Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Alles over inboedeltaxatie

bij een scheiding

Als jullie gaan scheiden, is het van belang de gezamenlijke inboedel evenredig te verdelen. Dit houdt in dat ieder ongeveer hetzelfde bedrag aan waarde toebedeeld krijgt. Hoe je deze waarde bepaalt? Met een inboedeltaxatie. We vertellen alles.

De inboedelwaarde vaststellen

Stap één van de inboedeltaxatie is het bepalen van de waarde van alle spullen. Er zijn een paar manieren om erachter te komen hoeveel de spullen in huis waard zijn.

1. Internet

De meest voor de hand liggende methode is om vergelijkbare spullen te vinden op internet. Verkoopsites als Marktplaats, Facebook Marktplaats of ANWB Koerslijst zijn hiervoor geschikt. Je zoekt spullen die vergelijkbaar én even oud zijn. Ook is het belangrijk dat de spullen dezelfde staat hebben. Ga vervolgens uit van de gemiddelde waarde van meerdere vergelijkbare producten. Op deze manier bepaal je de dagwaarde.

2. Inboedeltaxatie rapport

Komen jullie er niet uit met behulp van het internet? Of hebben jullie wellicht bijzondere verzamelobjecten of kunst? Dan is het mogelijk een onafhankelijk taxateur de waarde van het object vast te laten stellen. Dit wordt een inboedeltaxatie rapport genoemd. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

3. Inboedelwaardemeter

De meest gebruikte mogelijkheid is de inboedelwaardemeter. Deze meter stelt aan de hand van een aantal factoren de verzekerde som voor de inboedelverzekering vast. Een inboedelwaardemeter is op te vragen bij de inboedelverzekeraar.

4. Aanschafwaarde

Liever uitgaan van de aanschafwaarde? Ook dat is mogelijk. In dat geval kijken jullie naar wat nodig is om weer tot een compleet vergelijkbare inboedel te komen. Door deze waarden met elkaar te vergelijken, komen jullie ook tot een eerlijke verdeling van alle spullen.

Hoe zit het met de emotionele waarde in de verdeling?

Naast een financiële waarde, hebben sommige spullen ook een emotionele waarde. Houd hier in de onderlinge verdeling rekening mee. Zijn er spullen die jullie die jullie allebei graag willen hebben? Zet deze in een aparte kolom en verdeel ze later. Zodra jullie de andere spullen hebben verdeeld, is het mogelijk deze lijst nog eens onder de loep te nemen. Doorgaans is bijna iedereen in staat om ook deze spullen in goed overleg te verdelen. Lukt dat niet? Dan helpen wij jullie graag.

Onze verdeling is niet evenredig. Wat nu?

Tijdens het verdelen van de spullen is het mogelijk dat jullie overeenkomen dat de één meer spullen overneemt dan de ander. In dat geval is het mogelijk om ervoor te kiezen elkaar uit te kopen. Dit doe je door elkaar een bedrag te betalen dat gelijk ligt aan de helft van het verschil. Op die manier hebben jullie de bezittingen evengoed evenredig verdeeld qua waarde.

Hulp nodig bij inboedeltaxatie?

Meer weten over inboedeltaxatie? Of hebben jullie behoefte aan hulp bij de verdeling van alle vermogensbestanddelen, inboedel, alimentatie, pensioen of de onderneming? Wij helpen jullie graag. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen