloos moet opstellen.

Tip 4: Geef ruimte

Vaak werkt het goed om met ‘het slechte nieuws’ te beginnen, direct aan het begin van het gesprek. ‘Ik moet je iets vertellen, ik heb er heel lang over nagedacht en ik weet nu zeker dat ik wil stoppen met onze relatie’. Geef je partner vervolgens de ruimte die hij of zij nodig heeft om deze boodschap te verwerken en de eerste emoties te uiten. Hoe moeilijk het is, probeer hier niet inhoudelijk op te reageren.

Tip 5: Geef uitleg

Als de eerste klap verwerkt is, is het belangrijk om je partner goed uit te leggen hoe je tot je besluit gekomen bent. Neem je partner mee in de overwegingen die je hebt gemaakt. Leg uit waarom je wil scheiden, waar het voor jou mis is gegaan en waarom je ervan overtuigd bent dat het niet meer mogelijk is om de relatie te redden. Sta stil bij hoe moeilijk en pijnlijk het is voor je partner, maar benadruk dat je besluit vaststaat. Het definitieve van je besluit is voor de ander noodzakelijk om je besluit te accepteren en open te staan voor het scheidingstraject.

Tip 6: Houd het bij jezelf en wees eerlijk

Praat vanuit je eigen gevoel en probeer de ander geen verwijten te maken. ‘Ik heb het gevoel dat…’ of ‘ik ervaar dat …’ klinkt beter dan ‘jij bent altijd zo… en daarom wil ik scheiden’. Het laatste roept ook enkel verdediging op. Een goede voorbereiding van het gesprek helpt hierbij. Denk vooraf na over wat je wil zeggen en hoe je dit wilt formuleren. Houd in je achterhoofd dat dit gesprek niet bedoeld is om de ander kritiek te geven, maar om de ander uit te leggen waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan. Belicht dus ook de dingen die je zelf niet goed hebt gedaan in de relatie.

Verder is het belangrijk om eerlijk te zijn in je uitleg. Ook als er eventueel een ander in het spel is. Anders komt dit later in het scheidingstraject alsnog op tafel en leidt het gegarandeerd tot nog meer boosheid, wantrouwen en verwijten. Dit bemoeilijkt het verwerkingsproces van de ander en maakt het ook lastiger om met elkaar te communiceren om alle zaken te regelen.

Tip 7: Wees voorbereid op de reactie van de ander

Het is belangrijk om je te realiseren dat je partner op allerlei manieren kan gaan reageren op jouw boodschap dat je wil scheiden. Misschien wordt hij of zij heel boos of juist verdrietig en wordt er geschreeuwd of gehuild. Misschien is er ongeloof of ontkenning of zijn er veel verwijten. Hoe dan ook is de kans groot dat je partner in eerste instantie niet reageert met begrip. Zeker als je partner het nieuws niet heeft zien aankomen kan de schrik groot zijn.

Het heeft tijd nodig om de eerste emoties te verwerken. Pas dan ontstaat er bij je partner mogelijk ruimte voor begrip voor jouw perspectief. Misschien dat het helpt je te realiseren dat jij al verder bent in het hele proces dan je partner die het nieuws nu rauw op z’n dak krijgt. Geef de ander dus de ruimte en probeer geduldig te zijn. Ga niet in op verwijten die je partner in al zijn of haar emoties maakt. Probeer inhoudelijke discussie te vermijden. Wat wel helpt is de ander te erkennen in zijn of haar emotie en te delen in het verdriet en de pijn die deze keuze met zich meebrengt voor iedereen.

Tip 8: Wees geduldig

Als je partner teveel overmand is door emoties om rustig met elkaar in gesprek te gaan over jouw beweegredenen, is het goed om dit te respecteren. Stel voor om het gesprek op een later moment voort te zetten. Sowieso is het goed om niet te snel te willen doorschakelen naar het regelen van allerlei praktische zaken. Wees geduldig en zet je partner niet onder druk om tot concrete afspraken te komen over hoe het nu verder moet. Gun elkaar daarin de rust en ruimte. Ook dat komt het verdere scheidingstraject ten goede en verkleint de kans op een pijnlijke vechtscheiding.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie over hoe het traject eruit ziet? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.