Heb je spijt van de scheiding? Dan wil je dit het liefst meteen tegen je ex-partner zeggen. De vraag is of dit verstandig is. Jullie leven is overhoop gegooid en dat heeft veel impact. Neem ruim de tijd om te onderzoeken of je gevoel van spijt ook daadwerkelijk spijt is, of dat dit gevoel ergens anders vandaan komt. We geven je een paar overwegingen mee.
Je hebt spijt van de scheiding. En nu?
Twijfelen na een scheiding is heel normaal
Het is heel normaal dat je twijfelt. Na een scheiding is alles anders. Je wereld staat op zijn kop. Alles wat je niet meer leuk vond, ben je nu kwijt. Maar je gaat de dingen missen waar je wél een goede herinneringen aan hebt. Dat maakt dat je gaat twijfelen of zelfs denkt dat je spijt hebt van de scheiding.
Scheiden doe je niet zomaar
Voordat jullie de knoop doorhakten is er veel gebeurd. Jullie waren ooit gelukkig samen maar op de één of andere manier is dat geluk verdwenen. De beslissing om te gaan scheiden ging niet over één nacht ijs. Ga voor jezelf na wat de doorslag heeft gegeven om te scheiden.
Je ex-partner gaf je houvast
Nu jullie niet meer samen zijn, voel je je vaker alleen. Jullie hadden als gezin bepaalde gewoontes, een leefwijze en vriendenkring. Nu je alleen bent, mis je dat. Er zijn ook vrienden voor jou weggevallen. Je moet alles opnieuw opbouwen.
- Scheiden brengt onzekerheid met zich mee.
Als je gaat scheiden betekent dit ook financieel op eigen benen staan. Dat is best spannend. Als je van één naar twee huishoudens gaat, betekent dit dat je onder aan de streep veel minder overhoudt. Red je het wel alleen? - Nu jullie ieder op een ander adres wonen en de kinderen afwisselend bij jou of je ex-partner zijn, mis je veel van ze. Gaan de kinderen wel op tijd naar bed, vergeet je ex niet de tanden van de kinderen te poetsen? Je hebt geen invloed op de kinderen als ze bij je ex zijn. Dat maakt je angstig en onzeker.
- Nu jullie op twee verschillende adressen wonen is communicatie geen automatisme meer. Je moet moeite doen om je ex te spreken.
Is de spijt van de scheiding het gevolg van paniek?
De onzekerheid die een scheiding kan opleveren, is heel erg groot. Je ziet dat de kinderen verdriet hebben. Je ziet dat je ex-partner het moeilijk heeft en dat jullie band minder wordt. Het kost veel energie om alles in goede banen te leiden en je hebt niet het gevoel dat het er beter op wordt. Hierdoor kan er paniek ontstaan en de twijfel toeslaan.
Sta stil bij de redenen waarom je wilde scheiden
Er zijn allerlei redenen waarom je uit elkaar gaat. Welke waren dit voor jou? Wat gaf de doorslag de scheiding door te zetten? Je hebt er lang over gedaan om uiteindelijk tot die beslissing te komen. Neem dan ook de tijd om erachter te komen of je werkelijk spijt hebt van de scheiding.
Schrijf op waarom je wilde scheiden
Er gaat van alles in je hoofd om. Je krijgt je gedachten niet geordend. Om die reden is het belangrijk je gedachten op papier te zetten. Zo krijg je weer helder waarom je hebt besloten te scheiden. Probeer zo rationeel als mogelijk te kijken wat er aan de hand is. Houd je emoties onder controle. Als je schrijft nemen je hersenen automatisch afstand van wat er aan de hand is. Dat maakt het makkelijker een goede beslissing te nemen.
Is er iets veranderd aan de situatie?
Als je uit elkaar gaat omdat je niet meer van je ex-partner houdt, dan is het duidelijk dat teruggaan naar die persoon geen optie is. In sommige gevallen is er in de situatie iets veranderd waardoor je ineens wél weer met je ex wil zijn omdat het oorspronkelijke probleem weg is.
- Je ex-partner was een alcoholist. Hierdoor was samenleven met hem of haar onmogelijk. Na de scheiding drinkt je ex-partner niet meer.
- Je ex-partner werkte 12 uur per dag. Hierdoor zagen jullie elkaar amper en ging het kaarsje langzaam uit. Inmiddels heeft je ex-partner een andere baan en een gemiddelde werkweek. Je houdt nog wel van je ex-partner.
Dit zijn bijzondere situaties waarbij het mogelijk is dat het nog goed komt tussen jullie. Het is dan niet vreemd dat je een heroverweging maakt om weer samen de draad op te pakken. De meeste mensen die uit elkaar gaan houden niet meer van elkaar. In dat geval kom je er samen dan ook niet meer uit.
Zorg goed voor jezelf
Wil je de draad weer oppakken met je ex-partner? Denk er in dat geval goed over na. Neem er de tijd voor en orden je gedachten.
Denk aan eerdere relaties
Wat was de reden dat deze relaties stukliepen? Wat was jouw aandeel daarin? Misschien zie je patronen terug waar je rekening mee moet houden. Heb je eerder beslissingen genomen waar je spijt van had?
Praat erover met je ex-partner, maar pas als je de tijd hebt genomen
Als je ruim de tijd hebt genomen om je gevoel van spijt te onderzoeken en je weet het zéker dat dit gevoel klopt, pas dan kun je dit bespreekbaar maken met je ex-partner.
Gratis kennismakingsgesprek
Wil jij graag meer weten over scheiden? Of graag weten waar wij jullie nog meer bij kunnen helpen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.