Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoeveel kost een scheiding?

Wij helpen.

Jullie willen gaan scheiden en onderzoeken de verschillende mogelijkheden. Je kunt alleen of samen scheiden. Scheiden kan met behulp van een (eigen) advocaat of mediator. Zij vragen hiervoor geld. Het indienen van een verzoek bij de rechtbank kost ook geld. Afhankelijk van de hoogte van jullie inkomen en vermogen, kunnen jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde bijstand.

Scheiden is lastig genoeg Wij helpen.

Scheiden kost geld

Als je alleen wilt scheiden, betaal je ieder de kosten voor een eigen advocaat. Ga je samen in goed overleg scheiden, dan deel je deze kosten. Alleen scheiden is altijd duurder en kan enkel via een eigen advocaat. Samen scheiden kan via een mediator of via een advocaat. De meeste mensen laten zich tijdens hun scheiding begeleiden door een advocaat of mediator. Je kunt immers zelf niet weten wat er allemaal bij komt kijken, laat staan dat jullie de (fiscale) consequenties van jullie keuzes kunnen overzien. Scheiden via een mediator is doorgaans goedkoper, dan scheiden met behulp van een advocaat. Scheiden via een mediator kan in goed overleg.

Wat zijn de kosten van mediation bij scheiden?

De mediators bij Scheiden met Aandacht zoeken altijd naar de goedkoopste oplossing voor jullie. Zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van het traject. Zij gaan samen met jullie na of jullie een rechtsbijstandverzekering hebben, waarbij de kosten voor mediation bij scheiding worden vergoed. Daarnaast onderzoeken zij of jullie in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor mediation, ook wel toevoeging genoemd. De mediators bij Scheiden met Aandacht zijn MfN geregistreerde bemiddelaars, die als High Trust organisatie zijn aangesloten bij de  Raad voor Rechtsbijstand. Wij mogen deze aanvraag rechtstreeks voor jullie indienen. Een mediator die daar niet is ingeschreven, kan dit niet.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand?

Een toevoeging wordt toegekend door de Raad voor Rechtsbijstand als je verzamelinkomen en vermogen van twee jaar geleden onder een bepaalde grens ligt. Komen jullie hiervoor in aanmerking? Dan ligt de eigen bijdrage voor mediation per persoon € 55,- of € 109,- in het jaar 2020. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan moet er een verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. Daarvoor betaal je griffierecht. Dit zijn de administratiekosten van de rechtbank. Indien jullie recht hebben op een toevoeging, bedraagt het griffierecht € 41,50 per persoon.

De Raad voor Rechtsbijstand toetst voor aanvang van de scheidingsbemiddeling aan de hand van het verzamelinkomen en vermogen van twee jaar terug of er recht is op gesubsidieerde bijstand. De Raad toetst twee keer en kijkt ook naar het resultaat van de scheiding.. Wordt er een bedrag van meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen aan jou toebedeeld? Dan wordt de toevoeging ingetrokken en geldt het standaardtarief. In dat geval is er namelijk voldoende geld aanwezig om de kosten van de scheiding zelf te dragen.

Soms komt de één wel in aanmerking voor een toevoeging en de ander niet. Dan betaalt de degene die niet in aanmerking komt de helft van het standaard tarief of uurtarief en de ander de eigen bijdrage voor de mediation van € 55,- of € 109,- euro plus het griffierecht van € 41,50.

Komen jullie niet in aanmerking voor een toevoeging dan geldt voor jullie het standaardtarief of geldend uurtarief. Jullie betalen dan gezamenlijk de volledige griffiekosten van € 304,- (2020).

Kennismakingsgesprek

Wil je meer weten over scheiden? Of willen jullie weten of jullie ook in aanmerking komen voor een toevoeging? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

 

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.