Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hulp bij het verwerken van de scheiding

Wij helpen.

Een scheiding is een van de meest heftige emotionele gebeurtenissen die er bestaan. Het is daarom ook niet vreemd of gek om je hierin ook te laten begeleiden door een deskundige. Bij Scheiden met Aandacht werken we samen met diverse kinder- en jeugdtherapeuten en/of relatietherapeuten. Zo ook Gerdi Kreutz in Heerlen. In deze blog stelt zij zich graag aan jullie voor.

Wie ben ik?

Ik ben Gerdi Kreutz, psychosociaal therapeut, pedagoog, integratief kinder- en jeugdtherapeut van Psycho Zuid: praktijk voor persoonsgerichte psychosociale therapie. Al vele jaren werk ik ook met kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben.

Kenmerkend voor mijn werkwijze is een persoonlijke, motiverende aanpak die ik combineer met gedegen vakkennis, liefde en humor. Er is ruimte voor verdriet, maar waar mogelijk ook voor een lach. Ik ben breed georiënteerd en veelzijdig. Ik werk op een integratieve manier, vanuit verschillende verklarings- en behandelmethoden. Mijn kernkwaliteiten: authentiek, empathisch, integer, respectvol, zonder oordeel en verbindend, zet ik hierbij in. Maar de mens blijft ten alle tijden centraal staan!

Scheiding

In een huwelijk heb je als ouder 2 rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Je bent ex-partner maar blijft medeouder. Dit vraagt om een goede communicatie. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders goed kunnen samenwerken. Dat zorgt ervoor dat kinderen zich sneller zullen aanpassen aan de situatie.

Natuurlijk hebben ouders het beste voor met hun kind(eren). Maar in de periode rond de scheiding hebben ze veel aan hun hoofd. Het is begrijpelijk dat zij dan wat minder oog hebben voor de situatie en de gevoelens van hun kind(eren). Echter, voor de kinderen is het van belang dat zij zo min mogelijk last van de scheiding hebben. Het is aan de ouders om hiervoor te zorgen. Dat kan door de hulp in te schakelen van een kinder- en jeugdtherapeut en/of relatietherapeut.

Kindertherapie

In mijn begeleiding staat het kind centraal. Ik bied kinderen een veilige plek waar ze zich kunnen uiten en zichzelf mogen zijn. Ik help kinderen om via praten en spelen op een creatieve manier tot het eigenlijke probleem te komen en aan te pakken. Hierbij maak ik gebruik van allerlei hulpmiddelen zoals speelgoed, spelletjes, knuffels, eventueel meegebracht materiaal van het kind en allerlei interventietechnieken. Om het kind optimaal te kunnen helpen, sluit ik volledig aan bij de communicatievorm van hen. Ze kunnen praten, maar sommigen zwijgen liever. Ze kunnen spelen, sommigen lezen liever een boekje. Ze willen in therapie gaan, sommigen ook niet. Ieder kind heeft recht op een speciale, op zijn behoefte toegespitste benadering. Ouders krijgen een actieve rol toebedeeld in het therapeutisch proces van hun kind. Het succes van de therapie hangt af van de steun van de omgeving, de mogelijkheden en motivatie van het kind.

Ik geloof dat zijn wie je bent geluk is! Ik help je om weer jezelf te worden.

Relatietherapie bij echtscheiding

Als jullie de beslissing hebben genomen om te gaan scheiden, dan kan dat zorgen voor allerlei gevoelens. Ook dienen er nog allerlei praktische zaken geregeld te worden.

Een echtscheiding is een ingrijpend proces, dat meestal veel emoties oproept.
Voordat de scheiding rond is, moeten jullie onder meer afspreken hoe jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen en wat er gebeurt met de woning. Als jullie samen kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over hoe daarmee om te gaan. Ook dit kan zorgen voor allerlei gevoelens.
In deze fase is het belangrijk dat jullie als ex-partners toch met elkaar kunnen omgaan om alle zaken te regelen én op een prettige manier uit elkaar kunnen gaan. Een relatietherapeut kan jullie in deze situatie begeleiden.

Tijdens de relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat jou of je partner werkelijk dwarszit met elkaar te bespreken. Ik zorg daarbij voor een setting waarin ruimte is voor beiden. Daardoor voelen jullie je allebei gehoord. Tussen jullie ontstaat ruimte en je kunt samen tot de kern komen van wat er mis is in jullie relatie.

Relatietherapie geeft je inzicht in de problemen en patronen die er in jullie relatie zijn geslopen. Er zijn drie basispatronen te herkennen in de ex-partnerrelatie die van invloed zijn op het onderlinge contact én daarmee doorwerkt in het ouderschap. Ouders zitten gevangen in deze patronen en daardoor komen de onderlinge ex-relatielijnen steeds meer onder druk te staan. Dát is niet goed voor jullie kind(eren) en ook niet voor jezelf. Wanneer je dit gegeven combineert met een overprikkeld stresssysteem, zorgt dat voor gespannen onderlinge verhoudingen. En daardoor komen de  kinderen meer en meer in de knel te zitten.

Het leren herkennen van de verschillende communicatiepatronen maakt dat je inzicht krijgt in de oorsprong en de impact van de patronen. Ook krijgen jullie praktische handvatten aangereikt om de onderlinge communicatie anders vorm te gaan geven. Jullie krijgen meer inzicht in jezelf en dat maakt je sterker voor jouw toekomst.

 

"Scheiden is al lastig genoeg" Wij helpen jullie kinderen door het eerste consult van een kindertherapeut- of coach te vergoeden.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze samenwerking met kinder- en jeugdtherapeuten? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.Gerelateerde artikelen