Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht

Ik wil scheiden maar heb geen geld

Wat nu?

Een scheiding kost geld. Maar hoe pak je het aan als je juist dat niet hebt? Wij geven je graag een aantal tips.

Ik wil scheiden maar heb geen geld. Wat nu?

Jullie hebben de knoop doorgehakt en willen gaan scheiden. Je vraagt je af wat er geregeld moet worden, hoe dit in zijn werk gaat, wie jullie daarbij kan helpen en hoeveel geld het kost. Hoeveel geld een scheiding kost, hangt af van jullie persoonlijke situatie. De mediator van Scheiden met Aandacht informeert jullie hierover.

Ik wil scheiden maar heb geen geld

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit wordt ook wel gesubsidieerde rechtshulp genoemd. Of je hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. Als je hiervoor in aanmerking komt, betaal je slechts een eigen bijdrage aan de mediation. Scheiden is in dat geval mogelijk vanaf € 58,- per persoon (2022). AIs er voor jullie scheiding ook een rechtbankprocedure nodig is, dan krijg je korting op de te betalen griffiekosten van de rechtbank. De griffiekosten bedragen in dat geval € 43,- euro per persoon (2022). De mediator van Scheiden met Aandacht inventariseert tijdens een kennismakingsgesprek jullie persoonlijke situatie, zodat jullie direct weten welke kosten de scheiding met zich meebrengt.

Hoe scheiden zonder geld?

Scheiden zonder geld is mogelijk. Als jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde bijstand en zelfs de eigen bijdrage en lage griffiekosten niet kunnen betalen, kunnen jullie een beroep doen op de bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand kun je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Op de website van de gemeente staat aangegeven hoe je dit kan doen.

Scheiden maar geen geld

Komen jullie op grond van inkomen en vermogen niet in aanmerking voor subsidie? Dan wordt het standaardtarief van de mediator bij jullie in rekening gebracht. Volgens de overheid heb je in dat geval voldoende middelen om de scheiding zelf te betalen. De overheid houdt echter geen rekening met de huidige inflatie. De kosten in elke huishouding zijn met ±17% gestegen (2022). Dat betekent dat je met hetzelfde inkomen veel minder kunt kopen. Er blijft na aftrek van de kosten van jullie eerste levensonderhoud minder geld over voor andere zaken.

De scheiding regelen voor minder geld

Jullie kunnen gebruik maken van de Online Scheiden met Aandacht. Tegen gereduceerd tarief kunnen jullie de scheiding regelen zonder dat zaken over het hoofd worden gezien. Tijdens het Online Scheiden traject hebben jullie twee keer een persoonlijk gesprek met de mediator van Scheiden met Aandacht. De mediator maakt voor jullie de alimentatieberekening volgens de tremanorm, beantwoordt vragen en stelt voor jullie het convenant en/of ouderschapsplan op. Online Scheiden is geschikt als jullie situatie niet complex is en jullie het met elkaar eens zijn over de te maken afspraken.

Gratis kennismakingsgepr

Gaan jullie scheiden en willen jullie meer informatie? Plan dan een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek met de deskundige mediator van Scheiden met Aandacht.

Gerelateerde artikelen