Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

4 tips om iemand te steunen na een scheiding

Gaan je vrienden scheiden? Je weet dat dit geen gemakkelijke periode voor ze gaat zijn. En dus wil je ze natuurlijk steunen. Maar hoe pak je dat aan? Trap niet in de valkuil om ze te overladen met tips of eigen ervaringen. Geef ze de ruimte. Wij geven je 4 tips om iemand te steunen bij een scheiding. Lees je mee?

1. Ga samen op zoek naar een deskundige mediator

Iedere scheiding is uniek. Regels en richtlijnen willen immers nog wel eens veranderen. Als je vrienden gaan scheiden, is het goed om samen op zoek te gaan naar een deskundige mediator. Zij zijn erin gespecialiseerd om mensen te informeren en in goed overleg afspraken te maken. Ook weten zij om te gaan met emoties. Denk aan boosheid, onbegrip, wantrouwen, onzekerheid en angst over wat de toekomst gaat brengen. Verloopt de communicatie bijvoorbeeld moeizaam of stroef? Deskundige mediators weten precies wat ze moeten doen om mensen weer in gesprek te brengen met elkaar.

2. Iemand steunen bij een scheiding? Vertel geen horrorverhalen

Iedereen kent wel dat ene stel waarbij de scheiding is uitgelopen tot een ware nachtmerrie: een vechtscheiding. Of dat andere stel, waarbij de vader de kinderen niet meer mag zien. Houd dit soort verhalen voor jezelf. Jouw vrienden hebben op dit moment al genoeg zorgen aan hun hoofd. Je wil niet dat ze zich nog slechter gaan voelen.

3. Sta ook klaar ná de scheiding

Na de scheiding begint de verwerking vaak pas écht. Wil je iemand steunen bij een scheiding? Sta dan ook ná de scheiding voor ze klaar. Je vrienden moeten de kinderen missen op het moment dat ze bij de ex-partner zijn. Op dat moment kan diegene zich daardoor ellendig en alleen voelen. Daarnaast komen er momenten waarop ze voor het eerst ergens alleen naartoe gaan. Een feestje of verjaardag voelt in de eerste periode dan ook vaak minder vertrouwd aan. Natuurlijk neem je het verdriet niet weg, maar je kunt wél een luisterend oor bieden of voor afleiding zorgen. Ga bijvoorbeeld samen wandelen of uiteten.

4. Iemand steunen bij een scheiding: brand de ex-partner niet af

Houd je mening over de ex-partner voor jezelf. Zelfs op momenten waarop je vriend of vriendin negatief is over de ander. Het verstoort de onderlinge verhouding met de ex nog meer als je hierin meegaat. Probeer daarom de schuldvraag te laten rusten. Die is namelijk niet belangrijk en het verandert niets.

Gratis kennismakingsgesprek

Scheiden met Aandacht helpt je vrienden graag. Wij helpen goede én houdbare afspraken te maken. Want dat is enorm belangrijk. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn! Laat je vrienden benoemen dat ze door jou zijn doorverwezen en wij zorgen voor een passende attentie.

Heb je nog vragen over hoe je iemand het beste kunt steunen bij een scheiding? Neem dan contact met ons op.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen