Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hulp bij scheiden van een narcist

Wij helpen.

Het is een moeilijke keuze omdat je al die tijd veel energie in de relatie hebt gestopt. Hoe vertel je een narcist dat je wil scheiden? Je zal een duidelijke scheidingsmelding aan hem moeten doen. Geef aan wat de reden is en leg dit uit in een paar zinnen. Vertel dat je besluit definitief is en ga niet in discussie. Een narcist zal je namelijk proberen te manipuleren, te chanteren en wellicht bedreigen.

Scheiden is lastig genoeg Wij helpen.

Tips bij het scheiden van een narcist

Scheiden van een narcist is lastig. Een narcist zal je overtuigen dat scheiden van hem geen optie is. Een vechtscheiding ligt op de loer.

 • Vertel niemand dat je van hem wil scheiden. De narcist mag nog niets weten van je plannen.
 • Probeer het geld bij elkaar te sparen om een scheiding te betalen. Zoek alvast andere woonruimte.
 • Heb je nog geen werk? Probeer dan werk te vinden om financieel onafhankelijk van hem te worden.
 • Zorg goed voor jezelf want je zult je energie en kracht tijdens een scheidingsproces nodig hebben.
 • Realiseer je dat er echt verkeerde mensen zijn. Een narcist kan zeer kwaadaardig zijn en jou ten koste van de kinderen ten val te brengen.
 • Laat je niet overhalen. Een narcist is manipulatief en zal zich op dat moment van zijn beste kant laten zien. Hij probeert je weer in het web te trekken waar jij juist uit wil stappen.
 • Hoe moet je reageren op een vraag waar jij geen antwoord op wil geven? Speel de onnozele en vraag waarom hij dat wil weten. Het geeft je bedenktijd om een goed antwoord te geven op zijn vraag.
 • Beheers je emoties tijdens de scheiding. Een narcist wil je graag afschilderen als labiel. Aangezien een mediator of advocaat niet weet dat je partner narcist is, lijkt het dan net of jij de gek bent.
 • Hoe krijg je iets gedaan van de narcist bij een scheiding? Een narcist wil alleen maar frustreren. Zet je in voor de dingen die echt belangrijk zijn. Wees duidelijk naar hem. Vraag om duidelijke concrete antwoorden. Probeert hij je om de tuin te lokken, blijf er bij wat je hem gevraagd hebt. Ga niet in op bijzaken die hij aanhaalt. Leg de behaalde resultaten direct vast, zodat hij er niet meer op terug kan komen.
 • Zeg nooit in het openbaar dat je partner een narcist is. Het kan tegen je spreken tijdens de scheiding. Narcisme is door anderen namelijk niet direct zichtbaar. Je maakt je door het te zeggen ongeloofwaardig.
 • Je mag er nooit vanuit gaan dat de informatie die je krijgt van je narcist waar is.
  Voor een narcist betekent scheiden het lijden van gezichtsverlies.
 • Ga geen conflicten aan met de narcist in het scheidingsproces. Met een narcist een discussie voeren is totaal zinloos.
 • Realiseer je dat een narcist alles wil hebben. Een narcist wil de kinderen, jouw geluk, de woning, de huisdieren, jouw geld, jouw pensioen, je vrienden, enz. Een narcist wil alleen maar frustreren.

 

Wees fit en sterk

Leven met een narcist is al een drama, maar scheiden van een narcist is nog erger. Wees dus fit en sterk en houd rekening met al de benoemde punten in dit artikel. Er is nog een hele grote hobbel te nemen. Weet dat de mediators van Scheiden met Aandacht oog hebben voor narcisme. Dat maakt dat zij jullie beter kunnen begeleiden tijdens een scheidingstraject.

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen, neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen