Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Op hoeveel alimentatie heb ik recht na de scheiding?

Gaan jullie scheiden en heeft één van jullie te weinig inkomen om van te leven? Het is mogelijk dat de ander moet bijdragen in de kosten. Dit is ook wel bekend als alimentatieplicht of onderhoudsplicht. Op hoeveel alimentatie je recht hebt, verschilt per situatie.

Berekenen van de partneralimentatie

Wil je uitrekenen op hoeveel alimentatie je recht hebt? Allereerst berekenen we de behoefte. De behoefte is het netto besteedbare inkomen dat jullie nodig hebben om in de levensbehoefte te voorzien. Het uitgangspunt is dat jullie op dezelfde manier leven als voordat jullie uit elkaar gingen.

De behoefte is 60 procent van het netto besteedbare inkomen minus de kosten van de kinderen. Het uitrekenen van de alimentatie is vrij ingewikkeld. Wij rekenen volgens de Tremanormen: een richtlijn waar óók de rechter zich op baseert. Wij bespreken de alimentatieberekening uiteraard met jullie. Het is ook mogelijk om hiervan af te wijken. In dat geval bepaal je zelf, in goed overleg, de hoogte van de partneralimentatie.

 

 

Hoogte van de partneralimentatie

De hoogte van de partneralimentatie is onder andere afhankelijk van jullie:

  • Behoefte
  • Inkomen
  • Kinderalimentatie
  • Woonlasten

Het is mogelijk dat de onderhoudsplicht komt te vervallen. Dit gebeurt als degene die alimentatie krijgt op dat moment wél voorziet in zijn of haar onderhoud. Bijvoorbeeld bij samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap.

Hoeveel alimentatie na een loonstijging?

Op hoeveel alimentatie je recht hebt, hangt ook samen met de gemiddelde loonstijging. Elk jaar in november stelt het ministerie van Financiën het percentage hiervan vast. Dit noemen we de indexering van de partneralimentatie. Het nieuwe bedrag dient in dat geval vanaf 1 januari te worden betaald.

Wanneer wordt de partneralimentatie aangepast?

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat jullie situatie verandert. Misschien is één van jullie meer of juist minder gaan werken. Of is er sprake van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Allemaal redenen om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Er zijn echter ook subtielere veranderingen die invloed hebben op hoeveel alimentatie je recht hebt. Denk aan een wijziging in de hoogte van toeslagen, minder belastingaftrek of een verandering in je woonlasten.

In deze situaties kijken wij wél of je zelf invloed had op de verandering. Gaat de één bijvoorbeeld minder werken om minder of zelfs geen partneralimentatie te betalen? Dan is een nieuwe berekening oneerlijk.

Gratis kennismakingsgesprek

Op hoeveel alimentatie je recht hebt, is afhankelijk van verschillende zaken. Willen jullie meer informatie? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen