Even voor alle duidelijkheid. De inboedel is alles wat zich aan losse zaken in huis bevindt. Deze inboedel verdeel je na een scheiding. Maar hoe pak je dat aan? We leggen het verschil uit tussen gezamenlijke en verknochte goederen. Ook bespreken we de verschillende huwelijkse voorwaarden én delen we (gratis) een inboedellijst. Lees je mee?
De inboedel verdelen na een scheiding: gezamenlijke en verknochte goederen
Als je de inboedel verdeelt na een scheiding, is belangrijk om je eerst af te vragen welke goederen van jullie samen zijn. Dit is namelijk afhankelijk van of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Er zijn ook een paar uitzonderingen. Sommige goederen zijn namelijk verknocht. Dat zijn persoonlijke goederen zoals kleding. Heb je spullen gekregen met een schenking of erfenis met uitsluitingsclausule? Dan zijn dit géén gemeenschappelijke goederen.
De inboedel verdelen na een scheiding: onder welke voorwaarden was je samen?
Om de inboedel eerlijk te verdelen na de scheiding, is het belangrijk om te weten onder welke voorwaarden jullie samen waren. Er zijn grofweg drie verschillende soorten afspraken te onderscheiden.
1. Gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap
In dit geval zijn alle goederen gemeenschappelijk op de hierboven genoemde uitzonderingen na. Ieder heeft dan recht op de helft van de inboedel.
2. Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
In de voorwaarden staat beschreven wat jullie hierover hebben afgesproken. Schenkingen of erfenissen (ook zonder uitsluitingsclausule) zijn doorgaans niet gemeenschappelijk en worden dus ook niet verdeeld. Alleen wat gemeenschappelijk is volgens de huwelijkse voorwaarden verdeel je samen. Goederen die verknocht zijn, blijven privé en worden niet verdeeld.
3. Beperkte gemeenschap van goederen
Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Tenzij jullie iets anders met elkaar hebben afgesproken. Alle goederen die je had vóór het huwelijk blijven dan automatisch van jou en worden niet gemeenschappelijk. De goederen die je tijdens het huwelijk aanschaft, zijn echter wel gemeenschappelijk. Erfenissen en schenkingen op naam verdeel je niet. Deze blijven buiten de verdeling van jullie gemeenschappelijke goederen. Ook goederen die verknocht zijn, zijn niet gemeenschappelijk.
De gemeenschappelijke inboedel verdelen na een scheiding
Mag je de gemeenschappelijke inboedel ook in een andere verhouding verdelen na een scheiding? Ja, dat mag. Jullie kiezen er zelf voor hoe en in welke verhouding jullie de inboedel verdelen. Kies je voor een andere verhouding, dan is het wel zo eerlijk dat degene die de minste inboedelwaarde krijgt een financiële vergoeding ontvangt. Die persoon moet namelijk na de scheiding nieuwe goederen kopen. Een financiële vergoeding is echter niet verplicht.
Het is dus mogelijk om de inboedel te verdelen na de scheiding met of zonder financiële verrekening. Het bedrag voor een eventuele vergoeding bepalen jullie zelf. Onze deskundige mediator helpt jullie daar graag bij.
Hoe kom je tot een eerlijke waarde van de inboedel?
Er zijn verschillende manieren om de waarde van de inboedel te bepalen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om los van elkaar te bepalen wat de inboedel waard is. Dat is echter best lastig. Want als je de boel op Marktplaats verkoopt, is de waarde natuurlijk laag. Moet je echter nieuwe spullen aanschaffen, kost dat veel geld.
Als jullie allebei een waarde hebben bepaald voor de inboedel, bereken je daarvan het gemiddelde. Daarna geef je los van elkaar aan welke spullen je het liefste wil hebben. Onder begeleiding van één van onze mediators bespreken jullie vervolgens hoe jullie de spullen verdelen die jullie allebei graag willen hebben. Zijn er goederen waarin jullie allebei geen interesse hebben? Dan kun je deze verkopen en de opbrengst daarvan verdelen.
Voorbeeld van een inboedellijst
Duurzame afspraken zonder gedoe achteraf
De inboedel verdelen na de scheiding kan in overleg, zonder een inboedellijst of juist met. Willen jullie duurzame afspraken maken zonder gedoe achteraf? Dan is het handig om bovenstaande inboedellijst te gebruiken. In de praktijk blijkt namelijk dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet meer precies weten wat ze over de inboedel hebben afgesproken. Met alle gevolgen van dien.
Gratis kennismakingsgesprek
De inboedel verdelen na een scheiding is ooit lastig. Gaan jullie uit elkaar en willen jullie graag meer informatie ontvangen? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen.