Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe verwerk je een scheiding?

Een scheiding brengt veel emoties met zich mee. Maar hoe verwerk je een scheiding? Dit hangt samen met verschillende factoren. We vertellen je er graag meer over.

Factoren bij het verwerken van een scheiding

Een scheiding brengt verschillende emoties en gevoelens met zich mee. Maar hoe verwerk je een scheiding dan? Dit hangt af van verschillende factoren. We geven je een aantal voorbeelden.

 • De scheidingsmelding aan elkaar
 • Degene die een punt achter de relatie zette
 • De fase van de rouwverwerking
 • Je sociale omgeving
 • Werk en andere verplichtingen
 • Je eigen veerkracht
 • De kinderen

Iedereen is uniek en verwerkt de scheiding op zijn of haar eigen manier. Er zijn daarom verschillende manieren om de scheiding te verwerken. Je moet zelf nagaan welke manier het beste bij jou past. Om een scheiding goed te verwerken, is het belangrijk dat de periode die je samen had goed wordt afgesloten. Dit is namelijk de basis voor de verwerking van de scheiding. Hierbij helpen we je graag. Onze mediator helpt jullie in goed overleg afspraken te maken. Zo voorkom je losse eindjes na de scheiding.

Hoe verwerk je een scheiding?

Zoals we al vertelden verwerkt iedereen de scheiding op zijn of haar eigen manier. De volgende 6 tips helpen je verder.

 1. Accepteer dat de pijn die je voelt erbij hoort.
 2. Blijf bij jezelf en volg je eigen ritme.
 3. Kijk niet alleen naar wat er niet meer is, maar ook naar wat je wél hebt.
 4. Probeer je zinnen te verzetten, bijvoorbeeld door leuke dingen voor jezelf te plannen of af te spreken met vrienden.
 5. Blijf niet alleen met je verdriet, maar praat er met anderen over.
 6. Jij doet ertoe. Gun jezelf dus de nodige ontspanning en plezier.

Eenzaam na de scheiding

Eenzaamheid is een gevoel dat vaak voorkomt na een scheiding. Deze emotie wordt meestal gekenmerkt door gemis en teleurstelling. Eenzaamheid is vaak de uitkomst van een persoonlijke waardering van een bepaalde situatie. Hierin weegt iemand zijn bestaande relaties af tegen zijn eigen wensen of verwachtingen. Het is dus een persoonlijke, subjectieve ervaring.

Er zijn mensen die alleen zijn en zich niet eenzaam voelen, terwijl sommige mensen zich in een groep zelfs eenzaam voelen. Eigenlijk heb je zelf heel veel invloed op dit gevoel. Wanneer je weet dat je je eenzaam voelt, ben je ook in staat om het eenzame gevoel als het ware uit te bannen. Dit gaat echter niet vanzelf. Ga daarom niet bij de pakken neerzitten, maar probeer wat te ondernemen. Bijvoorbeeld door een nieuwe hobby uit te oefenen of leuke mensen te ontmoeten. Lukt het je toch niet om de eenzaamheid te overwinnen? Zoek dan professionele hulp.

Ik ben depressief na de scheiding

Het leven gaat gepaard met ups en downs. Dat moeten we nou eenmaal accepteren. Merk je dat je moeite hebt om je gelukkig te voelen? En kun je je maar moeilijk staande houden? Dan raden wij je aan om hulp te zoeken. Als zo’n periode namelijk lang aanhoudt, word je mogelijk depressief. Lukt het je niet om erbovenop te komen? Wend je dan tot een therapeut. Wees open over je depressiviteit en praat er met anderen over. Een belangrijk medicijn om beter te worden.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Hoe verwerk je een scheiding? We vertellen je er graag meer over. Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Wij helpen. Scheiden is namelijk al lastig genoeg.

Gerelateerde artikelen