Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Wat nu?

Een vraag die we regelmatig krijgen is: ik wil scheiden maar heb geen woning. Wat nu? Onze mediators staan voor je klaar. Om alle mogelijkheden en oplossingen voor jou en je toekomstige ex-partner in kaart te brengen.

Veel mensen maken zich – wanneer ze gaan scheiden – zorgen over de woning. Want waar ga je na de scheiding wonen? En ga je een woning huren, kopen of blijf je juist in je huidige woning? Wij werken samen met diverse specialisten. Samen met hen brengen we de mogelijkheden en oplossingen voor jou en je toekomstige ex-partner in kaart.

Ben je niet in staat om het huidige huurcontract voort te zetten? Of lukt het niet om de gezamenlijke woning over te nemen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  1. Je gaat (tijdelijk) bij een familielid of vriend(in) wonen
  2. Je gaat een (sociale) woning huren
  3. Je koopt een eigen woning

Ik wil scheiden, maar heb geen woning

Om in aanmerking te komen voor (sociale) huurwoning, moet je je inschrijven bij een woningbouwvereniging. In bepaalde situaties heb je recht op urgentie. Een urgentieverklaring helpt je om voorrang te krijgen op een (sociale) huurwoning. Voor de specifieke voorwaarden raden wij aan contact op te nemen met de woningbouwcorporatie. Een andere alternatief is om een woning te huren via een particuliere belegger of (verhuur)makelaar. En wellicht kun je wel een woning kopen?

Bij Scheiden met Aandacht worden de mogelijkheden besproken en in samenwerking met de hypotheekadviseur worden de consequenties hiervan op een rij gezet.

Ik wil scheiden, maar kan nergens heen

Door alle mogelijkheden in het traject te onderzoeken, blijkt er vaak meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht wordt. We onderzoeken in het traject altijd of een van jullie de woning kan behouden of het huurcontract voort kan zetten. In de huidige woningmarkt kan het prettig zijn als één van jullie in de gezamenlijke woning kan blijven wonen. Een bijkomend voordeel in het geval waarin jullie kinderen hebben, is dat er een vertrouwde plek voor hen behouden blijft. Voor de vertrekkende partij worden de mogelijkheden in kaart gebracht. Jullie moeten immers beiden een nieuwe start kunnen maken.

Ik wil scheiden, maar durf niet

Veel klanten bij Scheiden met Aandacht vragen zich af of ze het scheidingstraject kunnen opstarten als er nog geen andere woning is. Het antwoord daarop is: ja, dit kan.
Samen met de mediator van Scheiden met Aandacht worden de mogelijkheden in kaart gebracht. Dat schept duidelijkheid en geeft rust. Om een andere woning aan te kunnen kopen, heeft het de voorkeur dat ten minste het verzoekschrift tot scheiding is ingediend bij de rechtbank. Kun je en wil je in aanmerking komen voor urgentie? Dan is het ook van belang dat het verzoekschrift is ingediend bij de rechtbank.

Ook vanwege andere aspecten, zoals toeslagen, schulden, schenken en erven, pensioen ed. kan het van belang zijn, het traject alvast op te starten. Willen jullie hierover meer weten, plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? En hebben jullie hulp nodig bij dit traject? Wij helpen je graag. Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen