Op hoeveel alimentatie heb ik recht? | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Op hoeveel alimentatie heb ik recht?

Gaan jullie scheiden en heeft één van jullie te weinig inkomsten om van te leven? Dan kan het zijn dat de ander moet bijdragen in de kosten. Ook wel bekend als alimentatieplicht of onderhoudsplicht. Op hoeveel alimentatie je recht hebt, verschilt per situatie.

Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten?

Om uit te kunnen rekenen op hoeveel alimentatie je recht hebt, berekenen we de behoefte. De behoefte is het  netto besteedbare inkomen dat jullie allebei nodig hebben om op dezelfde manier te kunnen leven als voordat jullie uit elkaar gingen.

De behoefte is 60 procent van het netto besteedbare inkomen, min de kosten van de kinderen. Het uitrekenen van de alimentatie is best ingewikkeld. Wij rekenen volgens de Tremanormen, een richtlijn waar ook de rechter zich op baseert.

Een alimentatieberekening bespreken we uiteraard met jullie. Maar jullie kunnen ook besluiten hier vanaf af te wijken en in goed onderling overleg zelf de hoogte van de partneralimentatie bepalen.

De hoogte van de partneralimentatie is onder andere afhankelijk van jullie:

  • behoefte
  • inkomsten
  • te betalen kinderalimentatie
  • werkelijke woonlasten

De onderhoudsplicht kan ook vervallen. Dat gebeurt op het moment als degene die alimentatie krijgt gaat samenwonen, gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien.

Jaarlijkse verhoging

Op hoeveel alimentatie je recht hebt, hangt ook samen met de gemiddelde loonstijging. Elk jaar, in de maand november, stelt het ministerie van Financiën het percentage hiervan vast. Dit noemen we de indexering van de partneralimentatie. Het nieuwe bedrag dient vanaf 1 januari te worden betaald.

Wanneer kan de partneralimentatie aangepast worden?

Jullie situatie kan natuurlijk altijd veranderen. Misschien is één van jullie meer, of juist minder gaan werken. Of is er zelfs sprake van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Allemaal redenen om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Maar er zijn ook subtielere veranderingen die invloed hebben op hoeveel recht je op alimentatie hebt. Denk aan een wijzigingen in de hoogte van de te ontvangen toeslagen, minder belastingaftrek vanwege een minder teruggave op de te betalen partneralimentatie, of een verandering in je woonlasten.

Allemaal redenen om de hoogte van de alimentatie opnieuw uit te rekenen. We kijken wel of je zelf invloed had op de verandering. Gaat de één bijvoorbeeld minder werken omdat diegene minder of zelfs geen alimentatie wil betalen? Dan is een nieuwe berekening oneerlijk.

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen