Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De inboedel verdelen na een scheiding: zo pak je het aan

Even voor alle duidelijkheid: de inboedel is alles wat zich aan losse zaken in huis bevindt. Die inboedel ga je verdelen na een scheiding. Maar hoe pak je dat aan? We leggen het verschil uit tussen gezamenlijke en verknochte goederen. We bespreken de verschillende huwelijkse voorwaarden én je kunt gratis gebruikmaken van een inboedellijst.

Over gezamenlijke en verknochte goederen

Als je de inboedel gaat verdelen na een scheiding, is het van belang je eerst af te vragen welke inboedelgoederen van jullie samen zijn. Dit is namelijk afhankelijk van of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Er zijn ook een paar uitzonderingen. Goederen kunnen namelijk verknocht zijn. Dat zijn persoonlijke goederen, zoals kleding. Heb je goederen gekregen met een schenking of erfenis met uitsluitingsclausule? Dan zijn dit géén gemeenschappelijke goederen.

De inboedel verdelen na een scheiding: onder welke voorwaarden was je samen?

Om de inboedel eerlijk te verdelen na de scheiding, is het belangrijk te weten onder welke voorwaarden jullie samen waren. Er zijn grofweg drie verschillende soorten afspraken te onderscheiden:

 1. Gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap 
  In dit geval zijn alle goederen gemeenschappelijk, op de hierboven genoemde uitzonderingen na. Ieder heeft recht op de helft van de inboedel.
 2. Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
  In de voorwaarden staat beschreven wat jullie hierover hebben afgesproken. Schenkingen of erfenissen (ook zonder uitsluitingsclausule) zijn doorgaans niet gemeenschappelijk en hoeven dus ook niet te worden verdeeld. Alleen wat gemeenschappelijk is volgens de huwelijkse voorwaarden moet je verdelen. Goederen die verknocht zijn blijven privé en hoeven daarom niet te worden verdeeld.
 3. Beperkte gemeenschap van goederen
  Zijn jullie ná 1 januari 2018 getrouwd? Dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij jullie iets anders met elkaar hebben afgesproken. Alle goederen die je had vóór het huwelijk blijven automatisch van jou en worden niet gemeenschappelijk. De goederen die je tijdens het huwelijk aanschaft zijn gemeenschappelijk en hoor je 50/50 te verdelen. Erfenissen en schenkingen op naam hoeven niet te worden verdeeld. Deze blijven buiten de verdeling van jullie gemeenschappelijke goederen. Goederen die verknocht zijn, zijn niet gemeenschappelijk en hoeven daarom ook niet te worden verdeeld.

 

 

Mag je de gemeenschappelijke inboedel ook in een andere verhouding verdelen?

Ja, dat mag. Jullie mogen er zelf voor kiezen hoe en in welke verhouding je de inboedel verdeelt. Kies je voor een andere verhouding, dan is het wel zo eerlijk dat degene die de minste inboedelwaarde krijgt, een financiële vergoeding ontvangt. Diegene moet namelijk na de scheiding nieuwe goederen kopen. Maar dat is niet verplicht. Jullie kunnen er dus voor kiezen de inboedel te verdelen mét of zonder financiële verrekening. Het bedrag voor een eventuele vergoeding bepalen jullie zelf. Onze deskundige mediator helpt jullie hierbij.

Hoe kom je tot een eerlijke waarde van de inboedel?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van de inboedel te bepalen. Een manier is om los van elkaar te bepalen wat de inboedel waard is. Dat is al best lastig. Want als je de boel op Marktplaats verkoopt, is de waarde laag. Maar moet je allemaal nieuwe spullen aanschaffen, dan kost dat veel geld.

Als jullie allebei een waarde hebben bepaald voor de inboedel, dan kun je daar het gemiddelde van berekenen. Daarna kun je, los van elkaar, aangeven wat je het liefste wil hebben. Onder begeleiding van één van onze mediators bespreken jullie hoe je de spullen verdeeld die jullie allebei graag willen hebben. Goederen waar jullie allebei geen interesse in hebben kun je verkopen en de opbrengst verdelen.

Voorbeeld van een inboedellijst

Duurzame afspraken zonder gedoe achteraf

Het verdelen van de inboedel na de scheiding kan in overleg, zonder een inboedellijst of mét. Willen jullie duurzame afspraken zonder gedoe achteraf? Dan is het handig deze inboedellijst te gebruiken. In de praktijk blijkt dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet meer precies weten wat ze over de inboedel hebben afgesproken, met alle gevolgen van dien.

 

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Willen jullie graag meer informatie? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen