Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Ik heb spijt van de scheiding en nu?

Wij helpen.

Als je spijt hebt van je scheiding, wil je dit het liefst direct tegen je ex-partner zeggen. De vraag is of dit verstandig is. Jullie leven is overhoop gegooid en dan zou jij je ex-partner even vertellen dat je spijt hebt? Hoe denk je dat hij of zij daarop zal reageren?

Tips voor als je spijt hebt van je scheiding

Geef je gevoel een plek en ga na of dit werkelijk is wat je wilt

Hoe kom je er achter of je werkelijk spijt hebt van de scheiding? Als je kinderen hebt, wil je niet weer de situatie op de kop zetten. Eigenlijk is het heel normaal dat je twijfelt. Na een scheiding is de situatie niet meer zoals het was. Alles wat je niet meer leuk vond, ben je nu kwijt. Je gaat de dingen missen waar je wel een goede herinnering aan hebt. Dat maakt dat je gaat twijfelen.

Scheiden doe je niet zomaar

Voordat jullie de knoop doorhakten is er veel gebeurd. Jullie waren ooit gelukkig samen maar op de een of andere manier is dat geluk verdwenen. De beslissing om te gaan scheiden is niet van de een op de andere dag genomen daar ging een lange tijd overheen. Ga voor jezelf na wat de doorslag heeft gegeven om te scheiden.

Je inmiddels ex-partner gaf je houvast

Nu jullie niet meer samen zijn, voel je je vaker alleen. Jullie hadden als gezin bepaalde gewoontes, een leefwijze en vriendenkring. Nu je alleen bent, mis je dat. Alles is namelijk anders. De gewoontes en leefwijze zijn er niet meer. Er zijn ook vrienden voor jou weggevallen. Je moet alles opnieuw opbouwen.

  • Scheiden brengt onzekerheid met zich mee.
    Als je gaat scheiden betekent dit ook financieel op eigen benen staan. Dat is best spannend. Als je van één naar twee huishoudens gaat, betekent dit dat je onder aan de streep veel minder overhoudt. Red je het wel alleen?
  • Nu jullie ieder op een ander adres wonen en de kinderen afwisselend bij jou of je ex-partner zijn, mis je veel van ze. Gaan de kinderen wel op tijd naar bed of vergeet je ex niet de tanden van de kinderen te poetsen? Je hebt er deels geen invloed meer op en dat maakt je angstig en onzeker.
  • Nu jullie op twee verschillende adressen wonen is communicatie geen automatisme meer. Je moet moeite doen om je ex te spreken en heeft hij of zij daar wel tijd en zin in?

Is de spijt het gevolg van een paniekreactie?

De onzekerheid die een scheiding kan opleveren, is heel erg groot. Je ziet dat de kinderen verdriet hebben. Je ziet dat je ex-partner het moeilijk heeft en dat jullie band minder wordt. Het kost veel energie om alles in goede banen te leiden en je hebt niet het gevoel dat het er beter op wordt. Hierdoor kan er paniek ontstaan en de twijfel toeslaan.

Sta stil bij de redenen waarom je wilde scheiden

Er zijn allerlei redenen waarom je uit elkaar gaat. Welke waren dit voor jou? Wat gaf de doorslag de scheiding door te zetten? Je hebt er lang over gedaan om uiteindelijk tot die beslissing te komen. Neem dan ook de tijd om er achter te komen of je wel werkelijk spijt hebt van de scheiding.

Schrijf op waarom je wilde scheiden

Er gaat van alles in je hoofd om. Je krijgt je gedachten niet geordend. Om die reden is het belangrijk je gedachten op papier te zetten. Zo krijg je weer helder waarom je hebt besloten te scheiden. Probeer zo rationeel als mogelijk te kijken wat er aan de hand is. Houd je emoties onder controle. Als je schrijft nemen je hersenen automatisch afstand van wat er aan de hand is. Dat maakt het makkelijker een goede beslissing te nemen.

Is er iets veranderd aan de situatie?

Als je uit elkaar gaat omdat je niet meer van je ex-partner houdt, dan is het duidelijk dat teruggaan naar die persoon geen optie is. In sommige gevallen is de situatie veranderd en zou het kunnen dat dit wel mogelijk is.

  • Je ex-partner was een alcoholist. Hierdoor was samenleven met hem of haar niet meer mogelijk. Na de scheiding drinkt je ex-partner niet meer. Dus de oorspronkelijke reden om te scheiden is er niet meer.
  • Je ex-partner werkte 12 uur per dag. Hierdoor zagen jullie elkaar amper en ging het kaarsje langzaam uit. Inmiddels heeft je ex-partner een andere baan en een gemiddelde werkweek. Je houdt nog wel van je ex-partner. Het oorspronkelijke probleem is er niet meer.

Dit zijn bijzondere situaties waarbij het mogelijk is dat het nog goed komt tussen jullie. Het is dan niet vreemd dat je een heroverweging maakt om weer samen de draad op te pakken. De meeste mensen die uit elkaar gaan houden niet meer van elkaar. In dat geval kom je er samen dan ook niet meer uit.

Zorg goed voor jezelf

Wil je de draad weer oppakken met je ex-partner? Denk er in dat geval goed over na. Neem er de tijd voor en orden je gedachten.

Denk aan eerdere relaties

In de tijd dat je alles op een rijtje wilt zetten, denk dan aan eerdere relaties. Wat was de reden dat deze relaties stukliepen? Wat was jouw aandeel daarin? Misschien zie je patronen terug waar je rekening mee moet houden. Heb je eerder beslissingen genomen waar je spijt van had?

Tijd om je besluit te nemen

Je hebt de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten. Heb je nog steeds spijt van de beslissing om te scheiden?

Praat erover met je ex-partner

Het is natuurlijk niet makkelijk om het bespreekbaar te maken, maar als je de relatie wilt herstellen zal je hierover met je ex-partner in gesprek moeten gaan. Uiteindelijk kan je dit niet alleen. Daar zijn jullie beiden voor nodig.

Kennismakingsgesprek

Wil jij graag meer weten over scheiden? Of graag weten waar wij jullie nog meer bij kunnen helpen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen