Het hoorrecht van kinderen geldt – over het algemeen – in situaties waar er belangrijke beslissingen genomen die direct invloed hebben op hen. Een scheiding is daar een voorbeeld van. In Nederland hebben kinderen vanaf 12 jaar het recht om gehoord te worden tijdens een scheiding. Dit houdt in dat ze mogen aan geven wat ze van de situatie vinden en welke wensen zij hebben. Denk bij die wensen aan een omgangsregeling of verblijfplaats na de scheiding.
Hebben kinderen onder de 12 jaar ook hoorrecht?
Ook kinderen onder de 12 jaar hebben het recht om gehoord te worden. Mits ze in staat zijn om hun mening te geven en onderbouwen. Het is aan de rechter om te bepalen op welke manier het kind gehoord wordt tijdens een scheidingsprocedure.
Het horen van het kind kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door middel van een gesprek met de rechter, een kinderrechter, een mediator, een bijzonder curator of een vertrouwenspersoon. Het doel van het horen van het kind is om rekening te houden met zijn of haar belangen en behoeften, en om te zorgen voor een zo goed mogelijke oplossing voor alle betrokken partijen.
Mediation en het ouderschapsplan
Als mediator begeleiden wij ouders die in goed overleg uit elkaar willen gaan. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor jullie, maar ook voor jullie kinderen. Bij het opstellen van het ouderschapsplan worden jullie erop gewezen de kinderen erbij te betrekken.
Het is namelijk van groot belang om de wensen van de kinderen mee te nemen. Ze hebben niet voor de scheiding gekomen, maar moeten het wel ondergaan. Geef ze bijvoorbeeld een stem in het verdelen van de zorg of het inrichten van hun nieuwe slaapkamer.
Probeer ondanks je eigen verdriet oog te hebben voor het welzijn van de kinderen. Hebben jullie kinderen meer hulp en begeleiding nodig? Dan verwijzen wij graag door naar een erkend kindertherapeut of –coach waar wij mee samenwerken.
Hulp nodig?
Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze mediators. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.