Alles over inboedeltaxatie bij een scheiding | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Alles over inboedeltaxatie

bij een scheiding

Als jullie gaan scheiden is het van belang de gezamenlijke inboedel evenredig te verdelen. Dit houdt in dat ieder ongeveer hetzelfde bedrag aan waarde toebedeeld krijgt. Hoe bepaal je deze waarde dan? Dat doen we met een inboedeltaxatie.

Het vaststellen van de inboedel waarde

Stap één van ded inboedeltaxatie het bepalen van de waarde van alle spullen. Er zijn een paar manieren om erachter te komen hoeveel de zaken in huis waard zijn.

  1. Internet

De meest voor de hand liggende methode is om vergelijkbare spullen te vinden op verkoopsites op internet. Denk aan Marktplaats, Facebook Marktplaats of ANWB Koerslijst. Je zoekt spullen die vergelijkbaar zijn, even oud en zich in dezelfde staat bevinden. Ga uit van de gemiddelde waarde van meerdere vergelijkbare producten. Op die manier bepalen jullie de dagwaarde.

  1. Inboedeltaxatie rapport

Komen jullie er niet uit met behulp van het internet? Of hebben jullie wellicht bijzondere verzamelobjecten of kunst? Dan is het mogelijk een onafhankelijkk taxateur de waarde van het object vast te laten stellen. Er zijn wel kosten verbonden aan een officieel inboedeltaxatie rapport.

  1. Inboedelwaardemeter

Een andere mogelijkheid is de inboedelwaardemeter. Deze is op te vragen bij jullie inboedelverzekeraar.

  1. Aanschafwaarde

Liever uitgaan van de aanschafwaarde? Ook dat is mogelijk. Je kijkt dan naar wat jullie nodig hebben om weer tot een compleet vergelijkbare inboedel te komen. Door die waarden met elkaar te vergelijken, komen jullie ook tot een eerlijke verdeling van alle spullen.

Hoe zit het met de emotionele waarde van de spullen in de verdeling?

Naast een financiële waarde, kunnen sommige spullen ook een emotionele waarde hebben. Houd hier in de onderlinge verdeling rekening mee. Als er spullen zijn die jullie allebei graag willen hebben, zet deze dan in een aparte kolom. Deze spullen worden later verdeelt. Zodra jullie alle andere spullen hebben verdeeld is het mogelijk deze lijst nog eens onder de loep te nemen. Doorgaans zijn jullie in staat om ook deze spullen in goed overleg te verdelen. Lukt dat niet? Dan helpen wij jullie graag.

Onze verdeling is niet evenredig: wat nu?

Tijdens het verdelen van de spullen is het mogelijk dat jullie overeenkomen dat de één meer spullen overneemt dan de ander. In dat geval is het mogelijk ervoor te kiezen elkaar uit te kopen. Dit doe je door elkaar een bedrag te betalen dat gelijk ligt aan de helft van het verschil. Op die manier hebben jullie de bezittingen evengoed evenredig verdeeld qua waarde.

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie meer weten over inboedeltaxatie? Of hebben jullie behoefte aan hulp bij de verdeling van alle vermogensbestanddelen, inboedel, alimentatie, pensioen of de onderneming? Dan helpen wij jullie graag. Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen